Jsem hrozná blogerka. Uvědomuji si to. Zatímco se ostatní blogy hemžily vánočními recepty, ze kterých se mi sbíhaly sliny, na drobečkách bylo mrtvo. Žádné perníčky, žádné rohlíčky, prostě nic. Poslední příspěvek byl 28. listopadu, a to už je teda doba. A i když se to může zdát, že jsem vánoce totálně zasklila, není tomu tak. Já jsem si vánoce užila jako nikdy jindy a vůbec mi nevadilo, že jsem nenapekla 9 druhů cukroví nebo vánočku. Užívala jsem si je letos úplně jinak. A tak doufám, že mi prominete moji téměř dvouměsíční absenci a že se sem budete nadále vracet pro zdravé a hlavně dobré recepty.
Třeba tyto borůvkové muffiny jsou naprosto božské. V mrazáku jsem našla spoustu ručně sbíraných borůvek z jižních Čech a ihned mě napadly tyto muffiny, na které jsem narazila na jednom blogu a na které jsem si ihned dělala zálusk.
A rozhodně se povedly! Jsou nádherně vysoké, mají obrovskou křupavou čepici a jsou plné šťavnatých borůvek, ale…nejsou úplně zdravé. Já vím! Ale co… Jsou rozhodně zdravější než konvenčně vyráběné muffiny, které nabízí mnohé kavárny. A když si dáte jeden k snídani třeba s bílým jogurtem tak na tom není nic špatného.
Borůvkové muffiny (původní recept zde):
Ingredience:
- 3 šálky špaldové mouky
- 4 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 vejce (pokojové teploty)
- 1 šálek cukru (dala jsem necelý šálek)
- 1 šálek mléka
- 1/2 šálku oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 1/4 šálku mražených borůvek (pokud znáte Marušku a ta vám donese od 12-ti měsíčků borůvky čerstvé, dejte čerstvé)
- hrubý cukr na posypání
Postup:
1. Předehřejeme troubu na 190°C a vyložíme formu na muffiny papírovými košíčky (nebo jednotlivé důlky vymažeme).
2. Ve velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl.
3. V jiné míse prošleháme vejce s cukrem. Přilijeme mléko, olej a vanilkový extrakt a důkladně promícháme.
4. Mokrou směs přilijeme k mouce a promícháme jen tak, aby se směsi spojily. Těsto bude husté.
5. Přimícháme borůvky.
6. Naplníme 12 formiček po okraj a pokud chceme, posypeme povrch cukrem. Pečeme 25-30 minut.
1 mega muffin má 280 kalorií, 10g tuku, 43g sacharidů, 2g vlákniny a 5g bílkovin. Nijak oslnivé údaje, ale rozhodně stojí za to! Určitě je vyzkoušejte a nebudete zklamaní.
Jsou vláčné, na povrchu křupavé a plné šťavnatých borůvek! Mňam! Ať chutnají!
A příště už zase nějaký extra zdravý recept! Slibuji!
Milá Pavli, muffiny vypadají moc roztomile jak na povrchu, tak uvnitř.
OdpovědětVymazatA to, že jsi dva měsíce nic na blog nenapsala, plně chápu. Péče o malého prcka je práce na 24 hodin bez možnosti přestávky a odpočinku. :-)
Díky Martino! I tak se budu snažit psát častěji. Moc mě to totiž baví :-).
VymazatNechceš nám poslat nějaké borůvky? :) My nemáme v mrazáku ani jednu a do láta daleko...)
OdpovědětVymazatBáro, ani ne :-). Už jich taky moc nemám a tak šetřím každou kuličku!!
VymazatTakhle vysoké muffinky, to jsem snad ještě neviděla! A taková dokonalá čepička a barvičky, no prostě nádhera! :))
OdpovědětVymazatDeniso, díky moc!! Fakt se povedly a chutnají božsky!
VymazatJsem moc ráda, že dál pokračuješ v blogu :) moc ráda se sem vracím pro skvělé recepty (nej je buchta z podmáslí)
OdpovědětVymazatTyhle muffiny udělám asi co nejdřív, zrovna včera jsem si říkala, že mám mražák plný borůvek, malin, rybízu a jahod... jsem jak sysel :D
Jojo, buchta z podmáslí je top! Tak ať muffinky vyjdou a chutnají!
VymazatTak se povedly :) a to musím říct, že jsem si je tak trochu ozdravila (místo cukru sladěnka a mouka z půlky celozrnná) :)
VymazatZdravím, můžu špaldovou mouku nahradit celozrnnou pšeničnou? Lucie
OdpovědětVymazatRozhodně bych dala půl na půl celozrnnou a bílou. Kdyby se použila jen celozrnná, muffiny by byly moc tvrdé.
VymazatNemáte prosím náhodou zkušenosti s pečením francouzských makrónek? :)
OdpovědětVymazatBohužel nemám, ale podívejte se na tento blog Chez Lucie: http://luciedvorakova.blogspot.cz - určitě tam inspiraci nejdete!
Vymazat