Už v polovině srpna jsem na trhu postupně vídávala novou úrodu dýní. To bych nebyla já, abych si hned jednu nekoupila, ale k tomu, abych z ní něco vytvořila, mi ještě pár týdnů trvalo. Přeci jenom ve třiceti stupňových vedrech jsem po pečené dýni moc netoužila. Pěkně jsem si ji doma vystavila a čekala, až se ochladí.
A konečně nadešel ten správný čas! Dýní jsem snědla myslím už tři a to je teprve září… Ráda ji mám samozřejmě v polévce (další recept zde nebo zde) nebo jen tak pečenou, ale baví mě s dýní i experimentovat. Proto jsem ji zkusila zakomponovat do snídaně.
Po nekonečných miskách s jogurtem a müsli jsem opět přišla na chuť ovesným kaším. Minulý týden jsem ovesnou kaši snídala 5 dnů ze 7, což je docela úspěch. A aby mi nezevšedněla, každý den ji obměňuji. Jednou jen s banánem, podruhé se švestkami a nakonec došlo i na dýni.
Kdo má rád dýni, kaši si zamiluje. Kdo dýně nerad, ten ať raději dál nečte… bude tu hodně oranžovo… :-). Dělám si legraci… i když…
Kromě krásné oranžové barvy dodá dýně kaši takovou zemitou chuť. Nevím jak bych to popsala, ale když jsem kaši jedla, podle chuti jsem hned věděla, že jím něco zdravého, ale nikoli ve špatném slova smyslu. Navíc vědomí, že na začátku dne mám už jednu porci zeleniny snězenou, je docela příjemné. Navíc když je dýně v kaši tak dobrá!! Díky dýni je kaše hodně hutná a zasytí mě na celé dopoledne, což se při honění rok a půl starého batolete docela hodí. Nejvíc mě překvapilo, že kaše chutnala i Kubovi. Obvykle nad mým jogurtem s müsli ohrnuje nos, ale tentokrát zvětřil (asi zpozoroval jinou barvu mé snídaně) a přišel se kouknout co to vlastně snídám. Bohužel přišel až když byla miska téměř prázdná tak mu zbylo jen pár lžiček.
Dýňová ovesná kaše
Ingredience:
- 1/3 šálku ovesných vloček
- lžička drcených lněných semínek
- lžička chia semínek
- špetka soli (nevynechejte! dělá divy)
- 1/2 šálku (120 ml) mléka
- 1/2 šálku (120 ml) vody
- půlka zralého banánu
- 1/3 šálku (hodně vrchovatá polévková lžíce) dýňového pyré
- skořice
- pekanové/vlašské ořechy
- kokos, arašídové či jiné oříškové máslo k podávání – nemusí být
Postup:
Do menšího rendlíku dáme vločky, semínka a sůl a zalijeme směsí mléka a vody. Můžete dát klidně jen mléko nebo jen vodu – podle libosti.
Na mírném plameni přivedeme kaši za občasného míchání k varu. Jak se vločky zahřívají, nakrájíme k nim na velice tenká kolečka banán. Ten nám kaši osladí, aniž bychom ji museli dál čímkoli sladit. Jakmile začne kaše vřít, mícháme kaši do zhoustnutí a snažíme se rozmělnit banán tak, aby se úplně rozpadl.
Jakmile je kaše téměř hotová (tj. už má skoro tu vámi požadovanou konzistenci), přidáme dýňové pyré, skořici, ořechy, popř. další oblíbené přísady a zamícháme.
Dáme do misky, posypeme kokosem a ozdobíme lžící oříškového másla. Nebo jakkoli podle vaší fantazie!
Dobrou chuť!
Přeji pěknou podzimní neděli!
Otázka: Na co se chystáte letos s dýni vy?
Už jsem vařila polévku s kokosovým mlékem a chystám se na druhou várku bez kokosu, zato se zázvorem. A možná se i rozhoupu a přidám dýni do něčeho sladkého (do toho se mi bůhvíproč nechce). Ale rozhodně nevynechám dýňové karí, mňam :-)
OdpovědětVymazatdynove kolace jsou nejlepsim vyuzitim dyne, do toho bych urcite sla:)
VymazatDýňovou kaši miluji! Hned jsem na ni zase dostala chuť, takže asi brzy pro nějakou tu dýni skočím :)
OdpovědětVymazatVidím, že dýňová epidemie se šíří hůř než chřipka :). Ještě vloni jsem znala jen dýňovou polévku, ale letos se s recepty roztrhl pytel a já lituji víc a víc, že mi na jaře nevyklíčila semínka Hokaidó. Tak snad příští rok... Za chvíli půjdu zakrojit jednu darovanou dýni (bude z ní příloha k nedělnímu obědu a to v podobě pečené dýně s tymiánem nebo dýňového pyré místo bramborové kaše - oba recepty od Hanky Michopulu) a jestli mi alespoň trošku zbyde, tuhle dýňovou ovesnou kaši hned vyzkouším! To zas budou kolegové v práci valit bulvy, co to snídám :o). Pavlo, děkuji za recept. ;) Jsem ráda, že nejen já vidím poslední dobou všechno oranžově :).
OdpovědětVymazatJá mám pocit, že se ze mě tak v únoru/březnu příštího roku stane taky dýně pokud ji budu jíst v tomto tempu...
VymazatJinak já jsem byla v práci taky za exota pokaždé, když jsem vytáhla tu svoji krabičku s obědem... Šéf to přirovnával ke stravě pro kosmonauty...
Dyni mam moc rada,letos se mi s ni ale moc varit nechce. Je to skoro az nadlidsky ukol,zbavit ji aspon trochu slupky,rozctvrtit ji a nakrajet na mensi kousky. Minuly rok to odnesl muj palec,kdyz mi sklouzl nuz.
OdpovědětVymazatJůů tak to se nedivím, že se ti do toho nechce. Ale pokud vaříš z hokaido, slupku loupat nemusíš. Je hodně tenká a vařením ještě víc změkne.
VymazatVypadá lákavě.
OdpovědětVymazatvypadá to úžasně, poslední dobou se snažím snídat převážně bezlepkové kaše (jáhlová, pohanková, rýžová..) a musím říct, že můj žaludek jásá :) zrovna mám jednu dýni doma, tak ji o víkendu zkusím udělat. to oříškové máslo musím zkusit!
OdpovědětVymazatjinak celý váš blog je moc fajn, začetla jsem se :)