čtvrtek 21. listopadu 2013

Bramborová buchta od manžela

Po minulém úspěchu se manžel rozhodl opět v kuchyni úřadovat. V podstatě jsem ho k tomu donutila já, protože jsem neustále pekla nějaké zdravé muffiny a cookies a i přes jeho prosby, abych upekla nějakou normální buchtu na plech, nebyly jeho chutě uspokojeny. Manžel je buchtový, to už jsem tu psala, ale neuspokojí ho jen tak nějaká buchta… (to zní dvojsmyslně, ale snad mi rozumíte). Musí se jednat o buchtu na plech, nejraději o klasiku nikoli o nějaký můj zdravý výmysl. Nejlepší je prošívaná deka, makovník, litý perník, čokoládovo skořicová buchta, kefírka atd. A musí jít o klasickou podobu – na žádné vylepšováky v podobě přidaných oříšků, kousků čokolády v těstě si nepotrpí.

DSC_0294

To vypadá, že si tady stěžuji jak mám náročného manžela, ale to tak vůbec není. Moc ho miluju a udělala bych pro něj první poslední, jen ty buchty mi moc nejdou a tak si je musí péct sám…

O bramborové buchtě mluví už dlouho, dělávali ji doma docela často a nám už ji taky jednou upekl. A o tomto víkendu se bramborová buchta pekla znovu.

DSC_0242DSC_0243

Manžel měl opět k sobě pomocníka a tak bylo o zábavu postaráno. Já jsem samozřejmě chtěla taky pomáhat, ale byla mi jen svěřena úloha vymazání a vysypání plechu. Myslím si, že jsem svoji roli zvládla moc pěkně…

DSC_0251

A tak jsem se zhostila úlohy fotografa a částečně pro vás nafotila i postup, který tu nebyl ani nepamatuji…

DSC_0256

Kubu nejvíc bavilo hrát si s máslem. Normálně máslo namazané na chlebu nesnáší, ale na prstech mu očividně nevadilo. Bylo to hodně dobrodružné, zvlášť když sáhl umaštěnou rukou do mísy s moukou… Ale s tím se musí při pečení s batoletem holt počítat.

Bramborová buchta

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 bezfosfátový prášek do pečiva
  • 300 g brambor, uvařených ve slupce den předem
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 80 g másla, změklého
  • 1 lžíce mléka
  • meruňková marmeláda

Postup:

Je potřeba myslet dopředu a zavčas uvařit brambory ve slupce. My jsme je uvařili předcházející den a nechali chladnout na balkóně (celou noc a celý následující den…).

DSC_0245

Troubu předehřejeme na 180°C a plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Brambory zbavíme slupky a najemno nastrouháme.

DSC_0252

Trochu to připomíná nastrouhaný eidam :-).

Poté si umyjeme ruce…

DSC_0254

Následně smícháme všechny ingredience. Těsto je hodně pevné, takže to jde nejlépe rukou.

Zhruba 1/3 těsta si dáme stranou a zbývající těsto vtlačíme na plech. Opět rukama.

DSC_0255DSC_0262DSC_0263

Možná by šlo těsto i vyválet, ale takhle se to prý dělá odjakživa, takže tak… :-)

Pokryjeme v hojné vrstvě meruňkovou marmeládou. Nemusí to být úplně do krajů, ale čím víc tím líp.

DSC_0265

Opět jsem měla dotaz, jestli se může použít jiná než meruňková marmeláda a bylo mi sděleno, že nemůže… Samozřejmě domácí je nejlepší!

Ze zbývajícího těsta vyválíme hady a do mřížky je poklademe na marmeládu.

DSC_0259DSC_0268

Kuba pozoruje tátu jak válí hady

DSC_0272

Ujistěte se, že prkénko, na kterém válíte hady je čisté. Já jsem manželovi podala prkénko v domnění, že je čisté a až po dotazu: “co je to zelený?” jsem si uvědomila, že jsem na něm krájela petrželku na brambory k obědu :-). Jejda!

DSC_0273

Buchtu dáme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 30-40 minut, až začne na povrchu hnědnout.

DSC_0285DSC_0287

Podáváme s pořádným kotlem kafe!

DSC_0293

Kuba se po buchtě mohl zbláznit, což manžela strašně moc potěšilo. U stolu moc dlouho nevydrží a tak jezdil po bytě na motorce a kdykoli jel kolem, přijel si do kuchyně pro kousek rovnou do pusy (já vím, že bychom měli Kubu učit sedět u stolu a naučit ho, že když odejde od stolu, naznačil tím, že už dojedl, ale ono se to jednodušeji říká než koná a já jsem ráda, že vůbec něco sní…).

Bramborová buchta se u nás stala velkým hitem a už se těším až ji manžel zase upeče. Nevím odkud recept pochází, ale určitě si našel místo v našem sborníku receptů (nebo spíš v počítačovém souboru :-) ). Mám slíbeno, že až se přestěhujeme a budeme mít normální troubu, bude manžel vrchní pekař! Už se  moc těším!! Měla bych začít hubnout, protože jestli budou všechny jeho buchty tak dobrý jako tato bramborová, tak se za chvíli nevejdu do kalhot :-).

