sobota 23. listopadu 2013

Nedělní snídaně: co týden dal (a vzal)

Dobré ráno!

Dnes pro vás nemám recept na žádné vafličky ani lívanečky ani další dobroty. Říkala jsem si, že to chce změnu a tak jsem se rozhodla vám ukázat, co jsem za celý týden snídala. Podotýkám, že všechny uvedené snídaně mám připravené do deseti minut i s uvařením čaje a obstaráním Kuby, takže nechci slyšet žádné výmluvy, že na snídani nemáte čas. Snídaně je totiž základ a jestli je tu náhodou někdo, kdo nesnídá, nevím, jestli můžeme být kamarádi… :-)

Tak, jdeme na to:

NEDĚLE

Jedna půlka kornspitzu s burákovým máslem a banánem, druhá půlka se slunečnicovo semínkovým máslem a banánem, malý hrneček bílého jogurtu s chia semínky a drcenými lněnými semínky, velký hrnek zeleného čaje.

DSC_0222DSC_0223

Snídaně před během. Bez jogurtu mi to přišlo takové neuspokojivé a tak jsem přidala aspoň malý hrneček, i když vím, že mi mléčné výrobky před delším během nedělají moc dobře. Naštěstí to bylo v pohodě, 9 km uběhnuto a žádné žaludeční problémy se neprojevily!

PONDĚLÍ

Instantní jáhlová kaše se sójovo rýžovým mlékem, banánem, vlašskými ořechy a lžící burákového másla + zelený čaj

DSC_0277DSC_0279

Jedná se o instantní jáhlovou kaši od firmy Nominal. Když měl Kuba kašové období (mělo velice krátkou dobu trvání), tato mu chutnala asi nejvíc. Jenže jednoho krásného dne Kuba kaše přestal tolerovat a protože je mi líto je vyhodit, pomalu je zpracovávám já. Ale jsou hotové raz dva, což je u přípravy snídaně velké plus: ohřeju si cca 200 ml mléka a vody v mikrovlnce a zaliju zhruba 4-5 lžic sypké směsi, zamíchám, počkám minutku a je hotovo!

Dnes jsem také zachytila Kubovu snídani: loupáček a půlka banánu. Loupáček takto ohlodává pravidelně (dělá to i s rohlíkama). Banán snědl hned, loupáček během dopoledne. Na pití má zředěný jablečný džus (nejoblíbenější máme Rio Fresh 100% jablečnou šťávu).

DSC_0281

ÚTERÝ

Kukuřičný chléb s burákovým máslem, banánem a obrovskou lžící řeckého jogurtu, zelený čaj (není na obrázku)

DSC_0311DSC_0316

Tato snídaně byla skoro jako dezert. Původně jsem si ještě chtěla chlebíček polít trochou javorového sirupu, ale nakonec to vůbec nebylo třeba. Kupodivu mě tato snídaně zasytila na celé dopoledne, z čehož jsem byla příjemně překvapená.

STŘEDA

Bílý jogurt s müsli, banánem, vlašskými ořechy a lžičkou domácího vlašsko ořechového másla s javorovým sirupem, opět zelený čaj (opět není na obrázku)

DSC_0333DSC_0337

Taková moje nejtypičtější snídaně a tak jsem překvapená, že jsem si ji dala až ve středu. Nejčastěji kupují bílý jogurt od Hollandie, půlkilové balení, které mám na dvě snídaně. Müsli bylo sypké se sušeným ovocem bez ořechů (ani už nevím, co je to müsli zač, mám to přesypané v dóze a krabice je dávno fuč), proto ty přidané vlašáky. Banán je klasika a to máslíčko je úžasné (recept bude brzy!).

