Už tu dlouho nebyl slaný recept tak to musím hned napravit. S těmito noky z ricotty, které jsem vařila v neděli, se prostě musím podělit, protože jsou naprosto úžasné a když jsem je zvládla já, zvládne je opravdu každý!
K ricottě jsem nikdy neměla moc vřelý vztah. Jednou jsem si ji koupila u nás v Bille, potřebovala jsem ji do jednoho receptu a byla fakt divná. Cítila jsem tam takovou pachuť a bála jsem se, že to zkazí konečnou chuť jídla. Naštěstí spousta parmezánu a špenátu pachuť zamaskovaly, ale od té doby jsem si ji nekupovala. Popravdě jsem ani nevěděla co s ní. Moc receptů s ricottou jsem neznala a jíst ji jen tak? To jsem si radši dala náš český poctivý tvaroh.
Poté jsem narazila na recept na zeleninové lasagne, kde se ricotta používá místo vrstvy bešamelu. Recept mě zaujal na tolik, že jsem se rozhodla dát ricottě ještě jednu šanci. Tentokrát jsem se pro ni vydala do mého oblíbeného obchodu La Fromaggeria, protože jsem si všimla, že tam prodávají ricottu čerstvou. A cokoli čerstvé je přeci lepší než trvanlivé a ještě k tomu dovezené kdo ví odkud.
Kelímek s ricottou jsem si přinesla domů a ještě než jsem vybalila nákup, vzala jsem lžičku a vrhla se ji ochutnat. No, byla to fakt lahoda. Musela jsem se dost ovládat, abych nesnědla kelímek celý a něco zbylo na ty lasagne…
Od té doby si při každé návštěvě La Fromaggerie odnáším kelímek ricotty s sebou domů. Někdy ji využiji jako podklad pro pizzu, někdy ji dám do zmiňovaných lasagní a někdy ji sním jen tak – s ovocem a oříšky jako odpolední svačinu nebo dezert po večeři.
Touto exkurzí jsem vám jen chtěla přiblížit svůj vztah k ricottě a teď se můžeme vrhnout na recept.
Nějakou náhodou se mi přihodilo, že jsem měla v lednici kelímek ricotty, jejíž doba spotřeby se velice rychle blížila. A aby se ricotta nezkazila a nemusela se vyhodit – což by byla ta největší pohroma – musela jsem rychle jednat. Do googlu jsem zadala “ricotta recept” a z milionu nabídek jsem zúžila výběr na noky neboli gnocchi. Receptů na noky je spousta a tento je taková moje směsice více receptů dohromady, podle toho, co jsme měli doma (proto neuvádím zdroj receptu).
Jo a jelikož jsme v Česku tak to jsou noky nikoli gnocchi a jiné podobné tvary. Prostě N-O-K-Y
Noky z ricotty a jednoduchá rajčatová omáčka
Ingredience:
Na omáčku budeme potřebovat:
- lžíce olivového oleje
- půl cibule, nakrájené na jemno
- 2 plechovky loupaných rajčat
- 2 lžičky sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl
Na noky budeme potřebovat:
- 250 g ricotty (kelímek vážil něco přes 300 g, ale to je váha i se syrovátkou)
- 1 malé vejce, pokud máte vejce velká, dejte jen žloutek
- 50 g gran moravie nebo jiného sýru parmezánového typu, nastrouhaného
- cca 4 lžíce hladké mouky
- sůl podle chuti
Postup:
Nejdřív jsem si připravila omáčku, aby mohla probublávat zatímco se budou připravovat noky.
Na oleji jsem si zpěnila cibulku, cca 5 minut, poté jsem k ní přidala dvě plechovky rajčat, bylinky a nechala na mírném plameni dusit zhruba hodinku. Občas jsem omáčku zamíchala a vařečkou rozmáčkla rajčata, aby se lépe rozvařily. Na závěr jsem dochutila solí.
Na noky je nejdřív potřeba nastrouhat si parmezán. Buď na to můžete vzít struhadlo a pustit se do toho ručně, ale zabere vám to dost času a spoustu sil nebo můžete jako já sýr nakrájený na kousky vložit do mixéru a za 10 vteřin máte sýr “nastrouhaný”.
Do větší mísy vložíme okapanou ricottu, nastrouhaný sýr a vejce. Pořádně promícháme.
Do těsta přidáváme tolik mouky, aby těsto nebylo moc lepivé, ale zase pamatujte, že čím víc přidáte mouky, tím víc budou noky tuhé. Já dala mouky 4 lžíce a s těstem se dobře pracovalo.
Na pomoučněném vále si těsto rozdělíme na 4 kousky a z každého vyválíme hada, zhruba 1cm v průměru. Poté odkrajujeme kousky cca 1 cm dlouhé, které následně ozdobíme zoubky z vidličky. Toto není jen na parádu, má to i svůj účel – omáčka tak díky rýhám k nokům lépe přilne. Pokud se vám lepí vidlička k nokům, stačí ji “namočit” v mouce a půjde to zase hladce.
Přivedeme si k varu velký hrnec s vodou. Jakmile začne voda vřít, osolíme ji a postupně do ni házíme noky. Noky necháme vařit zhruba 2-3 minutky a poté je vylovíme děrovanou naběračkou.
Podáváme je s jednoduchou rajčatovou omáčkou.
