neděle 3. listopadu 2013

Dnešní večeře: flíčky se zelím

I když je toto blog o zdravém životním stylu, zastávám názor, že to, co dělá zdravý životní styl zdravým životním stylem, je vyváženost. Vyváženost toho dobrého a toho špatného méně dobrého. Samozřejmě by mělo to dobré převažovat, ale jíst jen zdravě je nuda :-).

Mnozí z vás možná budou překvapení a spousta z vás by to možná do mě neřekla, ale jsem jenom člověk a opravdu každý den nejím jen salát… Navíc, když se manžel nabídl, že uvaří večeři, bylo mi vcelku jedno co bude, hlavně že to bude bez práce. A takové flíčky se zelím jsem neměla několik dlouhých let!

DSC_9964

Příprava začala už v pátek, kdy jsme se šli navečer projít k řezníkovi pro slaninu a do Dobrýho špajzu pro zelí (dostala jsem sice za úkol koupit zelí na Zelném trhu, kam jsme v pátek ráno s Kubou zamířili, ale na zelí už prostě nezbylo místo v kočárku…). V sobotu se zjišťoval recept a v neděli nastala realizace.

DSC_9948

Kuba samozřejmě pomáhal.

DSC_9952DSC_9941

Mamí, někam mi zapadl kroužek…

Nevím, jestli se recept u vás ujme, ale i přesto jsem se rozhodla ho tu uvést.

Flíčky se zelím

Ingredience (cca 3-4 porce):

  • 300 g těstovin – flíčky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • sůl
  • 1/3 velké hlávky bílého zelí, nakrájeného na čtverečky
  • 100 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky

Postup:

Nejprve si postavíme vodu na flíčky.

Následně rozpálíme olej ve větším silnostěnném hrnci. Poté přihodíme zelí a chvíli restujeme. Důkladně osolíme, ztlumíme plamen a dusíme (zelí pustí díky soli šťávu) dokud se voda neodpaří.

DSC_9940DSC_9946

Na pánvi si orestujeme slaninu.

DSC_9954DSC_9955DSC_9956

kousek zelí přilétl do pánvičky se slaninou… stane se… :-)

Jakmile začne vřít voda, mírně ji osolíme, vsypeme flíčky a vaříme podle návodu na obalu. Naše flíčky se vařili zhruba 4-5 minut.

Až je vše hotovo, smícháme všechny ingredience a ochutnáme přímo z hrnce…

DSC_9957

Pokud usoudíme, že je vše v pořádku, můžeme podávat.

Tady je ta vyváženost :-). Svoji porci jsem doplnila salátem (špenátové listy, hlávkový salát a rukola s francouzskou vinaigrette z M&S). Jednoduché jídlo s jednoduchým salátem.

DSC_9959

Manželova porce (bez salátu):

DSC_9962

Snězeno do posledního flíčku!

DSC_9966

Musím říct, že večeře byla vynikající a předčila mé očekávání. Nejlepší na tom všem bylo zelí: ještě křupavé, ale jemné – prostě perfektní příprava! No a ta slanina… jedna báseň!

DSC_9959

Neříkám, že bych tato jídla jedla každý den, ale na zpestření večeří to bylo moc fajn.

Jsem zvědavá, co vymyslí manžel příště… Určitě vás budu informovat :-).

Moc díky Honzi za skvělou večeři a hlavně za fotodokumentaci přípravy!! Jsi nejlepší!!

 

Otázka: Jak je to u vás? Kdo u vás vaří?

11 komentářů:

  1. Vy ste tak rozkošná rodinka! Vždy sa teším na tieto články, s Kubou musí byť každý deň zábava :D Mimochodom, je ti fakt strašne podobný, aspoň z tých pár fotiek sa mi to tak zdá :) A pozdravujem i pána manžela, nie je nič lepšie, ako keď vám niekto z lásky takto pripraví jedlo..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za komentář, hodně lidí mi říká, že je mi kuba podobný tak na tom asi něco bude :-).