ČTVRTEK

Ovesné vločky s bílým jogurtem, domácí granola, zelený čaj

DSC_0339DSC_0340

Použila jsem jemně mleté ovesné vločky (cca 1 hrst), které rychle v jogurtu změkly. Granola zase krásně křupala! Jogurtu je cca 250g. A jestli se ptáte, kde mám banán s burákovým máslem, moje odpověď je na následující fotce:

DSC_0346

A zde jsou moji kluci po ránu :-)

DSC_0343

PÁTEK

Kaše z jáhlových vloček se sójovo rýžovým mlékem, půlka banánu a lžíce burákového másla, zelený čaj

DSC_0348DSC_0350

Tentokrát jsem si nedělala jáhlovou kaši instantní, ale vařila jsem ji klasicky jako ovesnou kaši. Jáhlové vločky jsem už dlouho chtěla vyzkoušet a i když vím, že bych měla nejdřív spotřebovat tu instantní, nedalo mi to a jáhlové vločky jsem načala. Kaše mi chutnala mnohem víc než ta instantní (což je asi logické…), měla pevnější konzistenci a byla i chuťově výraznější. Tu instantní slupnu raz dva a i když vím, že mě zasytí, když ji sním, mám takový pocit jako bych skoro nesnídala. Budu asi muset najít jiné uplatnění pro tu instantní…

K jáhlovým vločkám jsem si ještě přidala lněné a chia semínko a kaši jsem ozdobila banánem a burákovým máslem. A jestli si myslíte, že kaši jím spořádaně tak jak ji vidíte, jste na omylu… Po vyfocení jsem si ji pořádně zamíchala, abych měla banán a burákové máslo v každém soustu. Takto zamíchaná kaše už ale není vůbec fotogenická, tak jsem vás ušetřila pohledu…

Když mě viděl manžel jak si fotím snídani, nedalo mu to a tak pro vás vyfotil tu svoji. Prý ať vidíte, že někdo z nás jí normálně… Toto je loupáčkovitý uzel a kotel kafe. “Snídaně šampionů”.

DSC_0353DSC_0354

SOBOTA

Instantní jáhlovo ovesná kaše se sójovo rýžovým mlékem, s banánem, slunečnicovými semínky a slunečnicovo semínkové máslo, bílý čaj

obrázek 1 (4)obrázek 2 (3)

Původně jsem měla v plánu jogurt, ale Kuba měl hodně brzké ráno (5:15!!) a v době snídaně (6:00) ještě nebylo doma pořádně vytopeno a při pomyšlení na studený jogurt mi byla ještě větší zima. Tak jsem zvolila druhou nejrychlejší snídani v podobě instantní kaše. Tentokrát jsem si dala 2 lžíce jáhlové a 2 lžíce ovesné (také značka Nominal), opět zalité směsí sójovo rýžového mléka a vody (200ml). Zvýšila jsem trochu nutriční hodnotu přidáním lněných, chia a slunečnicových semínek. Banán a máslíčko jako vždy! Jo a samozřejmě byl i čaj, tentokrát bílý.

 

Tak tady to máte, moje snídaně za uplynulý týden. Snad jsem vás inspirovala některé z nich vyzkoušet a příště bude zase recept!

Přeji pěknou neděli!

 

Otázka: Snídáte kaše (ovesné, jáhlové, pohankové, rýžové…)?

21 komentářů:

  1. Raňajky ako sa patrí! Akoby som videla tie moje :) Len s tým rozdielom, že túto sezónu sa do kaší nemám, stále "fičím" na jogurtoch a tvarohu. Ale banán a arašidové maslo musí byť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak! arašídové máslo a banán jsou nedílnou součástí mé snídaně!!

      Vymazat
  2. Pavli, koukám, že to máte u vás doma, jako my s Petrem:) Já po ránu semínka, vločky a samé jogurty, Petr "normální" :) jídla.
    PS: Každý týden doslova čekám na tvoje Nedělní snídaně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda, že jste na tom podobně! občas si říkám, jak může třeba kousek buchty zasytit honzu na celé dopoledne, ale asi mu to stačí. jo a neboj, nápadů na snídaně mám spousty tak se máš na co těšit :-)

      Vymazat
  3. Tohle bych si nechala taky líbit každý den :-) Budu se svými snídaněmi konečně muset něco udělat. Vždycky si večer říkám, že si konečně ráno přivstanu, abych se v klidu nasnídala, ale ráno posouvám budík tak dlouho, že sotva stihnu autobus do práce. Takže snídám v běhu těsně předtím, než otevřeme knihovnu a mám pak celý den chutě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, to se mi moc nelíbí, toto... :-). pořádný kotel kaše na tebe!!

