úterý 14. května 2013

Cookies z arašídového másla

Může to vypadat, že si protiřečím nebo že to svoje “předsevzetí” z minulého postu neberu vážně, když vám tu teď nabízím recept na cookies. Ale i já jsem jen člověk, který má občas strašnou chuť na něco dobrého a než si dát kupovanou sušenku plnou kdo ví čeho, raději si upeču vlastní, zdravější verzi.

A přesně takové jsou tyto cookies z arašídového másla. Neříkám, že jsou zcela zdravé, ale v podstatě neobsahují nic špatného. Jo, jasně, je tam máslo, ale v poměru k množství, je ho tam docela málo. A bez másla by to nebylo dobrý, že :-).

DSC_7887

Recept jsem našla na blogu neverhomemaker.com, který strašně ráda navštěvuji kvůli jednoduchým a rychlým receptům hlavně na pečené dobroty. A když jsem tam tento recept nedávno zahlédla, hned jsem si ho označila, abych ho mohla co nejdřív upéct. Netrvalo to ani dlouho – v neděli jsem využila chvilku, kdy byl Kuba u babičky a pustila se do pečení. Cookies byly hotovy do 30 minut i s pečením a úklidem, což je pro mě obrovské plus. Není totiž nic horšího než když máte rozdělanou práci v kuchyni a dítko se probudí nebo se vrátí z vycházky – většinou hladové a vyžadující vaší pozornost. Takto jsem měla upečeno raz dva, touha péct byla uspokojena a chuť na sladké zahnána.

Pokud chcete, můžete do těsta přidat kousky čokolády nebo hotové cookies polít rozpuštěnou čokoládou. Vzhledem k tomu, že tyto cookies měly být i pro Kubu, nechala jsem je holé.

DSC_7895

Cookies z arašídového másla (původní recept zde):

Ingredience:

  • 4 lžíce medu nebo javorového sirupu – použila jsem javorový sirup (určitě by fungovalo i jiné tekuté sladidlo – sirup z agáve, datlový sirup, rýžový sirup…)
  • 1/2 šálku (cca 120ml) arašídového másla, nejlépe takového, které obsahuje jen arašídy a sůl (pokud jsou cookies i pro menší děti, doporučuji arašídové máslo hladké bez kousků, aby je nevdechly)
  • 4 lžíce (60g) másla, pokojové teploty
  • 1 lžíce rozemletých lněných semínek + 3 lžíce horké vody (nebo 1 vejce)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku pohankové mouky (pokud nemáte pohankovou mouku, nevadí, použijte jakoukoli mouku chcete – celozrnnou, hladkou, špaldovou…)
  • 1/2 šálku strouhaného kokosu
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 175°C a plech vyložíme pečícím papírem.

2. Ve větší míse vyšleháme pomocí mixéru med/javorový sirup, arašídové máslo i obyčejné máslo. 

3. V jiné, malé misce či hrníčku smícháme lněná semínka s horkou vodou a necháme je chvíli odpočívat než směs nabobtná a zgelovatí – takto nám vznikne směs podobných vlastností jako má vajíčko. Poté přidáme “lněné vejce” (popř. rozšlehané opravdové vejce) a vanilku do mísy s arašídovou směsí a smícháme dokud se vše nespojí – opět můžeme šlehat mixérem.

4. Přidáme zbytek ingrediencí (mouku, kokos, ovesné vločky a prášek do pečiva) a už jen vařečkou zamícháme tak aby se směsi spojily.

5. Lžící, popř. rukou klademe na plech malé kopečky, které můžeme ještě prsty vytvarovat do malých bochánků. Během pečení se moc nerozlezou, takže není potřeba je dávat daleko od sebe.

6. Pečeme 9-11 minut (podle velikosti a také podle použitého sladidla – med má tendenci tmavnout dřív).

7. Necháme úplně vychladnout a pokud chceme, polijeme rozpuštěnou čokoládou.

Dobrou chuť!

DSC_7896

Cookies mají spíš drobivější konzistenci, což přisuzuji pohankové mouce, která je bezlepková a tudíž “nelepí”. To mi ale vůbec nevadí, protože chuť je vynikající – jemně arašídová s nádechem kokosu – a zaslepí jakékoli nedostatky. Jsou spíš míň sladké, ale to mi vyhovuje a byl to i můj cíl. Pokud použijete sladké arašídové máslo, dejte pozor ať cookies nepřesladíte. Protože těsto neobsahuje vejce, můžete ho před dokončením ochutnat a zjistit tak jestli mu něco nechybí. Přiznám se, že jsem ochutnávala poctivě…

DSC_7885

Cookies jsem dělala hlavně pro sebe, ale s tím, že když je bude chtít Kuba ochutnat (ostatně jako cokoli co poslední dobou jím), nebudu se bát mu dát. A tak se včera stalo, že se Kuba odpoledne probudil s neutišujícím pláčem a nemohla jsem ho nijak uklidnit. Až když jsme přišli do kuchyně, Kuba ukázal na linku, kde jsou medové kroužky, které má rád. Posadila jsem ho teda na linku a místo ke kroužkům se natáhl k dóze s cookies. Vzal jeden, strčil ho do pusy a hned si vzal do druhé ruky další. A rázem pláč ustal.

