sobota 30. listopadu 2013

Nedělní snídaně: ovesné scones s rozinkami

Dobré ráno a krásný prosinec!

DSC_0665

Nepočítejte s tím, že dnešní snídaně bude dietka. Rozhodně ne!! Pokud se někdo bojí másla a smetany, ať raději stránku zavře a přijde jindy…

DSC_0676

Teď doufám, že jste aspoň někdo zůstal, protože mám pro vás perfektní snídani do postele, zvlášť když je venku zima a vlezlo. Ještě by mohlo začít sněžit a krásné ráno pod peřinou ve společnosti scones (a manžela, samozřejmě) je zaručeno!

DSC_0672

Jak jsem už psala, nejde tu o žádný zdravý recept. Tolik másla jsem už dlouho v jednom receptu nespotřebovala a šlehačku jsem už taky nějaký ten pátek nekupovala. S příchodem chladnějšího počasí začínám vyhledávat něco hutného, krémového, co nejen zahřeje uvnitř, ale dodá dost energie, abych se zvládla pořádně zahřát i zvenku.

A proto jogurtovým miskám dám chvíli pohov a v tuto roční dobu se zaměřím na pořádně syté snídaně!

DSC_0667

Když dáte do googlu slovo “scones”, vyjede vám 3,5 milionů odkazů. A myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že tolik snad existuje druhů. Když to ale velice zjednoduším, existují v podstatě dva typy: britské scones a americké scones. Zatímco ty britské se tradičně dělají kulaté a jí se s hustou smetanou (clotted cream) a džemem k odpolednímu čaji, ty americké mají spíš tvar trojúhelníku, většinou už jsou ochucené a přelité sladkou polevou a jí se na snídani s čajem nebo kávou.

DSC_0673

Podle tvaru to vypadá, že jsem dělala spíš ty americké, ale složením se podobají možná víc těm britským. Recept je ale z amerického webu tak je budeme považovat za americké… Popravdě jsem nikdy žádný scone neochutnala – ani ten britský ani ten americký. Když jsem byla v Anglii tak jsem vůbec nevěděla, že nějaké scones existují (bylo mi 16…) a v Americe mi vždycky přišly na pohled moc přeslazené (bývají často s cukrovou polevou) a vždy mě v coffee shopu zaujalo něco jiného (třeba muffiny nebo cookies). Takže jsem vlastně ani nevěděla jak mají takové scones chutnat. Ale i když jsem žádný originál neochutnala, dokázala jsem si tu jejich chuť představit: křupavé na povrchu a uvnitř vláčné a měkké, plné máslové chuti. A přesně takových jsem docílila i já a musím říct, že se mi opravdu povedly! Chuťově předčily moje očekávání – jsou sladké tak akorát a přímo se rozplývají na jazyku (to bude nejspíš tím máslem :-) ).

DSC_0680

Ráno jsem si dala jeden scone společně s tvarohem (zředěným jogurtem) a banánem a měla jsem co dělat, abych to všechno snědla. Scones jsou opravdu hutné a s tím tvarohem to byla pěkně vydatná snídaně. Samozřejmě, že jsem si vybrala ten největší scone… ale dobojovala jsem do konce :-).

DSC_0690

Ovesné scones s rozinkami (recept převzat odtud)

Ingredience (8 scones):

  • 1 a 1/2 šálku ovesných vloček (použila jsem velmi jemné)
  • 1/4 šálku plnotučného mléka
  • 1/4 šálku smetany ke šlehání
  • 1 velké vejce
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky (použila jsem hladkou špaldovou)
  • 1/4 lžičky skořice (dala jsem skoro 1 lžičku)
  • 1/3 šálku krupicového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 10 lžic (tj. 150g) másla, vychlazeného, nakrájeného na kostičky
  • 1/2 šálku rozinek
  • 1 lžíce hrubého cukru na posypání

Postup:

Nejdříve si opražíme ovesné vločky. Buď to můžete udělat na pánvi jako já nebo je můžete dát na pár minut do trouby vyhřáté na 180°C. V obou případech je důležité vločky hlídat a občas promíchat. Spálí se velice rychle…!! Vločky necháme vychladnout a odebereme 2 lžíce, které si společně se zbytkem dáme stranou.

