pondělí 18. listopadu 2013

Dnešní večeře: Zapečený květák

Inspirací pro jednu večeři minulý týden byl pro mě recept v listopadovém FOODu. A především taky obrovský květák, který se mi válel v lednici už ani nevím jak dlouho a byl nejvyšší čas ho zpracovat. Recept tak nemohl přijít v lepší chvíli.

obrázek (18)

Jen zapečený květák mi přišel trochu hladový a protože jsem z toho chtěla udělat plnohodnotné jídlo (večeři), přihodila jsem ke květáku ještě celozrnné těstoviny a aby to nebylo jen takové béžové, přidala jsem čerstvý špenát, který jsem si spařila horkou vodou.

DSC_0096

Dle receptu se má květák před pečením posypat uzeným sýrem. Ten jsme však doma neměli a tak jsem se snažila vymyslet náhradu. Měla jsem namířeno do Dobrýho špajzu (farmářského obchodu), s tím, že tam nějaký sýr koupím. Žádný uzený sice neměli, ale koupila jsem zrající sýr Brníčko – velice výrazný, polotvdrý ovčí sýr, který mi velmi připomínal gruyere. Sýr je vynikající a když na něj někde narazíte tak si ho určitě kupte! Je opravdu lahodný, ale hodně smradlavý :-). Každopádně s málo výrazným květákem to byla velice povedená kombinace!

DSC_0094

Recept je docela rychlovka. Přes den jsem si uvařila květák a těstoviny a jak nastal čas přípravy večeře, udělala jsem bešamel, vše smíchala dohromady, posypala sýrem a nechala troubu ať zapéká.

DSC_0091

Z tohoto receptu nám vyšly zhruba 4 porce a měli jsme tak z Kubou oběd i na druhý den. I ohřívaný květák byl dobrý a navíc mi přišlo, že se ty chutě přes noc nějak spojily a jídlo tak bylo takové jednotnější (jestli to dává smysl…).

DSC_0101

Zapečený květák s celozrnnými těstovinami a špenátem

Ingredience (4 porce):

  • 1 střední květák, rozebraný na růžičky (já měla obrovský, tak jsem dala zhruba 2/3, ale i tak převažoval nad ostatními ingrediencemi – což rozhodně nebylo ke škodě)
  • 200 g těstovin (záleží na vás jestli celozrnné nebo obyčejné nebo bezlepkové…)
  • dvě hrsti čerstvého špenátu, omytého, spařeného horkou vodou (to dělám tak, že si špenát dám do sítka či cedníku a přeliju ho horkou vodou z rychlovarné konvice) a nasekaného na kousky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky
  • 200 ml mléka
  • sůl, pepř
  • 150 g výrazného sýru, nastrouhaného

Postup:

Nejprve si uvaříme květák a těstoviny – klidně v průběhu dne. Těstoviny ani květák nemusí být úplně měkké, zapékáním ještě změknou.

Jakmile nastal čas přípravy večeře, troubu si předehřejeme na 180°C a pekáček si vymažeme máslem.

Uděláme bešamel: v hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, kterou opražíme do světle hněda. Přilijeme mléko a za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a přimícháme spařený a nasekaný špenát.

Těstoviny a květák dáme do velké mísy nebo do jednoho z kastrolů, ve kterém jsme je vařili a důkladně je promícháme s bešamelem.

Směs přendáme do vymazaného pekáčku, pořádně posypeme sýrem a dáme péct zhruba na 30 minut, až se sýr rozteče a začne bublat.

DSC_0089

Před podáváním necháme květák chvíli (10 minut) chladnout. Poté servírujeme – nejlépe se zeleninovým salátem, nebo jen tak!

Netrpělivý strávník:

DSC_0098DSC_0104

Dobrou chuť!

 

Otázka: Miluju květák, ale potřebovala bych poradit co s ním. Nejraději ho mám pečený v troubě – jen olivový olej, sůl, pepř – ale chce to další recepty! Poraďte!

11 komentářů:

  1. Květák mám v lednici snad neustále, když je jeho sezona :) Váš recept vypadá krásně, zapékaný květák jsem neměla ani nepamatuji...a pečený v troubě také nemá chybu. A co s ním jinak...moc dobré jsou květákové karbanátky (také pečené v troubě), nebo teplý květákový salát, který si často dělám k večeři - uvařený květák se smíchá s natvrdo vařenými vejci, pokrájenými kyselými okurkami, jarní cibulkou, a celé promíchá se zálivkou z dijonské hořčice, jogurtu, soli a černého pepře. A k tomu třeba kus pečiva.
    A Dobrej špajz je super, byla jste také někdy v prodejně s rybami Ocean48, která je kousek od něj? Mívají kvalitní výběr a docela rozumné ceny, měla jsem od nich lososa a čerstvé sardinky a obojí vynikající. A stále pošilhávám po těch jejich rybích polévkách, které si člověk sní u stolečku před prodejnou, ale ještě jsem se neodhodlala. Tak třeba někdy :)
    Mějte pěkný týden! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ocean 48 mám moc ráda a často tam ryby nakupujeme. Manželovy rodiče bydlí naproti tak jsme tam pečení vaření. Milujeme jejich lososa a lososovitého pstruha, ale i bělomasé ryby jako tresku, tilapii nebo candáta (toho jsme měli teď o víkendu). Jinak jídlo jsme tam zatím ještě neměli, ale vždy to vypadá moc pěkně a krásně to voní!!

      Vymazat
    2. Děkuji za tipy, lososovitého pstruha jsem ještě nikdy neměla, a třeba při příští návštěvě u nich konečně ochutnám i ta teplá jídla :)

      Vymazat
  2. Květák miluju a zrovna v pátek jsem koupila jeden fakt obrovský, takže tvůj recept mi přišel pěkně do rány. Tak bude zítra k obědu (dnes budou pohankové bliny).
    Jinak květák miluju taky jen tak pečený v troubě, nebo uvařený al dente, kdy ho ještě horký pokladu vločkami másla a posypu nějakým výrazným sýrem, který se nádherně rozpustí. A taky květáková polévka s rajčaty a jáhly a červenou čočkou, dlouho už jsem taky neměla květákové placičky, hmmm, asi budeme mít doma květákový týden :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tipy! Vše zní fakt výborně! Musím se zase květákem zásobit!

      Vymazat
  3. Super, zrovna dnes mi v bedýnce přišel květá, tak to zkusím, díky za tip :-)
    Já jinak nic originálního: ráda ho chroustám syrový, nebo smažím, nebo mozeček.. Jo a polévka je taky fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na polévku se taky chystám tak se pak určitě pochlubím!

      Vymazat
  4. Dnes vyzkoušeno (ale s brokolicí, která už mi taky nějakou dobu ležela v lednici). Výborné! Díky za tip Pavli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm, s brokolicí to musí být ještě větší lahůdka :-)!

      Vymazat
  5. Neuvěřitelné, ale je to pravda Bůh je vždy velký. Po několika vydáních mé žádosti ze strany banky, jsem dostal půjčku přes velmi laskavé dámy. Pro více informací kontaktujte ji e-mailem na adrese: marilinetricha@mail.ru nabízí půjčky ve výši € 3000 až € 3.000.000 každému, kdo je schopen ji splácet is úroky při nízké rychlosti 2 % nepochybuji, že zpráva. To je ideální realitou. Šiřte svým přátelům a rodině, kteří jsou v nouzi.
    splácení začíná pět měsíců po obdržení vaší kreditní
    Bůh vám žehnej.

    OdpovědětVymazat