sobota 12. dubna 2014

Nedělní snídaně: ovesná kaše s bulgurem

Dobré ráno!

Dnes ráno mě na naší zahradě opět uvítala jinovatka… Doma také nebylo nejtepleji a tak jsem si po dlouhé době k snídani uvařila ovesnou kaši. Kuba navíc spal u babičky a tak jsem měla na přípravu spoustu prostoru a hlavně klid. Když totiž připravuji snídani s Kubou, stihnu si jen naházet vločky do misky, zalít kefírovým mlékem nebo jogurtem a přitom dávat pozor, aby Kuba nespadl ze stoličky, kterou má u linky, ze které může všechno pozorovat anebo aby se neopařil čajem, který spolu každé ráno vaříme.

IMG_2175

Ale zpět ke kaši. Nemůžu ani říct, že mám pro vás recept, protože to vlastně ani recept není. Spíš takový tip. V lednici mi totiž zbylo trochu bulguru, co jsem vařila před dvěma dni ke kuřeti a než ho vyhodit, rozhodla jsem se ho zakomponovat do snídaně. A udělala jsem moc dobře! Bylo to příjemné zpestření obyčejné ovesné kaše, protože bulgur dodal kaši takovou oříškovou chuť a hlavně konzistenčně byla kaše naprosto dokonalá – jemná díky vločkám, ale zároveň “tužší” díky bulguru – přesně takovou mám ráda.

IMG_2179

Kaši jsem vařila svým obvyklým způsobem jen jsem dala míň vloček s ohledem na přídavek bulguru. Podávala jsem ji tradičně s rozmačkaným banánem, kokosem, datlemi a kopcem arašídového másla. Ale vy si zvolte přísady jaké chcete! Klidně si kaši i oslaďte pokud ji máte radši sladší, přidejte jiné ovoce, oříšky, semínka, koření… Volba je jen a jen na vás!

IMG_2174

Často si v týdnu vařím větší množství nějakého zrní, jako třeba právě bulgur, jáhly, quinou, pohanku…, které pak využívám jako přílohu k masu a zelenině nebo třeba jako posypku na salát. Hrozně to šetří čas a je to i pestřejší a hlavně zdravější volba oproti třeba obyč chlebu (prostě nakrájím si zeleninu – podle druhu ji buď orestuji, uvařím nebo dám syrovou – přihodím zrní, zakápnu olejem, posypu parmazánem, nebo třeba taky ořechy a nejlepší večeře je na světě!).

A teď mám navíc i další využití. Takže pokud vám také zbyly nějaké obiloviny a podobné druhy zrní, určitě je zkuste přihodit do ovesné kaše. Budete mile překvapeni!

Teď jen aby ta rána zůstala chladná, abych na ty kaše měla chuť… Nu což, třeba bude bulgur dobrý i v jogurtu… Hmmm… MUSÍM VYZKOUŠET!!

IMG_2177

Ovesná kaše s bulgurem

Ingredience:

  • 1/4 šálku ovesných vloček
  • 1 lžíce chia semínek (lze vynechat)
  • 1 lžíce lněných semínek, drcených (lze vynechat)
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli (tu už jsem nedávala, protože jsem solila bulgur)
  • 1/2 šálku mléka či jiné alternativy
  • 1/4 šálku vody
  • 3 lžíce uvařeného bulguru
  • další přísady a posypky dle chuti (vřele doporučuji zejména banán a arašídové máslo!!)

Postup:

Ovesné vločky, oba druhy semínek, skořici a sůl, pokud používáme dáme do rendlíku, zalijeme mlékem a vodou a přivedeme k varu. Přidáme bulgur a vaříme do požadovaného zhoustnutí.

Přendáme do misky a přidáme oblíbené přísady.

IMG_2176

Dobrou chuť!

Otázka: Experimentujete s ovesnou kaší? Nebo jste spíš pro tradiční variantu?

2 komentáře:

  1. Prima nápad, jak zpestřit snídani! :) Já tohle jednou zkoušela se zbylým kuskusem, a také to nebylo špatné, přesně jak píšete, ta tužší zrníčka jemnou kaši pěkně ozvláštnila. Vždycky mě odrazovaly kaše typu jáhlová z celých jahel nebo rýžová, právě skrz to, že samotné obiloviny se vaří dlouho a čekat po ránu 40 minut na to, než se rozvaří na kaši, jsem nikdy neměla trpělivost. Ale tohle je fajn kompromis :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Já bych umřela hlady než by se mi snídaně uvařila...

      Vymazat