sobota 16. listopadu 2013

Nedělní (bezlepková) snídaně: pohanková kaše

Čím větší je venku zima tím menší mám chuť na svoji oblíbenou jogurtovou snídani. Jogurt s müsli pro mě navždy zůstane snídaní č. 1, ale občas, zejména v zimních měsících, si ráda dělám teplé snídaně – nikoli však vajíčka a párky, ale ovesné kaše. Jenže už jich bylo nějak moc a chtělo to změnu.

DSC_0196

Hodně jsem si v poslední době oblíbila pohanku. Dělám ji jako přílohu k masu a zelenině, nebo si dávám na salát. Naštěstí chutná i Kubovi a tak si ji na oběd děláme zhruba jednou týdně. A tak mě napadlo, že bych ji mohla zakomponovat do snídaně. Inspirací byl pro mě tento recept z blogu Deliciously Ella, ale když jsem ho studovala blíž, zjistila jsem, že přesně tak vlastně dělám ovesnou kaši jen tu ovesné vločky vyměním za pohanku. Jen tekutiny jsem dala víc neb se vaří déle.

DSC_0195

Výsledná kaše mě naprosto uchvátila, a to hlavně svojí konzistencí. Pohankové kroupy byly na rozdíl od ovesných vloček pevné, takže to dalo trochu víc práce je “zpracovat” (ovesná kaše mi většinou sklouzne do krku ani nevím jak). I když můžete kaši připravit i z lámanky, kdy výsledná kaše bude opravdu kašovitá, doporučuji použít kroupy. Je to fakt zážitek :-)!

DSC_0192

Kaše byla hutná a i když jsem se cítila hodně plná, nebyla jsem přecpaná – spíš jsem byla nabitá spoustou energie, které není s Kubou nikdy dost. Pro někoho je chuť pohanky hodně výrazná (mně třeba vyhovuje a mám ji moc ráda), ale v kombinaci s banánem a mlékem trochu zjemní, takže věřím, že i odpůrcům pohanky by mohla kaše zachutnat.

DSC_0191

 Pohanková kaše (inspirace zde)

Ingredience (1 porce):

  • 1/2 šálku pohankových krup
  • 1 lžíce lněných semínek, drcených (nemusí být)
  • 1 lžíce chia semínek (nemusí být)
  • špetka soli
  • 1 šálek oblíbeného mléka (kravské, sójové, rýžové, mandlové…) – já dala sójové
  • 1/2 šálku vody
  • 1 zralý banán, dala jsem 3/4 velkého banánu
  • 1 lžička skořice
  • podle chuti: med, javorový sirup
  • na ozdobu: ořechy, kokos, oříškové máslo, rozinky, různé ovoce…

Postup:

Pohanku, semínka, sůl dáme do rendlíku, zalijeme mlékem a vodou, zamícháme a dáme vařit.

DSC_0185

Jakmile začne kaše vařit, ztlumíme plamen a přikrájíme do kaše banán. Banán nakrájíme na co nejmenší kolečka nebo kousky, aby se nám co nejlépe v kaši rozvařil. Pár koleček si můžeme nechat na ozdobu (mně odložený banán snědl Kuba, takže na ozdobu mi nic nezbylo…). Přidáme skořici.

DSC_0187

Kaši vaříme tak dlouho, dokud se nevstřebá všechna tekutina a pohanka nám nezměkne. Trvá to zhruba 15-20 minut.

Podle chuti pohankovou kaši dosladíme medem nebo javorovým sirupem. Já nejsem zvyklá kaše sladit a ani teď se mi nezdálo, že by to kaše potřebovala tak jsem vůbec nedoslazovala. Banán byl hodně uzrálý a tak mi kaši osladil dostatečně.

Kaši dáme do misky a přidáme oříšky, semínka, ovoce, oříškové máslo, prostě na co máte chuť. Já jsem si kaši posypala kokosem a přidala vlašáky, což byla úžasná kombinace!

DSC_0189

Pohanková kaše mě opravdu zasytila na celé dopoledne. Uvařila jsem si jí v den, kdy chodím dopoledne cvičit a obvykle, když přijdeme ze cvičení domů, snědla bych celou lednici jaký mám hlad. Teď, i když to bylo 5 hodin od snídaně, mi nekručelo v břiše jako obvykle a tak jsem nejdřív dala najíst Kubovi a až usnul, naobědvala jsem se já. V klidu a pohodlí :-).

DSC_0194

Vzhledem k tomu, že pohanka neobsahuje lepek, mohou pohankovou kaši i ti co dodržují bezlepkovou dietu. Nebo pokud potřebujete změnu od své každodenní ovesné kaše, zkuste tuto pohankovou. Je vynikající a navíc si tak snídani zpestříte něčím novým!

DSC_0193

Otázka: Jaký máte vztah k pohance? Dobrý? Neutrální? Nic moc?

9 komentářů:

  1. zní fakt skvěle :) pohanky máme nás doma hory, takže díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelý tip na raňajky... :-) Pohánku mám rada, ale trvalo mi to kým som si zvykla práve na tú jej charakteristickú chuť. Inak, niekde som čítala, že by sa pohánka nemala dlho variť, len kým začne vrieť a potom by sa mala nechať v tej vrelej vode nabobtnať - že varením sa z nej stráca rutín... ale všade píšu inak, tak neviem :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, to jsem vůbec nevěděla... Budu to muset víc nastudovat :-).

      Vymazat
    2. Rutin je obsažený pouze v mladých pohankových lístcích, takže v kroupách či lámance je jeho obsah nulový. Ale na obal pohanky se to píše stále, protože to zní dobře a asi to i prodává :-)

      Vymazat
    3. Tak to som nevedela, nehľadala som o tom viac informácií, jem ju preto lebo mi chutí, nie preto čo píšu na etiketách... :-) ale určite by to nebolo po prvý krát čo by výrobcovia takto zavádzali :-)

      Vymazat
  3. já jsem si velmi oblíbila taky tuhle variaci, co jsem objevila na jednom blogu http://julia-and-tuna-fish.blogspot.cz/2013/07/pohankova-kase-se-strouhanym-jablkem.html

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá perfektně, určitě ji brzy vyzkouším, protože na mé oblíbené snídanové ovocné saláty už je taky fakt zima :-)A pohanku u nás mají taky rády kupodivu i děti, jen manžela na ni nenalákám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I s mým manželem je to těžký, ale jednou mě překvapil, bez řeči ji jako přílohu snědl a ještě mi ji pochválil :-)

      Vymazat