Tak a už je to zase tady! Sezóna cuket začala a na trhu (aspoň u nás na Zelňáku) se už po tři týdny začaly objevovat na různých stáncích cukety, cuketky, megacukety, zelený, žlutý... Prostě cukety všech tvarů a barev. KONEČNĚ!!! Pamatuji si, že ještě před pár měsíci jsem málem uronila slzu, když jsem v Bille viděla zelené cuketky za 99 Kč za kilo!! To bylo rozhodování, jestli to stojí za to nebo ne... Ani nevím jak to nakonec dopadlo.
Každopádně jsem k jednomu stánku zavítala, velmi sympatický starý pán mi popřál krásné ráno a začal povídat, jak cukety pěstuje, jak se o ně stará a já se úplně rozplývala. Vybrala jsem si tři menší nádherné kousky, pán je zvážil, vložil do sáčku a řekl cenu. 9 korun! Co to? No fakt! Hned jsem chtěla koupit další kusy, ale musela jsem se mírnit. Ale bylo mi pána líto. S takovými cenami si asi moc nevydělá. Aspoň jsem mu slíbila, že se vrátím.

zdroj
Ovšem než budeme sklízet tak si budeme muset ještě asi nějakou dobu počkat. Do té doby mám co dělat s tímto mackem:
To byl dárek od tchýně :-).
Ale vážně, někomu to může připadat jako danajský dar, ale já byla štěstím bez sebe! Nutno podotknout, že jsme dostali 2 kusy stejné velikosti (jak je vidět, délka cukety = půl okna), jeden jsem stihla zpracovat během 3 dnů! Já jak dostanu cuketu tak se někdy neovládám... Okamžitě mě začaly napadat způsoby jak s cuketou naložit. Takže ještě ten večer jsem upekla cuketovou buchtu (recept zveřejním brzy) a zhruba 1/4 nakrájela na plátky a ogrilovala na elektrickém grilu.
Vzhledem k tomu, že cukety obsahují kolem 90 % vody bylo třeba je nechat trochu vypotit, aby se zvýraznila jejich chuť a nenasákly moc oleje. To dělám tak, že si jednotlivé plátky rozložím na papírovou utěrku a plátky z obou stran osolím. Nechám je potit asi 30 minut, poté je opláchnu (od té soli) a utřu do suché papírové utěrky. A tak jsou připraveny na gril.
Podle toho k čemu cukety dělám záleží na tloušťce plátků. Pokud jsou jako příloha třeba k masu, udělám silnější plátky. Tentokrát jsem měla v úmyslu je použít jinak - do sendviče. Cuketu jsem proto nakrájela na tenké plátky, aby se jich do sendviče mohlo naskládat co nejvíc. Cuketa je v podstatě bez chuti, ale dokáže přijmout velice dobře ostatní chutě, proto jsem si ji před grilováním okořenila. Zrovna mám období římského kmínu, který snesu snad na všem. A tak šel i na cuketky... Jemně potřu jednotlivé plátky olivovým olejem a posypu kořením. To stejné udělám i z druhé strany, vložím na gril, přiklopím gril a griluji chviličku, tak 5-10 min.

cuketový sendvič!
Ingredience:
1 kaiserka podle chuti
trocha lučiny na pomazání
dijonská hořčice
sýr (Leerdammer fungoval skvěle, výborný by mohl být i uzený sýr)
listový špenát
grilovaná cuketa
Naskládat:
Přiklopit, hotovo:
Bylo to jak jinak: VYNIKAJÍCÍ!
Vzhledem k tomu, že mi v kuchyni leží ještě jedna megacuketa, vidím další takový sendvič v mé hodně blízké budoucnosti :-).
Na závěr něco málo informací o nutriční hodnotě cuket:
- obsahují zhruba 90 % vody
- významný podíl tvoří vláknina, která má čistící účinek na zažívací trakt, především na střeva. Čistí jejich stěny od nebezpečných usazenin a zlepšuje jejich průchod. POZOR! Cukety mohou působit lehce projímavě!
- slupka cuket je skvělým zdrojem karotenů, které tělo transformuje na vitamin A, proto je důležité konzumovat cukety s trochou oleje, aby se tento vitamin do těla vstřebal. Vitamin A je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách, chrání zrak a má příznivý vliv na celkovou duševní i tělesnou vitalitu. Pomáhá také udržet střevní sliznice zdravé a odolné vůči infekcím, zánětům a mikroorganismům;
- slupka cuket dále obsahuje vitamin E s podobně zásadním působením jako vitamin A;
- v celých plodech najdeme mnoho hořčíku, vápníku a také forsfor, draslík, železo, měď, zinek a některé vitamíny skupiny B;
- Draslík působí jako stimulant vylučování nadbytečné vody v těle a pomáhá vyplavovat usazené toxiny a kyseliny. Stimuluje také činnost ledvin;
- nízkokalorická potravina, cca 25 kalorií na 100 g.
Cuketky jsme sice vysadili na kompost, ale asi pozdě a do stínu. Zatímco ostatní cuketky sklízí, nám začaly kvést. Pokud proběhne sklizeň, bude pozdně podzimní. Spíš se obávám toho, že sklizeň neproběhne.m
OdpovědětVymazat