sobota 5. dubna 2014

Nedělní snídaně: granola s arašídovým máslem a mandlemi

Můj vztah ke kupovanému zapékanému müsli neboli granole už určitě znáte. Ale když já ji mám prostě strašně ráda a ranní snídani si bez ní dokážu jen stěží představit. A tak si dělám doma vlastní, domácí – jen z poctivých ingrediencí. Reguluji tak množství cukru a tuku, které do granoly přidávám, čímž ji dělám mnohem zdravější než kupované vezre. Své oblíbence rozhodně mám (třeba zde a zde), ale i přes to stále hledám nové recepty k vyzkoušení.

IMG_2148

Tentokrát jsem narazila na recept na granolu v mém oblíbeném časopise Cooking Light, kde byla prezentována jako dezert (posypka na zmrzlinu, mňam!). A protože je všeobecně známo, že americké dezerty (a vůbec všechno) jsou hodně přeslazené, trochu jsem si ji uzpůsobila k obrazu svému a vznikla tato úžasně voňavá granola plná velkých hrudek. Přesně tak jak to mám ráda!

IMG_2128

Kdo miluje burákové máslo, zamiluje si i tuto granolu. Kdo burákové máslo nemusí, může použít jiné oříškové máslo – třeba mandlové, kešu ořechové, lískooříškové atd. I mandle se dají obměnit za jiné ořechy – podle toho co máte rádi nebo podle toho co máte doma.

IMG_2130

Ve výsledku není granoly moc, což bylo pro mě vysvobození, protože bych snědla asi celou várku na posezení. Měla jsem co dělat, abych aspoň uchovala tu trošičku na fotku na blog. Navíc se do ní pustil s chutí i Kuba a dožadoval se dalšího a dalšího nášupu! Něco mi říká, že jsem ji nedělala naposled…

IMG_2146

Granola s arašídovým máslem a mandlemi (inspirace: časopis Cooking Light 4/2014)

Ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 2 vrchovaté lžíce nasekaných mandlí
  • 1 lžíce drcených lněných semínek (nebo chia semínek nebo třeba otrub…)
  • půl lžičky skořice
  • špetka soli
  • 50 ml javorového sirupu (i tak byla granola hodně sladká, takže sirupu uberte pokud chcete mít granolu méně sladkou)
  • 2 lžíce arašídového másla, jemného
  • 2 lžičky oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

IMG_2129

Postup:

Troubu předehřejeme na 230°C a plech s vyšším okrajem si vyložíme pečícím papírem.

V míse smícháme ovesné vločky, mandle, lněná semínka (chia semínka, otruby…), skořici a sůl.

V malém kastrůlku za stálého míchání zahříváme javorový sirup, arašídové máslo, olej a vanilkový extrakt dokud se vše nespojí. Tekutou směs přilijeme k vločkám a důkladně promícháme.

Směs rozložíme na přichystaný plech a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut, přičemž každých 5 minut granolu promícháme. Pokud chceme mít velké hrudky, promícháváme velice opatrně a po každém promíchání granolu přitlačíme k plechu.

Granolu necháme na plechu úplně vychladnout a poté přesuneme do vzduchotěsné dózy.

V původním receptu využívají granolu jako posypku na zmrzlinu, což vůbec není špatný nápad… Já jsem si ji nasypala na řecký jogurt smíchaný s rozmačkaným banánem, smíchaný s chia a lněným semínkem. Neskutečná dobrota!

IMG_2151

Otázka: Poslední dobou jsem si hodně oblíbila řecký jogurt. Co na něj říkáte? Máte ho taky rádi? K čemu ho používáte?

14 komentářů:

  1. Řecký jogurt i domácí granoly miluju, zrovna dnesk ajsem snídala domácí čokoládovo-kokosovou granolu s brsuinakami, s pořádným kopcem řeckého jogrtuu. Jinak s ním dělám domácí lučinu, peču cheesecaky, dělám jogurtovou zmrzlinu. Ale stejně mi nejvíc chutná jen tak, s medem a troškou skořic, nebo opraženými vlašáky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem se dostala do té fáze, že řecký jogurt kupuji v kilovém kýblu. A jsem schopná ho za pár dní sníst sama...

      Vymazat
    2. Taky to tak mám :-) Kupuju ho v kilovém kylíku (a děti si pak mají s čím hrát :-)) a za dva dny pro něj musím valit zase :-)

      Vymazat
  2. Súper! dnes večer si upeciem raňajky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hned včera jsem ji vyzkoušela. Místo mandlí jsem dala pekanový ořechy, a protože už mi dochází arašídový máslo, musela jsem dát mandlový, ale i tak je to dobrůtka. Po upečení jsem ještě přihodila kakaové boby. Jen jsem možná mohla dát víc sirupu, protože jsem dala na varování a přidala ho méně:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jsem to varování přehnala... ale každý máje jinak mlsný jazýček tak je potřeba, aby si to každý vyzkoušel sám :-)

      Vymazat
  4. Pavli dej mi prosím tip, kde kupuješ dobré arašídové máslo i vanilkový extrakt? mně všechny trochu smrdí... děkuju moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, vanilkový extrakt kupuji v Marks&Spencers, je bio a lahvička stojí kolem 120,- Kč (nebo aspoň stála, když jsem ho kupovala naposled, což už je nějaká doba). A arašídové máslo kupuji nejraději ve zdravé výživě, nejvíc mi chutná značka JORI, kde jsou jen arašídy a trocha soli. 350g stojí něco přes stovku. Vyplatí se i nakupovat přes internet, kde jsou ceny přijatelnější...

      Vymazat
    2. Díky Pavli za tipy, máslo jsem sehnala, v jemnější konzistenci a mám problém na něj nechodit :) a pro ten extrakt se vypravím při první možné příležitosti. zatím jsem granolu zkusila bez něj a je výborná. Kubík ji jedl ještě teplou z plechu :)

      Vymazat
    3. Arasidova maslo maji i v M&S. Na extrakt a jine veci na peceni meli v sobotu 20% slevu.

      Vymazat
    4. Náš Kuba mi zase vyjedl ty největší hrudky, proto je na fotce už jen ta drť :-).

      Vymazat
  5. Ahoj, ten časopis Cooking Light se dá sehnat i v ČR nebo je jen na internetu? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minulé vánoce jsem dostala předplatné časopisu cooking light, ale myslím, že u nás se sehnat nedá. Jinak ale mají dost přehledné internetové stránky kam chodím často pro inspiraci.

      Vymazat
  6. Ahoj vypadá to výborně, dlouho už jsem uvažovala nad upečením domácí dávky křupavých vloček a dle tvého postupu, se do toho dneska určitě pustím, možná jen přidám trochu kokosu, který doma sypeme téměř do všeho. Díky za recept a ať se ti daří.

    OdpovědětVymazat