Noky byly prostě bomba! To se nedá jinak popsat. Vůbec jsem nevěděla, co mám čekat, nikdy jsem nic podobného nedělala a noky znala jen kupované, bramborové. Ale tyto z ricotty byly úplně jiné. Takové heboučké, jemňoučké, rozplývaly se na jazyku, byly jemně mazlavé, ale nerozpadaly se a měly úžasnou parmazánovou chuť!
Ve výsledku nebyly ani moc pracné a jejich příprava včetně omáčky mi zabrala zhruba hodinku (zatímco byl Kuba s tatínkem v parku). A to určitě stojí za zopakování! Třeba s přídavkem špenátu nebo nějakých bylinek…
K omáčce není co dodat, je to taková naše klasika, ale příště si jí musím dát míň, protože úplně zabila chuť noků. Dokonce jsem si část musela oddělat. Příště zkusím noky orestovat na troše másla, nikdy jsem to takto nejedla, ale v mnoha receptech to doporučovali tak to budu muset vyzkoušet. Máslem se rozhodně nemůže nic pokazit :-).
Otázka: Využíváte ricottu? Jak?
Ricottu mám moc ráda, chutná mi i ta ze supermarketu, ale z Fromaggerie jsem ještě neměla, takže díky za tip, až budu v Brně tak tam pro ni určitě skočím :)
OdpovědětVymazatDávám si ji někdy na pečivo místo lučiny nebo másla, nebo na kukuřičné chlebíčky a knackerbroty....a nebo do tvarohových koláčů na způsob cheesecaku :)
noky jsem taky jednou dělala, dala jsem si záležet na tvaru a vroubkování, ale trošku se mi rozvařily takže po mých pracných tvarech nebyly ani památky :D
Ty tvoje vypadají výborně, ráda je někdy zkusím :)
No vidíš, ani mě nenapadlo si ji dát na chleba, to musím vyzkoušet! Díky za tip!
VymazatAhoj, mě by celkem i zajímal ten recept na zeleninové lasagně jak píšeš, že se ricota dává místo bešamelu. Musí se ale nějak naředit? Neumím si to představit
OdpovědětVymazatrecept na lasagne s ricottou určitě brzy přidám. ricottu nijak neředím, jen k ní přidám nasekaný špenát.
VymazatNo tak to určitě vyzkouším,vypadá to skvělě!
OdpovědětVymazatdíky!
VymazatTy noky mám v hledáčku už delší dobu, díky za recept, vypadá, že bych to mohla taky zvládnout :-)
OdpovědětVymazatje to fakt lehký jako facka, zvládne to určitě každý!
Vymazattyy jo, vypadají hodně dobře..ricottu taky dávám na lasagne místo bešamelu, a to i na bolognese (vrstva omáčky, lasagní, potřít ricottou a opakovatt)
OdpovědětVymazatpřesně tak :-)
VymazatNoky mám moc ráda, zrovna jsme je měli v neděli k obědu, sice ne ricottové, zato s čerstvě nasbíranými houbami :) Ráda bych se zeptala, jaký používáte mixér? Chtěla bych si nějaký pořídit a nejlépe takový, který by zvládl třeba i arašídové máslo, jen vůbec nevím, podle čeho vybírat, tak budu ráda za inspiraci :) Děkuji, Eva
OdpovědětVymazatPoužívám Braun Multiquick MR 550 (našla jsem ho třeba tu: http://www.kasa.cz/ponorny-mixer-braun-mr-550-buffet-mr6550-mfp-hc/? ). Arašídové máslo zvládne, ale musí hodně odpočívat. Jsem s ním maximálně spokojená, má ho i mamka a švagrová a u obou taky spokojenost.
Vymazattenhle recept miluju,u nas se jich muzeme vzdycky ujist
OdpovědětVymazatOooo mňam, to vypadá božsky!
OdpovědětVymazatJé, shodou náhod jsem minulý týden jela na ňokové vlně :-D Měly jsme tvarohové nočky s omáčkou s pečených rajčat, noky z ricotty (velmi podobné těm z tvého receptu) s celerovo-mandlovým pestem a bramborovo-tvarohové noky s cizrnou na paprice. A teď na ně mám chuť zase :-)
OdpovědětVymazatJá nějak nestíhám psát nové příspvěky, obdivuju tě, že tak často vkládáš nové recepty a články!
Ani jsem před tím netušila, že mám noky tak ráda. Neuvědomuji si, že bych je sama někdy koupila, spíš jsem je jedla u někoho na návštěvě, ale asi je budeme zařazovat doma častěji. Ty tvoje nokové variace vypadají velice lákavě!
VymazatPsát příspěvky se snažím často, ale mám na to omezenou dobu, kdy Kuba spí a já zrovna nemusím vařit, uklízet a stíhat spoustu dalších činností v tomto dvouhodinovém okénku. Večer jsem už pak tak unavená, že bych nezvládla napsat ani "á". Díky za podporu! S dvěma dětmi to musí být pořádný kolotoč!
Před chvilkou jsme s mužem dojedli ricottové noky - senzace! Měli jsme je taky jen s rajčatovou omáčkou a parmezánem. Byla to neskutečná dobrota :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za recept.
A teď jdu uklízet kuchyni, ve které to zůstalo jako po výbuchu.
Jojo, u nás je to to samé! Když se něco dělá tak pořádně a úklid se řeší až následně :-).
VymazatDěkuji za tento recept. Naprosto užasný oběd! Jednoduchý, za chvilku bylo hotovo :-)
OdpovědětVymazat