sobota 9. listopadu 2013

Nedělní snídaně: pečená dýňová ovesná kaše

Už jsme tu měli ovesnou kaši, pečenou ovesnou kaši, dýňovou ovesnou kaši a tak nám logicky zbývá pečená dýňová ovesná kaše. Logicky… :-)

DSC_0002

Na pečenou dýňovou ovesnou kaši jsem poprvé narazila na blogu katheats.com, kam se pravidelně chodím inspirovat. Pečená kaše mě mě samozřejmě hned nadchla a bylo jen otázkou času, kdy ji vyzkouším. Ve čtvrtek nám s Kubou odpadlo cvičení, měli jsme volné dopoledne a já jsem potřebovala Kubu nějak zabavit, tak jsme vrhli na pečení. Kuba za všech okolností musí vidět co v kuchyni dělám a tak mu dávám k lince židli, na které když stojí, má přehled co se děje a je spokojený. Většinou mu dám nějaké dvě mísy, do jedné třeba suché těstoviny a on je přesypává z jedné mísy do druhé. Má tak pocit, že pomáhá a já můžu “v klidu” (s Kubou v kuchyni to nikdy není v klidu) pracovat.

DSC_0010

Nejdřív jsme se pustili do přípravy dýňového pyré. Měla jsem menší hokaido tak jsem z jedné půlky udělala pyré (dýní jsem rozkrojila napůl, vydlabala semínka, nakrájela na kostičky, dala do hrnce s trochou vody a vařila do změknutí – zhruba 25 minut, poté jsem vše rozmixovala) a druhou jsem si upekla (z druhé půlky jsem také vydlabala semínka, nakrájela na kostičky, dala na plech, pokapala olivovým olejem, osolila, opepřila a dala do vyhřáté trouby na 30 minut). Dýňového pyré bylo akorát jeden šálek potřebný do receptu.

Tak nějak jsem předpokládala, že pečená dýňová kaše nemůže být špatná, proto jsem s ní rovnou počítala do rubriky nedělní snídaně. Neměla jsem žádnou náhradu. Byl to obrovský risk, ale věřila jsem, že mě recept ani ingredience nezklamou. Trochu zklamala trouba, když opět pekla víc než měla a tak mi pečená kaše trochu ztmavla, ale na chuti to naštěstí nebylo znát. Dokonce je uvnitř stále krásně vláčná, čehož jsem se obávala, když jsem ji zděšená vytahovala z trouby.

DSC_9998

Do původního receptu jsem přidala 1 lžíci chia semínek, 2 lžíce drcených lněných semínek, a 3 lžíce strouhaného kokosu. Prostě jsem to brala tak jak to mám seřazené na poličce (a taky trochu kvůli lepším nutričním hodnotám…) A taky jsem ji trochu přisladila. V původním receptu se těsto až na závěr posype hnědým cukrem, ale dovnitř se žádný cukr nedává. Já jsem dala dovnitř javorový sirup (můžete klidně použít med nebo cukr) a navrch už nic.

DSC_0015

Pečená dýňová ovesná kaše

Ingredience (cca 6 porcí):

  • 2 šálky ovesných vloček (měla jsem hodně jemné a výsledná konzistence připomínala drsnější buchtu, můžete dát i klasické, budou tam víc cítit)
  • 1 lžíce chia semínek (nemusí být)
  • 2 lžíce lněných semínek, drcených (nemusí být)
  • 3 lžíce strouhaného kokosu (nemusí být)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • vrchovatá lžička skořice
  • špetka mletého zázvoru
  • 1 vejce, rozšlehané
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1,5 šálku mléka
  • 3 lžíce javorového sirupu/medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • velká hrst rozinek

Postup:

Pokud nemáme dýňové pyré, pustíme se nejprve do jeho přípravy (viz výše).

Rozehřejeme si troubu na 190°C a čtvercový plech o straně 20 cm (nebo jiný podobně velký plech) vymažeme máslem, popř. vysypeme hrubou moukou.

Do velké mísy dáme ovesné vločky, chia a lněné semínko (pokud dáváme), kokos (pokud dáváme), prášek do pečiva, sůl, skořici a zázvor. Pořádně promícháme.

Do jiné mísy dáme vejce, pyré, mléko, javorový sirup/med, vanilku a rozinky a také důkladně promícháme.

Dýňovou směs přelijeme k ovesným vločkám a směsi spojíme. Těsto by mělo být řidší.

Těsto vlijeme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 30 minut. Pokud máte nepředvídatelnou troubu jako já, doporučuji kaši hlídat od 20. minuty – těsto ve středu plechu by mělo být na pohled pevné a nemělo by se hýbat.

Kaši necháme trochu vychladnout a servírujeme.

DSC_0019

Pečená kaše je samozřejmě nejlepší ještě teplá, ale mně se snad nikdy nestalo, že bych jí dělala ráno tak, abychom ji mohli hned snídat. Většinou ji upeču a jíme ji až druhý den. Před podáváním ji strčím na pár vteřin do mikrovlnky a je jak čerstvě vytažená z trouby (to sice ne, ale skoro…). Když se mi ji nechce ohřívat, je výborná i při pokojové teplotě.

Nejraději ji jím potřenou nějakým ořechovým máslem a banánem. Nebo také s kopou řeckého jogurtu a vlašskými ořechy.

Dnes to byla variace s krémem ze slunečnicových semínek (od firmy TerraSana ze zdravé výživy), banánem a strouhaným kokosem (asi mám nějaké kokosové období…).

DSC_0020

A hele…

DSC_0021DSC_0022

Pečená kaše je výborná i samotná. Navíc se dá nakrájet a zabalit do krabičky, jako zdravá svačina na cesty.

Pečená kaše ať už ta klasická nebo tato dýňová se hodí pro větší skupinu lidí, ale to, že jste doma jen dva nebo tři vás nemusí odradit od toho si ji udělat. Kaše vydrží v lednici pár dní a vy tak aspoň máte na několik dní o snídani postaráno.

DSC_0028

Otázka: Už máte dost dýňových receptů nebo mám v “dýňování” pokračovat?

7 komentářů:

  1. Klidně v dýňování pokračuj :) Já jídla z dýně miluji. Ale teď jsem ji už nějaký ten týden neměla pravda. Tahle kaše mě však dost láká, protože miluji jak klasickou pečenou ovesnou kaši, tak dýňovou nepečenou kaši. Takže spojit to dohromady musí být lahdoda. Asi se tedy brzy vydám ještě nějakou tu dýni ulovit :D Včera jsem je v Kauflandu neviděla, tak snad je budou mít ještě někde jinde :)

    OdpovědětVymazat
  2. dýni mám moc ráda, a pečenou ovesnou kaši jsem ještě nikdy nedělala, tak snad seberu odvahu a zkusím to:-) vypadá super

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím pokračovat, dýňové lívanečky byly super:)

    OdpovědětVymazat
  4. Už som dávnejšie pozerala na tú tvoju klasickú pečenú ovsenú kašu, len som akosi pozabudla... A teraz si mi ten recept pripomenula touto, takže mi nezostáva nič iné, len niektorú konečne už aj vyskúšať :-) Vyzerá chutne :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Zase ta dýně! Ale vypadá sakra dobře:)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Pavli... dýňových receptů není nikdy dost ;)

    plus koukni ke mně na blog... pustila jsem se do akce "Vánoční výměna dárků", tak třeba tě to osloví a zapojíš se také ;)

    hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to vypadá, že budeme v dýňování pokračovat. Díky, mám radost!

    OdpovědětVymazat