Ani nevím, jestli mám tento recept dávat na blog. Nevím totiž, jestli vůbec někoho zaujme. A jestli si nebudete říkat, že jsem divná. Já totiž o kukuřičném chlebu měla stejné pocity…
Kukuřičný chléb, neboli cornbread znám z Ameriky. Američané ho jí především k chili a k jiným hustým polévkám nebo i k salátu místo chleba. A právě s chili jsem si kukuřičný chléb zamilovala a chili se bez něj u nás už neobejde.
Před prvním ochutnání jsem o jeho párování se slaným jídlem dost pochybovala. Byl takový nasládlý, spíš připomínal buchtu než chléb a v kombinaci s ostrým chili jsem si ho dost nedovedla představit. Ovšem jen do doby, než jsem si ho po vzoru ostatních namočila v misce chili.
Právě ta nasládlá a jemná chuť kukuřičného chlebu krásně vyvažuje tu ostrost chili a v puse tak vyváří dokonalou harmonii :-).
Nabízím tu základní recept na kukuřičný chléb, ale samozřejmě existuje spousta variací. Do těsta můžete přidat kousky vypražené slaniny, nasekané chili papričky, různé bylinky, nastrouhaný sýr (doporučuji cheddar) nebo zrna kukuřice.
V receptu doporučují použít polohrubou kukuřičnou mouku, kterou jsem nikde nenašla, ale popravdě jsem po ní moc důkladně nepátrala… Zkuste se ale podívat do obchodu se zdravou výživou, tam by ji mohli mít. Když jsem se tentokrát chystala péct, myslela jsem si, že doma mám kukuřičnou hladkou mouku, se kterou mám chléb vyzkoušený, ovšem, když jsem pro ni do špajzu šla, nějakým záhadným způsobem zmizela… Tak jsem vzala polentu, která je sice hodně hrubá, ale se kterou to taky šlo – jen byl výsledek takový zrnitější.
Kukuřičný chléb se obecně peče na litinové pánvi, která zaručí rovnoměrné rozložení tepla a tudíž rovnoměrné pečení. Pokud litinovou pánev nemáte nebo není vhodná do trouby, můžete použít klasický pekáček.
Kukuřičný chléb – cornbread (tento recept už dělám tak dlouho, že si opravdu nepamatuji, odkud ho mám…)
Ingredience (cca 8 porcí):
- 2 lžíce másla, rostlinného oleje nebo sádla (dala jsem máslo)
- 1 a 1/2 šálku polohrubé kukuřičné mouky (pozn. viz výše)
- 1/2 šálku hladké bílé mouky (zkoušela jsem bílou mouku nahradit celozrnnou a výsledek mě úplně nenadchnul – chléb byl hodně hutný a dusivý, takže doporučuji klasickou bílou mouku)
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce
- 1 a 1/4 šálku mléka, dle potřeby i víc
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Máslo (olej, sádlo) dáme do litinové pánve (průměr cca 25cm) nebo čtvercového pekáčku (o straně 20cm) a vložíme do trouby.
Zatímco se trouba a pánev rozehřívají, dáme suché ingredience (kukuřičnou mouku, bílou mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr) do mísy a promícháme.
Vejce smícháme s mlékem a zlehka zamícháme k mouce. Pokud je těsto moc husté, přilijeme ještě trochu mléka.
Jakmile jsou trouba i pánev rozehřáty, opatrně vyndáme z trouby pánev a nalijeme na ni těsto. Pánev vrátíme do trouby a pečeme zhruba 30 minut. Povrch by měl být světle hnědý a kraje by se měly odlepovat od pánve (můžeme také zapíchnout doprostřed špejli a pokud ji vytáhneme čistou, je hotovo).
Chléb je nejlepší teplý nebo vlažný.
Jak jsem psala výš, kukuřičný chléb je vynikající s chili a vůbec s něčím ostřejším, protože tu ostrost zjemňuje. I když nám Kuba výrazně pomohl, nebylo v našich silách kukuřičný chléb sníst pouze k chili, proto jsem ho zakomponovala během pár dní k dalším jídlům.
S pečenou zeleninou s tahini dresinkem:
Na sladko na snídani s arašídovým máslem, banánem a kopečkem řeckého jogurtu (vypadá to jako dort se šlehačkou, že?):
Tak co, neodradila jsem vás moc? Pokud máte rádi chili a podobná ostrá jídla, moc vám doporučuji k nim kukuřičný chléb upéct. Vypadá to jako dost pochybná příloha, ale věřte mi, nebudete (doufám…) litovat!
Otázka: Už jste někdy ochutnali kukuřičný chléb? Dali byste si?
Naopak! Mám pocit, že to to je přesně typ pečiva, který mi bude chutnat! Brzy vyzkouším! :)
OdpovědětVymazatTak to jsem ráda! Už jsem se bála, že to nikoho nezaujme :-)
VymazatJé, poslední dobou to tu hýří samými vynikajícími a co ještě lépe bezlepkovými nápady (jen budu teda muset nahradit tu bílou mouku, ale to nějak zmáknu). Na chilli se už nějakou dobu chystám (jen čekám, až ještě trochu přituhne) a když ho vidím spárovaný i jako sladkou snídani, je to jasný, co nejdřív ho upeču!
OdpovědětVymazatvypadá to báječně, nic z kukuřičné mouky jsem ještě nepekla, zřejmě je čas to napravit;)
OdpovědětVymazatstačí kukuřičnou mouku nahradit instantní polentou?:)
OdpovědětVymazatpřesně tak, tak jsem to dělala já a vyšel krásně!
VymazatJeště nedávno bych se asi ofrnila, ale posledně jsme k chilli měli grilovanou polentu a bylo to perfektní! Byla také jemně nasládlá, ale s pálivým chilli (dotaženým kostičkou hořké čokolády k dokonalosti - doporučuju) to byla prostě pecka. Kukuřičnému chlebu dám rozhodně šanci :-)
OdpovědětVymazatkostičku čokolády taky dávám do chili - nezdá se to, ale chili je pak mnohem lepší.
VymazatVčera jsem zrovna zkoušela úplně stejný recept akorát na sladko se sušenými švestkami a hořkou čokoládou. DOPORUČUJI!! Dopadl moc dobře, takže hned jak to půjde musím zkusit i tuto Vaši slanou variaci. Akorát jeden rozdíl, že v receptu nebylo žádné vejce a teda vůbec ani nebylo potřeba :-)
OdpovědětVymazaturčitě vyzkoušejte, je vynikající!
VymazatJogurt na kukuřičném chlebu vypadá spíše jako šlehačka :D ale krásně!:)
OdpovědětVymazat