IMG_0924

Myslím, že je to známka kvality :-).

IMG_0922

Cookies mám po ruce, když mám na něco chuť, jako něco ke kafi nebo jako malou svačinu – jak pro mě tak pro Kubu. Jsem přesvědčená, že pro děti jsou domácí dobroty nejlepší, a to především proto, že přesně vím, co obsahují. I přes to, že jsou arašídy alergen se nebojím Kubovi cookies dát. Už má přes rok a navíc nejnovější studie potvrzují, že čím dřív se začne s alergeny (vejce, lepek atd.), tím menší je šance, že se v budoucnu vyskytnou. I tak jsem byla opatrná a alergeny zaváděla pomalu a postupně (a zkoumala jestli to Kubovi něco nedělá). Vypozorovala jsem, že kromě toho, že mu moc chutnají, tak nebyla žádná reakce :-).

DSC_7894

Otázka: Pečete pro své ratolesti? Dejte mi nějaký tip!

10 komentářů:

  1. Peču pro svou sestřičku a bratříčka. Mají nejradši muffiny, občas tam tajně propašuji celozrnnou mouku nebo třtinový cukr, potom milují perník, brownies....v podstatě všechno, kde je čokoláda.
    Cookies vypadají ebzvadně, Kuba je známkou kvality! (Krásné dětátko..:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi jasné, že děti milují cokoli kde je čokoláda :-). Kuba zatím čokoládu neochutnal, ale vím, že je to nevyhnutelné...

      Vymazat
  2. Celá naše rodina má v oblibě tyto "zdravé" sušenky:
    1 plechovka kondenzovaného mléka (já používám neslazené), 250 g jemných ovesných vloček, 100 g brusinek nebo rozinek, 250 g semínek, oříšků nebo mandlí, 50 g oleje. Vše se smíchá a na plech se tvarují hromádky, množství je na 3 velké plechy. Teplota trouby asi 150 stupňů horkovzduch, péct asi 30 minut.
    Nám stačí pro sladkou příchuť jen to sušené ovoce, cukr tam nepotřebujeme.
    Ráda k vám nakukuji a občas podle vás i něco uvařím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělý recept a určitě ho vyzkouším! Díky za tip!

      Vymazat
  3. Pavli, sušenky jsou naprosto úžasné, přesně dle mého gusta. Takže ukládám a určitě přijdou na řadu! :-)
    Jinak já peču našemu malému o sto šest.
    Jen pro inspiraci můžeš mrknout na špaldové sušenky http://kivibloguje.blogspot.cz/2012/09/detske-spaldove-susenky-pro-uplne.html nebo kokosovo-citronové sušenky, ty malému taky moc chutnaly http://kivibloguje.blogspot.cz/2013/02/kokosovo-citronove-susenky-s-cervenou.html nebo tyto perníky http://kivibloguje.blogspot.cz/2013/04/pohankovo-spaldove-pernikysusenky.html
    Taky mám radši to domácí, pač vím, co jsem do toho dala. :-)
    a tady http://kivibloguje.blogspot.cz/2012/04/detske-muffiny-aneb-mlsani-pro-nejmensi.html jsem psala něco i o mlsání malých dětí, ale spíš do 1 roku.
    Tak snad Tě z toho něco zaujme. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kivi, na tvůj blog se chodím inspirovat hodně často a chystám se upéct některé z tvých sušenek. Už mě totiž nebaví je Kubovi kupovat - i když vybírám ty "nejzdravější", domácí jsou prostě domácí...

      Vymazat
  4. Jé, tak těmito sušenkami jsi mi udělala velikou radost! Sice nemám ráda arašídové máslo, ale až dostanu neodbytnou chuť na sušenky (bohudík mě poslední dobou mlsná až tak nehoní), nějak se pokusím tvůj recept modifikovat, protože je báječný.
    Jinak já peču dětem dost a dost, ale poslední dobou "chudáci" mlsají samé bezlepkové dobroty - třeba teď si pochutnáváme na ořechovo-mandlovém dortíku s karamelovou šlehačkou a čokoládovo-jogurtovou polevou. Tak ta bezlepkovka nakonec není tak strašná :-) )I když na poctivý kváksový chleba mám teda někdy chuť neuvěřitelnou).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se ti zamlouvají. Myslím, že arašídové máslo by šlo nahradit třeba rozmačkaným banánem - musím to vyzkoušet! Těším se na nějaké bezlepkové dobroty u tebe na blogu. Myslím, že není občas marné vynechat lepek, kterého je všude dost.

      Vymazat
  5. Díky moc za recept. Hned zítra se do toho musím pustit:-) Vypadá to dost lákavě a ještě zdravě:-) super..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky bych si je dala - asi si je budu muset brzo upéct :-).

      Vymazat