sobota 19. dubna 2014

Nedělní snídaně: velikonoční snídaně

O letošních velikonocích naše trouba nestihla skoro ani vychladnout jak jsme ji dávali zabrat. Ale právě na to pečení jsem se do nového domku těšila nejvíc a tak jí dáváme pořádně zabrat.

Kromě hot cross buns, které jsem pekla v pondělí, jsme s Kubou napekli několik plechů velikonočních perníčků, ve čtvrtek jsem pekla poprvé jidáše a v pátek pekl manžel s Kubou mazanec. A ve velikonočním duchu se tak nesly i moje snídaně. Hot cross buns jsem posnídala v úterý a ve středu, na zelený čtvrtek jsem si udělala zelenou smoothie se špenátem :-), v pátek to byli skvělí jidáši a v sobotu úžasný mazanec.

Jidáš s máslem a řecký jogurt s jahodami a banánem:

DSC_1996

Mazanec potřený řeckým jogurtem a šlehačkou a ovocný salát (jahody, banán, mango):

DSC_2021

Stejně jako hot cross buns mi i jidáši ležely na seznamu toho, co bych chtěla upéct, už hoooodně dlouho. A stejně jako hot cross buns jsem si nedokázala odůvodnit, proč bych je měla péct, když bude mazanec a beránek. Ale “nová” trouba a touha zkoušet nové recepty zvítězily a tak jsem si konečně jidáše upekla.

DSC_1980

Kromě ochutnávky v Globusu (a to rozhodně nemůžu brát vážně…) jsem jidáše nikdy nejedla, ale na rozdíl od hot cross buns, jsem si tu jejich chuť tak nějak dokázala představit. Sladké kynuté těsto potřené medem – co na tom může být špatného? Právě že vůbec nic! Byly vynikající!! Sice o trošku víc tužší než bych si představovala, ale i tak – vynikající!

Jidáše

Recept jsem přezvala opět z velikonočního speciálu časopisu FOOD a dělala jsem je jen z poloviční dávky, což byla akorát porce na jednu snídani (5 kousků) a tak se všechno pěkně beze zbytků snědlo.

DSC_1990

Jidáše (recept převzat z časopisu FOOD – velikonoční speciál, str. 14)

Ingredience (na cca 10 větších kousků):

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 200 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 60 g másla, rozpuštěného
  • špetka soli
  • žloutek na potření
  • rozinky na ozdobu
  • med, moučkový cukr

Postup:

Z části vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky necháme na teplém místě vzejít kvásek.

Následně smícháme zbytek mouky a mléka, sůl, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Buď ručmo nebo v robotu.

Těsto necháme na teplém místě kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Z těsta tvarujeme válečky asi 20 cm dlouhé, které smotáváme do různých tvarů. Dáme na plech, ozdobíme rozinkami a necháme ještě kynout než se nám roztopí trouba (200°C).

Před vložením do trouby jidáše potřeme žloutkem a pečeme zhruba 15 minut.

Hotové jidáše potřeme medem a pocukrujeme.

DSC_1988

 

Mazanec, stejně jako na vánoce vánočku, nám vždy pekla manželova maminka. Jenže letošní velikonoce, navíc v novém domečku s funkční troubou, jsme si chtěli mazanec upéct sami. Do pečení se pustil manžel, Kuba mu asistoval a já z dálky přihlížela a vše dokumentovala.

DSC_2001DSC_2006DSC_2007

Mazanec je přesně takový jaký ho znám, vláčný, plný rozinek s křupavými mandličkami na povrchu. A podáváme ho zásadně se šlehačkou :-).

Já si pod tu šlehačku ještě dala řecký jogurt (můžu jen doporučit):

DSC_2022

Mazanec (rodinný recept)

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 3/4 kostky droždí
  • 250 ml mléka, vlažného
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g másla, pokojové teploty
  • 3 žloutky
  • lžička soli
  • kůra z 1 citronu
  • 100 g rozinek, propláchnutých
  • vejce na potření
  • mandle na posypání

Postup:

Z vlažného mléka, droždí, lžíce mouky a lžíce cukru necháme na teplém místě vzejít kvásek.

DSC_2002

Máslo vyšleháme s oběma cukry a žloutky do hladké pěny. Přidáme vzešlý kvásek, zbytek mouky, sůl a citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Přidáme rozinky a zapracujeme je do těsta.

DSC_2004

Těsto necháme na teplém místě vykynout. Poté ho opět prohnětneme a dáme ho ještě jednou vykynout. Následně vypracujeme bochník a dáme ho na plech vyložený pečícím papírem.

DSC_2009

Troubu předehřejeme na 170°C.

Jakmile je trouba předehřátá, potřeme mazanec vajíčkem, posypeme mandličkami a dáme péct. Pečeme 45 minut.

DSC_2014

Manžel doporučuje podávat se šlehačkou, já jsem si pod šlehačku “namazala” ještě dvě lžíce řeckého jogurtu. Neuvěřitelná delikatesa!! Manžel jen kroutil hlavou a říkal, že se jen diví, že jsem si to ještě nepotřela arašídovým máslem… zná mě až moc dobře :-). Každopádně to musím zítra napravit!!.

DSC_2019

Otázka: Co snídáte o velikonocích?

1 komentář:

  1. Velikonoční snídání bylo podobné i u nás - samozřejmě nechyběl mazanec (pekla jsem dokonce 2x!) ani jidáše, hezky s máslem :)

    OdpovědětVymazat