Jak jste si asi všimli, nedělní snídani jsem tak trochu nestihla. V sobotu jsme se vrátili z dovolené a i když jsem si před odjezdem říkala, že snídani napíšu tam, abych pak neměla fofry, asi víte jak to dopadlo. Dovolenou jsem si užila od začátku do konce a na nějaké sepisování nebyl čas. V sobotu večer jsme pak byli slavit narození dvou krasavců, kteří se narodili našim kamarádům, a to je podle mě dostatečný důvod pro mou nedělní absenci.
Ale o snídani určitě nepřijdete. Není to sice nedělní snídaně, nýbrž snídaně středeční, ale rozhodně není všední! Příprava je ale velice jednoduchá, takže si ji můžete připravit klidně v pracovní dny.
Představuji vám dýňové lívance!
Já vás upozorňovala, že tu bude teď hodně oranžovo, a to není dýňová sezóna zdaleka u konce.
Tááááákže… Dýňové lívance jsou podle mého názoru úplně nejlepší podzimní snídaně. Jsou voňavé, vláčné, slaďoučké a umí pohladit na duši! Za sychravého rána vás vytáhnou z postele a nebo je vlastně nejlepší je servírovat rovnou v posteli, pokud zrovna nikam nespěcháte. Ale až je ochutnáte, uvěříte, že kvůli těmto lívancům se vyplatí nařídit si budík o chvíli dřív.
Jo, a taky jsou zdravé, kdyby to někoho zajímalo :-).
Servírujte přelité javorovým sirupem nebo posypané skořicovým cukrem a nebo třeba taky s kopečkem zakysané smetany… A nebo jen tak – tak to má nejraději náš Kuba (jojo, dokáže si strčit celý lívanec naráz do pusy…).
Dýňové lívance (12 středně velkých nebo 36 malých lívanců)
Ingredience:
- 250 g mouky (já jsem dala půl na půl bílou hladkou a celozrnnou mouku)
- 3 lžíce cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
- 360 ml podmáslí
- 250 ml dýňového pyré
- 1 vejce
- skořicový cukr/javorový sirup/zakysaná smetana… na podávání
Postup:
Do větší mísy dáme všechny suché ingredience, tj. mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl a vše důkladně promícháme.
Do jiné mísy nebo vyšší odměrky vlijeme podmáslí, přidáme dýňové pyré a vejce a také pořádně promícháme.
Směs z podmáslí vlijeme k suchým ingrediencím a tentokrát promícháme jen tak zlehka, aby se směsi spojily.
Rozpálíme pánev, pokud máte s nepřilnavým povrchem, není třeba potírat olejem, v opačném případě vlijeme do pánve trochu oleje a necháme ho rozehřát. Těsto postupně vléváme na rozpálenou pánev - množství záleží na požadované velikosti lívance. Jakmile se na povrchu začnou tvořit bubliny (trvá to zhruba 2-3 minuty), lívanec obrátíme a dopékáme ještě další 2 minuty.
Podáváme teplé, posypané skořicovým cukrem nebo přelité javorovým sirupem nebo s kopečkem zakysané smetany.
Dobrou chuť!
Pokud budete mít zájem přesně tyto dýňové lívance a jiné dýňové dobroty ochutnat a budete tuto sobotu 12. října odpoledne (od 14 hod) v Brně, přijďte se podívat do Otevřené zahrady na Údolní 33, kde budou probíhat Podzimní zahradní slavnosti. Byla jsem požádána, jestli bych na slavnostech neuvařila něco dobrého z dýně a to víte, že když jde o dýni, jsem pro všemi deseti!
Budu strašně ráda, když mě přijdete pozdravit a podpořit! A já vám na oplátku dám lívanec :-).
Jen se dopředu omlouvám, pokud budu vypadat unaveně a budu mít potřebu sedět… dopoledne totiž ještě běžím závod Vokolo Príglu (krásně se to sešlo v jeden den, že?) a tak doufám, že budu mít u pánvičky přistavenou židli…
Více o akci najdete zde.
Těším se na vás!
Lívance vypadají úžasně! :) A děkuji za tip na Podzimní slavnosti, příležitost ochutnat lívance naživo je více než lákavá. Přeji hodně sil při závodu a snad pak odpoledne na viděnou :) Eva
OdpovědětVymazatmňam!!:) miluju všemožnéé lívance, batátové mi asi chutnaly nejvíc
OdpovědětVymazatNo ty jsou krásný :-)
OdpovědětVymazatNo teda, ty vypdají perfektně! A Kubíčkovi opravdu hodně chutnají, což je ta největší pochvala, jaká může být. Škoda, že se do Brna nedostanu, moc ráda bych tě viděla naživo!
OdpovědětVymazatVypadají parádně, těm bych rozhodně neodolala :)
OdpovědětVymazatMilá Pavlo, gratuluju tobě i tvému blogu za knižní podobenství - dnes jsem si v Knižním klubu prolistovala novou knihu Food blogeři. Je to určitě hřejivý pocit.
OdpovědětVymazatMoc děkuji! Než jsem to viděla na vlastní oči v knihkupectví tak jsem tomu ještě moc nevěřila, ale je to opravdu krásný pocit a moc děkuji tobě a všem čtenářům blogu, protože bez vás všech bych se do knihy určitě nedostala!
Vymazat