      Vymazat
  4. Máš krásné snídaně - dokonalý důkaz, že jíst kvalitně a zdravě nezabere čas! I když občas bych si dala i snídani tvého muže :) Někdy by mě pro představu zajímal tvůj celodenní pitný režim. Pěknou neděli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to manžel se rád podělí a tak mi občas dá kousnout, když poprosím :-). A jinak můj pitný režim není zas až tak zajímavý. Ráno mám vždy velký zelený čas, občas malou skleničku džusu, poté presso, po obědě opět presso, když je zima tak si uvařím ještě jeden zelený čaj. V průběhu dne piju jen vodu, celkem cca 2 litry, v létě mnohem víc. Po třetí hodině se snažím vyhýbat kofeinu, protože jsem na něj hodně citlivá, takže když chci kafe tak bezkofeinové, stejné s čajem - buď si dám bylinkový (mátový) nebo bezkofeinový (bezteinový) černý/zelený. Večer si výjimečně dám sklenku vína nebo malé pivo. Doufám, že to takto stačilo, pokud bys měla ještě nějaké dotazy tak napiš :-).

      Vymazat
    2. Určitě stačí :) To mi přijde skoro jako ideální, já totiž až moc ujíždím na čajích a v zimě na vodu skoro zapomínám. Kofein můžu i ve večerních hodinách a občas se mu nevyhnu. Díky za odpověď!

      Vymazat
  5. snídaně vypadají nádherně! :D já ale snídám spíš ty kaše - někde jsem totiž četla, že jogurty by se měli jíst až po druhé hodině (odpolední :D )

    OdpovědětVymazat
  6. Já teď dělám ovesnou z Markspencer. Před nedávnem jsem ujížděla na pohankové. Rýžovou miluju, ale ta trvá déle, tak tu dělám méně.

    OdpovědětVymazat
  7. Všechno vypadá moc dobře, a je to přesně podle mých představ, podobné kombinace snídám taky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nejčastěji snídám jogurt s musli a banánem. Suchý loupáček, jako má manžel, bych nemohla.
    Mám takovou trošku nevhodnou otázku: Není Kuba nějak nemocný? Nelíbí se mi ty jeho kruhy pod očima... omlouvám se za (doufám zbytečný) poplach!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. žádný poplach, kuba je nevyspaný...
      jo a manžel neměl loupáček suchý, ale s máslem :-)

      Vymazat
  9. Tak to co předčilo úplně celý článek (pardon :D ) byla zmínka o vlašskoořechovém másle!!! Ježiši to musí být naprostá paráda! Recept budu sondovat každý den, doufám, že přijde brzy !!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. recept bude, ještě nevím kdy, ale určitě se dočkáš. dělala jsem ho jen na zkoušku, takové malé množství, ale brzo ho budu dělat znovu, tentokrát ve velkém a snad ho stihnu i vyfotit :-)

      Vymazat
  10. Ta tvoje granola vypadá skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Kaše jsem si zvykla snídat každé pracovní ráno. V práci mám v dóze jemnější ovesné vločky, teď napůl smíchané s pohankovými, občas k ním přisypu směs ořechů nebo sušeného ovoce, abych je pak při pracovním stresu vyzobala. Asketicky si vločky zalévám horkou vodou - mléko ne. Sladím lžičkou domácího medu, stopro bio ze Šumavy (sousedi na Chalupech mají včely :-) ). Někdy přidám kelímek jogurtu do 3,5% tuku, také Hollandii, nebo Pilos od Lidla. Zvykla jsem si takhle s kaší odlehčit od čerstvého pečiva, nedělalo mi dobře. A půl litru zeleného čaje, mám na něj návyk. Snídaňově hřeším o víkendu - vejce na všechny možné způsoby, nebo toasty s domácí marmeládou, ideálně se sklenicí džusu (to je maximálně boží požitek) a minimálně dvě esspresa.

    OdpovědětVymazat