čtvrtek 28. listopadu 2013

Díkuvzdání po česku

Naše rodina je trochu postižená Amerikou. Vlastně dost… Někteří míň, někteří víc, jen manžel trochu stojí bokem a vše pozoruje zpovzdálí.

Jako každý rok tak i letos jsme se rozhodli oslavit Díkuvzdání. Díkuvzdání je vlastně dnes, 4. čtvrtek v listopadu, ale protože nemáme volno jako Američani, udělali jsme si Díkuvzdání už minulou sobotu.

Díkuvzdání je nejen o jídle, které ale hraje velmi důležitou roli, ale hlavně o setkání rodiny a přátel, a to se mi právě na tom líbí. Neznám rodinu, která by trávila Díkuvzdání sama doma. Rodiny se sjíždí ze všech koutů Ameriky nebo se schází přátelé u někoho doma. Každý pomáhá s hostinou tím, že donese nějaký chod – většinou přílohu, protože Díkuvzdání je hlavně o přílohách… Někdo by si myslel, že jde hlavně o krůtu… ano, krůta rozhodně nesmí chybět, ale samotná je taková obyč. Právě přílohy dělají hostinu hostinou a mezi nejtypičtější patří třeba sladké brambory na x způsobů, bramborová kaše, zapečená zelenina, bramborový/těstovinový salát, brusinky, několik druhů nádivek, různé saláty ať už teplé nebo studené atd.

A nesmí chybět ani dezerty! Oproti minulým létům jsme upustili od dýňových koláčů a upekla jsem klasický cheesecake. Není to sice typicky podzimní dezert, ale naštěstí to nikomu nevadilo. Tvarově se mi nepovedl tak jak bych si přála, ale chuťově byl vynikající (recept bude brzy!). Kromě cheesecaku jsem, speciálně pro manžela, ještě upekla naší oblíbenou buchtu na plech. To abychom se měli dobře :-).

Asi bude nejlepší, když se podíváte na fotky z celého dne. Bohužel jsem zjistila, že až na jednom záběru (který tu nebudu raději zveřejňovat neb jsem slívala brambory, myslím…) nejsem ani jedné fotce. Ale snad vám to nahradí aspoň spousta fotek krůty :-).

Tak to je ona! 9 kilová kráska od Zelenky z Židlochovic objednána v Dobrým špajzu.

DSC_0359

Rohlík, máslo a petržel tu slouží jako měřítko… Drobeček…

DSC_0361

Připravena k nadívání. Nádivka je z blogu Kitchenette, kterou jsem už dělala na velikonoce. Akorát tentokrát bylo potřeba zvýšit množství tak 10x (uvedené množství je totiž na kilové kuřátko :-) )

DSC_0560

A tady už je v troubě. Myslím, že je něco po páté ráno…

DSC_0563

Po šesti hodinách pečení.

DSC_0565

Bratr jako měřítko.

DSC_0571

A bude se porcovat!

DSC_0569DSC_0574DSC_0578DSC_0577

Hladový Kuba s hladovým dědou (na hodinách si můžete všimnout, že je tři čtvrtě na jedenáct; aby mohl Kuba zažít Díkuvzdání s námi a zároveň jít ve 12 spát, obědvalo se před půl 12).

DSC_0576

Teta Štěpánka a strejda Honza zabavují hladového Kubu před obědem.

DSC_0585

Konečně se hladový Kuba dočkal… Jen ho po chvíli přestalo bavit jídlo a dožadoval se mého birellu…

DSC_0596

A tak vypadal obložený stůl.

Zleva: salát z červené řepy, krůta, brusinky, hrášek, šťáva

DSC_0599

Brusinky, hrášek, šťáva, kukuřice

DSC_0600

Nádivka, bramborová kaše, salát z červené řepy

DSC_0601

Děda nevydržel a bere první kousek krůty.

DSC_0602

Můj talíř (snědla jsem vše až na trochu brambové kaše):

DSC_0604

Odpočinek po obědě aneb co bychom dělali, kdybychom neměli chytré telefony…

DSC_0614

Dezert:

DSC_0623

Dezert byl vychutnán poté, co jsem dala Kubu spát. Měl opět brzké ráno a tak to s ním bylo ke konci obědu už k nevydržení. Dezert byl tudíž velice zasloužen a věřte, že jsem nezůstala jen u jednoho kousku :-).