Otázka: Jakou vaši oblíbenou buchtu byste doporučili mému konzervativnímu manželovi?

18 komentářů:

  1. Je moc hezké, že jako rodina všichni pečete a tvoříte v kuchyni samé dobroty. Myslím si, že tohle už se vidí jen málokdy... nebo aspoň že v mém okolí.
    A co se týká bramborové variance buchty, musí být opravdu zajímavá:-), šikovný manžel!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono to ani jinak nejde, než že pečeme všichni společně. když totiž někdo z nás něco dělá v kuchyni, kuba chce být u toho a tak ten druhý, co nepeče, hlídá kubu, aby nespadl ze židle a občas s něčím malým vypomůže :-). ale jinak je to velká sranda!!

      Vymazat
  2. Buchta vypadá nádherně, budu ji muset někdy vyzkoušet. Jinak doporučila bych hraběnčin řez (to je taková klasika), strouhaný koláč (také klasika) a nebo bábovku (zní to divně, ale u mého přítele se dělá v pekáčku a z dvojité dávky - recept tady: http://kaciiizdrave.blog.cz/1310/trena-babovka a ani tak většinou nepřečká víkend:-) u nás se ještě dělá "černý" (obyč kakaová buchta - někdy ji udělám a přidám recept na blog:-)
    Moc se mi líbí, jak si všichni pomáháte a děláte věci dohromady - obdivuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za tipy, bábovku u nás peče taky výhradně manžel a určitě se taky brzy objeví na blogu!

      Vymazat
  3. Světe div se, manžel dělá podobnou - z brambor a marmeládu chce většinou švestkovou s ořechy a rumem ( domácí výroba ). Akorát mě vždycky nahoru donutí to těsto nastrouhat :D Musím s ním souhlasit, že je to tak opravdu lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je vidět, že každý má své zažité postupy a neustoupí a neustoupí :-)

      Vymazat
  4. Jé, opět zase dobrota! Líbí se mi, jaký jste sehraný tým (a to vymazání a vysypání plechu se ti fakt povedlo :-)), to má Kubíček krásné vzory. Zítra mě čeká pečení dvou dortů (a slaného chlebíčku) na narozeninovou oslavu, tak až si trošku odfrknu, určitě ji vyzkouším v bezlepkové variantě.
    Jinak chápu, že muže neuspokojí jen nějaká buchta, proto si tě přece vzal :-) Ohledně sladkého moc neporadím, můj muž je nebuchtový, ale celkem mu chutná klasika: kynuté koláče plněné tvarohem, nahoře s meruňkou (z kompotu) a sypané drobenkou, tvarohová bábovka, linecká buchta s tvarohem a meruňkama, štrúdl ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za pochvalu, já se opravdu snažila ten plech vysypat pěkně :-). a jinak opět super komentář, jako vždy! díky moc, vždycky se u nich pobavím :-).
      Doufám, že pečení dortů proběhlo v poklidu!

      Vymazat
  5. Oooch, ja ti tak toho tvojho manžela závidím :) Buchta musela byť skvelá.

    OdpovědětVymazat
  6. Tipla bych si, že je to takový lidový úsporný recept, v té době levné brambory nastavily těsto z drahé mouky, cukru, másla. Tenhle bramborový mřížák navíc vydrží vláčný po delší dobu a netvrdne, jako křehké těsto. Tady je ten můj: http://toffo.blog.cz/1111/polevka-rohliky-kolac-nekdy-staci-malo
    Úsměvné je, vy tři drobečci, že jsme ho pekly ve stejnou dobu, s odstupem dvou let.

    OdpovědětVymazat
  7. Uá, to vypadá nádherně! Přesně by zapadla do babiččiny kuchyně... A já sice ráda v pečení experimentuju a české klasiky se moc často nedržím, ale někdy mám prostě strašnou chuť na nějakou jednoduchou, dobrou buchtu :-)
    Moje oblíbená klasika (taky babiččin recept) je perník na plech, prokrojený, natřený rybízovou (a žádnou jinou!) marmeládou, politý domácí čokoládovou polevou a posypaný strouhaným kokosem. Když jsem byla malá, babička ji často pekla, když jsme k ní šli v neděli na oběd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. perník máme taky rádi, nejraději ho máme politý čokoládovou polevou! a jak říkáš, taky ráda zkouším nové věci, ale klasika je klasika!

      Vymazat
  8. Miluju bramborové těsto. A o téhle buchtě slyším poprvé. Tak že bych vyzkoušela? :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsemzkoušela a je vynikající. U nás tedy byla poprvé s domácími povidly, a pak s jahodovým džeme s vanilkou a pokaždé byla moc dobrá. A zítra jí dokonce peču dva plechy do pekařství :-) S valentýnským dekorem :-D
    PS: Pavli, jsi na facebooku?

    OdpovědětVymazat
  10. Buchta je mnamozni právě jsem dopekla😋

    OdpovědětVymazat
  11. Konečně jsem ji našla...tedy recept, hledala jsem přesně tento, ne jiný....už jako malé slečně mi tuto buchtu dělávala teta a já se mohla utlouct. A jak říká váš manžel, marmeláda jen meruňková :) Díky moc za recepis :) Marcela

    OdpovědětVymazat