Troubu předehřejeme na 220°C a plech si vyložíme pečícím papírem.

Ve vyšší odměrce prošleháme mléko, smetanu a vejce. Odebereme 1 lžíci na konečné potírání a dáme stranou.

Mouku, skořici, cukr, prášek do pečiva a sůl dáme do robotu a párkrát promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a mixujeme tak dlouho, dokud směs nepřipomíná hrubší mouku. Směs přesuneme do středně velké mísy.

Ke směsi mouky a másla přimícháme ovesné vločky a rozinky. Přilijeme tekuté přísady a nejdřív vařečkou, potom rukou vypracujeme kompaktní těsto. Je důležité těsto nepřepracovat.

Pracovní plochu poprášíme polovinou odložených vloček, dáme na ni těsto a posypeme zbývajícími vločkami. Rukami vytvarujeme kolo, které má zhruba 20 cm v průměru a 2,5 cm na výšku. Nožem rozkrájíme kolo na 8 dílků, které přeneseme na připravený plech a umístíme je zhruba 2 cm od sebe.

DSC_0641DSC_0643

Potřeme je odloženou vaječnou směsí a posypeme hrubým cukrem.

Pečeme do zlatavě hněda, asi 15 minut. Necháme je 5 minut chladnout na plechu a poté je přemístíme na mřížku a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Můžeme podávat.

DSC_0655

Myslím si, že scones jsou nejlepší samotné. Možná bych si je dokázala představit třeba se zakysanou smetanou nebo džemem, ale dalším máslem bych už je asi nezatěžovala.

DSC_0695

Otázka: Znáte scones? Chtěli byste je ochutnat?

11 komentářů:

  1. Vypadajú výborne, túto celkom zdravú verziu by som rozhodne chcela ochutnať. Ja sa masla nebojím! :D Musia byť vynikajúce :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Pavli, moc bych chtěla ochutnat, můžeš mi jich sem pár hodit kdykoliv ráno, taky vstáváme brzy. Fajn neděli, Iva Kappová

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný recept, dobré prosincové ráno! Mě rozhodně máslo neodradí (včera jsem vyhodila celé máslo - spálila dva plechny perníčků, fňuk), ale scones jsem zatím dělala jen obyčejné (ne ovesné), britské, vypadaly uplně jinak, tak jsem trochu na rozpacích, co si o svém kulinářském neumětelství myslet :-) Manželovi moc chutnaly, tak třeba příště zkusím ty tvoje.. Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Tie vyzerajú veľmi dobre, určite vyskúšam... Ja som zatiaľ robila práve také tie guľaté britské čo mám aj na blogu, s jogurtom v ceste a chutili, tak som zvedavá aj na tieto :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ty vypadají výborně! :)) Někdy je prostě lepší se vykašlat na to, kolik tuku to obsahuje a řádně si to vychutnat :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pavli mňam... zas taková dobrota - a to jsem na to narazila skoro o půlnoci!!! :D krásný večer

    OdpovědětVymazat
  7. másla se nebojím, takže bych si s radostí dala :D
    Sestra doma občas scones peče, ty anglické, kulaté a nádherně nadýchané (taky jsem se o to pokoušela, ale mně se nepovedly) a ve Starbucks jsem naopak ochutnala ty americké, trojúelníkové, ale bylo to sladké i na mě až moc....a to je co říct!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si právě myslím, že ta americké jsou hodně sladké, proto mě nikdy moc nelákaly.

      Vymazat
  8. No teda, vypadají perfektně! Ovšem u nás snídaním do postele dávno odzvonilo (ne, že bych teda někdy snídani do postele dostala :-)), protože když děti vstávají v pět ráno ať je všední den nebo víkend, tak to prostě nějak nejde. Ale třeba až budu stará, tak to vyjde :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně, snídaně do postele už nějaký ten pátek neprovozujeme. Ráno míváme s manželem služby kdo vstává ke Kubovi a abych měla čekat až se manžel probudí, abychom si mohli dát snídani v posteli tak to bych asi umřela hlady... A navíc si to nedovedu představit s Kubou - jak skáče mezi scones a hrnky kafe a my se snažíme vychutnat si krásnou chvilku... Ale jak říkáš, třeba až budeme starý...

      Vymazat