pondělí 3. ledna 2011

Vánočka napoprvé!

Každý rok tradičně 23.12. chodíme k manželovým rodičům, kde máme nachystaného kapra, rybí polévku a vánočku. Moc nám to pomáhá, protože se většinou ten den vracíme z hor a při pomyšlení, že bych měla ještě těsně před Štědrým dnem chytat kapra a motat vánočku, tak bych možná na hory ani neodjela. A to, že by nebyla vánočka na Štědrý den k snídani bych manželovi nemohla udělat. Ale naštěstí mám hodnou tchyni, která nám vše takto připraví a my můžeme v klidu obstarat další potřebné věci (stromek do stojanu, salát, balení dárků...). 


Vánočka neodmyslitelně k vánocům patří a tak ani já bych si Štědré ráno bez ní nedovedla představit. Vlastně mě k tomu přivedl až manžel a jsem ráda, že tuto tradici dodržujeme. A když se do vánočky pustíme, vystačí nám stěží na oba svátky vánoční. Proto jsme si letos slíbili, že zkusíme během svátků vánočku upéct sami. 

Jelikož se ale jedná o tajnou rodinnou recepturu, tentokrát Vám recept neprozradím (jsem vůbec ráda, že jsem se k němu dostala aspoň já... :-) ). Ale vše bylo náležitě zdokumentováno, tak si užívejte a hlavně si neposlintejte klávesnici!

Ingredience:


Ty snad ukázat můžu, když neprozradím jejich poměry...


S tou váhou to teda nebylo ode mě moc chytrý... :-)

Pořádně našlehat!




Zatímco já se potila, aby recept vyšel, manžel sice solidárně se mnou trávil čas v kuchyni v případě potřeby morální podpory, ale rozhodl se, že nám kuchyň trochu upraví...


A tak v průběhu přípravy nejdůležitějšího receptu v mém životě (poprvé s droždím!!!) to v mé blízkosti vypadalo takto:


(Mimochodem ty nosiče na auto jsou již stálou součástí naší kuchyňské výbavy, jen se pouze přemisťují tam, kde je zrovna místo a kde nejmíň překážejí. Jsou ale i skvělým pomocníkem.)

Kvásek se činil na topení


A pak už nastal čas zapojit svaly a začalo hnětení


Dvojnásobné množství rozinek - čím víc tím líp!


A šup pod deku k topení!


Těsto kynulo pěkně, ale není to nic pro netrpělivce jako jsem já. To je také důvod proč jsem nikdy před tím s kynutým těstem nepracovala, hned bych to vyválela, umotala a dala do trouby... Ale chce to opravdu klid!

Manžel se ujal motání



Na první pokus dobrý, ne?


Ze tří a dvou hadů to šlo líp



Ještě se to muselo poskládat všechno na sebe na plech. S tím jsem musela pomoct.


Pořádně propíchat, aby vánočka nesjela


To má manžel chlupaté ruce, co? :-)

Vánočka nám na plechu docela nakynula a na příští rok si asi budeme muset pořídit větší plech! Vánočku zabezpečily ještě 4 špejle zapíchnuté jako komíny Titanicu!


Mandličky na ozdobu


Připraveno do trouby


No nevypadá jako Titanic? Já myslím, že jo :-).


Teď nastala chvíle napětí (a čas uklidit kuchyň)...

.....

Ta Dááá!


U mě dobrý!

Byla jsem mile překvapená jak se nám vánočka povedla. Byla jsem připravena, že z trouby vytáhnu cosi co vánočku ani nebude zdaleka připomínat, ale docela drží! 

Ani Vám nemusím popisovat tu vůni, když se pekla. Úžasné! Naše trouba navíc nemá okýnko a tchyně mě upozorňovala, že nesmím troubu otvírat, jinak se vánočka nepovede. Tak já poslušně chodila kolem trouby skoro po špičkách, aby náhodou... O to větší překvapení pro mě bylo, když jsem nakonec troubu otevřít mohla :-).



Vánočku jsme vytáhli z trouby asi v 10 večer (kdo by čekal, že nám celý proces bude trvat 6 hodin!) a tak jsem musela jít rychle spát, abych mohla vánočku co nejdříve ochutnat k snídani.

Moc chutnala!!



Vánočku jsme včera dojedli a nezbyl ani drobeček

Už se nemůžu dočkat Velikonoc! To bude pro změnu mazanec!

Pečete vánočku? Jak dopadla Vaše první vánočka?

3 komentáře:

  1. Gratuluji a smekám. Při prohlížení fotografie zobrazující pletení "základny" jsem dostávala záchvaty smíchu, ale obrázek s upečeným dílem ve mně vyvolával lehkou závist. A moje letošní vánočka? Sjelo nejdřív první a v závěru i druhý patro. Ale chutnala výborně! Asi máme stejný recept:-) m

    OdpovědětVymazat
  2. Na svojí první vánočku si nepamatuji a nepamatuji si ani, že by mi nějaká dopadla tragicky. Musela jsem vždy asistovat mamince v kuchyni, takže jsem z ní obavy nikdy neměla. Co doposud hledám, je ten pravý recept. Peču vánočky, jak sochařem modelované - ty co vyjdou krásně tvarem však nejsou dost chutné a naopak, ty z poctivě mastného a sladkého těsta zase neudrží tvar a "rozkydnou" se. I když na jeden vánočkový trapas si vzpomínám. Jen tak z hecu jsem na ní zadělala v létě a rovnou z kila mouky. Nedošlo mi, jaké to bude monstrum!

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluji k vynikajícímu výsledku. Vánočku také miluji a letos jsem si ji chtěla upéct vlastnoručně. Těsto obstarala domácí pekárna, motání mi šlo, nic nikam neujelo, ale tak zlatou jsem ji opravdu neměla. Ráno na Štědrý den jsem okrájela spálenou kůrku a všichni jsme si pochutnali, těsto se mi podařilo na netu najít fakt dobré. Druhý pokus (manžel minulý týden zatoužil po domácí vánočce) to dopadlo líp, už jsem okrájela jen spodek. Chodím se koukat do obchodu, jak ty vánočky mají vypadat. No, snad na potřetí to bude nejen dobré, ale i koukatelné ;-)

    OdpovědětVymazat