      Vymazat
  2. Podle mě na tom ani nic nezdravého není :-) - pokud člověk ve zbytku dne jí lehčí jídla. Pro mě jsou nezdravé polotovary a chemie, počet kalorií už tolik neřeším. Právě taková jídla mám ráda, protože jsou "vzpomínková" - vždycky mi připomenou dětství, protože je sice mám pořád ráda, ale asi by mě sama od sebe nenapadlo si je uvařit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. naprosto s tebou souhlasím. slanina byla kvalitní, zelí snad dokonce bio a flíčky - poctivá česká výroba.

      Vymazat
  3. O flíčcích se zelím jsem nikdy neslyšela, ale halušky se zelím miluji:)

    OdpovědětVymazat
  4. Je to báječné jídlo(jednoduché a dobré) a když je slanina domácí s láskou vyuzená :D tak to je teprv lahoda(to máme doma moc rádi jak s fleky nebo v kombinaci s haluškami).Aneta.

    OdpovědětVymazat
  5. s tím úvodem souhlasím do posledního slova:)
    a dala bych si to moc ráda!

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Pavli, geniální, se salátem nic nezdravého! Mamka dělávala něco podobného, když zbylo zelí z knedlo-vepřo-zelo - uvařila trošku těstovin a druhý den byla večeře a já to měla raději než KVZ, protože knedlíky moc nemusím, jo a říkali jsme tomu americké nudle :-)))) to by Amíci koukali! Těším se na další recepty ať už Tvoje nebo manželovy nebo že by příště vařil Kuba?! Iva Kappová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel už teď přemýšlí, co nám o víkendu uvaří a jsem sama zvědavá na co přijde. Třeba to bude nějaká buchta - tu bych si dala... Jinak Kuba ještě nevaří, ale poctivě nám pomáhá a pomalu ho tak do tajů vaření zasvěcujeme :-). Nechybí při žádné přípravě jídla!

      Vymazat
  7. U nás se fleky dělají dlouho, babička je měla samozřejmě nejlepší...dělala domácí fleky, k tomu zelí a většinou spíš špek než slaninu. Takové jednoduché jídlo a všichni z rodiny ho milujeme :o)) A u nás doma vařím hlavně já. díky za perfektní recepty....Martina ze severu...

    OdpovědětVymazat
  8. Chci napsat toto svědectví, abych to řekl ostatním a poděkoval DR WALE za to, co pro mě udělal. Prvních deset let mého manželství jsem čtyřikrát potratila a moje tchyně mě pojmenovala všemi možnými jmény, což způsobilo, že můj manželský život byl velmi hektický a tíživý. Moje dobrá kamarádka mi řekla o DR WALE, řekla, že DR WALE byl člověk, který pomohl jeho bratrovi, když jeho bratr měl těžké věci. řekla, že DR WALE je velmi silný a čestný muž a skutečně pomohl svému bratrovi vyřešit jeho problém. odtamtud mi dala DR WALE WhatsApp číslo +2347054019402 poté, co jsem sám provedl průzkum o DR WALE, viděl jsem o něm dobrá svědectví a spoustu dobrých komentářů, netušil jsem, že to bude konec všech mých problémů. Okamžitě jsem ho kontaktoval s žádostí o pomoc, dostal jsem bylinku na plodnost a řekl mi, abych ji použil. Bylina zafungovala a manžel mě dokonce miloval víc a kupoval mi drahé věci. Jednoho odpoledne jsem šla do nedaleké nemocnice a vrátila se domů s pozitivním výsledkem těhotenství a po devíti měsících jsem porodila chlapečka. Od té doby, co jsem kontaktoval DR WALE, byl můj příběh jiný. V současné době mám dvě děti a jsem v manželství velmi šťastný. zde je kontakt DR WALE: WhatsApp/Viber: +2347054019402 NEBO E-mail: drwalespellhome@gmail.com

    OdpovědětVymazat