O Díkuvzdání 2011 si můžete přečíst zde. Díkuvzdání 2012 bylo také, ale nějak nebylo zdokumentováno…

11 komentářů:

  1. Jé! Děkuju za tenhle článek, připomněl mi Erasmus ve Francii, kde Díkuvzdání zorganizovali američtí spolužáci snad pro dvacet lidí a bylo to úžasný! Nejvíc mi chutnaly ty brusinky :-) a pamatuju si, že naopak cornbread mě svou chutí docela zarazil...Hned jsem si všimla, že ho tu nemáš, pro mě je nejvíc spojený právě s Díkuvzdáním...

    OdpovědětVymazat
  2. Milý příspěvek, zvláště díky rodinným fotografiím :). Mám podobný vztah ke svátku sv. Martina. Stalo se totiž tradicí, že odpoledne ochutnáváme vína v naší vinotéce a večer jsme pozvaní na husu, kterou pečou kolegové mého přítele v práci. Na večer se sejdeme u nich v kanceláři a nacpáváme se. Letos jsem přinesla svatomartinské koláče - měly velký úspěch. Husu nemusím, ale nacpala jsem se báječným zelím s brusinkami a lískovými ořechy = delikatesa! Do toho víno, vínovice, různé pálenky.... inu, je to velmi příjemná atmosféra. Když lidé chtějí, sejdou se u dobrého jídla, ať je díkuvzdání, sv. Martin nebo Eulálie :). Důvod se vždycky najde. I když stejně nechápu, proč jste si vybrali právě tu americkou tradici...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, svatomartinskou husu jsme letos nějak propásli a tak na ni mám strašnou chuť (mně stačí si ji dát jednou do roka a pak mám na rok zase klid). A proč jsme si vybrali tu americkou tradici... na to asi nedokážu odpovědět :-)

      Vymazat
  3. vypadá to úžasně! :) chtěla jsem taky udělat nějakou oslavu, spíše pro přátele, ale tuto sobotu to asi nestihneme :( tak snad od příštího roku, a uděláme z toho tradici. 10.prosince má manžel narozeniny, tak na blog dám aspoň nějaké recepty z oslavy.. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný, taky dělám na vánoce krocana,ovšem podle receptu Gordona
    Čeho jsem si v článku všiml že kruta byla od Zelenky z Židlochovic.
    Tuhle firmu nemužu s klidným svědomím doporučit,to co prodávají je opravdu děs, a hruza
    Jak vidím na fotkách je to uplně jiná kvalita než to co mám od nich já.Asi přes řeznictví dodavají jinou kvalitu než jakou dávají lidem na jejich výdejně v Židlochovicích.Personál ulhanej,kruta poděs roztrhaná kuže celkově práce toho kdo to porcoval katastrofa je to jako by to okousal pes.Pokud si nechcete kazit náladu vyhněte se téhle firmě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem vždy jejich krůtu kupovala ve farmářském obchodě a pokaždé jsem byla spokojená. Minulý rok jsme si dokonce pro ni jeli přímo do židlochovic a byla také perfektní.
      Díky za komentář, je dobré vědět, že firma není tak úžasná jak na pohled působí... budu si příště dávat pozor

      Vymazat
  5. Ano určitě je lepší to vždy překontrolovat,Já jsem předem po emailu objednal 8 Kg,bylo mě řečeno že není problém že mají dostatek v rozmezí 7-8 kg.druhý den mě na prodejně čekala 5,8 kg jinou prý už nemají, a prý je to poslední, do 8 kg už nebudou jen 11 kg ,a více, což je pro mě na nic, to do trouby nedám,tak jsem ve spěchu popadl ten pytel zeptal zda je kuže neporušená na což mě paní na výdeji řekla že kuže OK,no až doma jsem na to kouknul kuže děravá jako cedník, pravá špička křídla pryč,z levého křídla chyběla rovnou pulka.Zelenka prodává i samostatné krky a tomu zodpovídá i spusob jakým to od toho těla oddělují ,dolujou co se dá ,až to odnesou i prsa,No každopádně si na to lidi dávejte pozor kontrolujte kontrolujte

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak tak koukám tak to s těmi krůtami není tak skvělé jak jsem si myslela... Já měla Zelenku zafixovanou jako značku kvality, ale vidím, to asi nebude úplně pravda. díky za komentář!!

      Vymazat
  6. Jo, tak to já bych si taky hrozně moc ráda dávala ranní kávu s kuřátky, ale žádné nemáme... Já si spíše dávam ranní kávu ráno s kuřáky, ale to je trochu jiný příběh:D Jinak, v poslední době jsem začala docela dost číst i tento web zde , díky kterému aspoň vím, co se v tom světě děje a nemusím poslouchat ty kecy ostatních na balkonech :D

    OdpovědětVymazat