úterý 15. dubna 2014

Hot Cross Buns

K upečení hot cross buns se odhodlávám několik let. Ne že by mě z jejich přípravy něco odrazovalo, ale každé předvelikonoční období jsem došla k závěru, že není potřeba je dělat, když bude mazanec a beránek a kdo by je pak jedl. Mazanec a beránek budou i letos, ale tentokrát jsem k nim přidala i tyto hot cross buns (stejně vím, že je budu jíst jen já a tak proč si zrovna letos nedopřát, když jím za dva, vlastně za dvě…). Hot cross buns jsou typické velikonoční bochánky, které se pečou ve Velké Británii, přičemž kříž na jejich povrchu má symbolizovat ukřižování Ježíše. Proto se tradičně jí na Velký pátek. Já je udělala s předstihem, aby nekolidovali právě s mazancem a beránkem a abyste si je třeba mohli do pátku udělat i vy. U nás ale do Velkého pátku určitě nevydrží.

DSC_1963

Na internetu existuje spousta receptů na hot cross buns, ale základem je kořeněné kynuté těsto s rozinkami. Nevím, kde hledat ten pravý recept na tyto bochánky a tak jsem použila recept ve velikonočním speciálu FOODu, který jsem si ostatně kvůli těmto bochánkům koupila…

DSC_1940

Původní recept, který je na 12 kousků, jsem udělala jen z poloviční dávky, místo hladké mouky jsem dala 2/3 pšeničné chlebové mouky a 1/3 mouky celozrnné, místo směsi koření jsem použila jen skořici neb jiné koření jsme doma neměli a místo citronové kůry jsem použila pomerančovou.

DSC_1962DSC_1941

Nikdy jsem hot cross buns nejedla tak nemůžu posoudit, jestli se ty moje aspoň trochu podobají originálu nebo jsou úplně mimo. Na vzhledu musím ještě zapracovat, každopádně chuťově jsou vynikající, a to je hlavní (a nebezpečné…). Nejsou moc sladké, jsou příjemně skořicové a pěkně vláčné. Nejlepší jsou jen tak s máslem!

DSC_1959

Hot Cross Buns (původní recept: časopis FOOD – Velikonoční speciál, str. 52)

Ingredience (na 12 kousků):

  • 600 g hladké mouky + na vál + 1 lžíce na polevu – já dala 2/3 pšeničné chlebové a 1/3 celozrnné
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky směsi koření (skořice, badyán, hřebíček) – dala jsem jen skořici
  • 40 g másla, změklého a pokrájeného na kostičky
  • 80 g cukru,
  • kůra z 1 citronu – dala jsem pomerančovou kůru
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 1 velké vejce
  • 260 ml mléka, vlažného
  • 120 g rozinek
  • 1 lžíce medu

Postup:

Mouku smícháme se solí a kořením a zapracujeme do ní máslo. Jde to nejlépe vidličkou nebo dvěma noži.

Přidáme cukr, citronovou kůru, droždí, vejce a vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto. Můžeme ho vypracovat buď ručně, což je větší fuška a nebo pokud máme kuchyňský robot, ten může odvést práci za nás. Do těsta vmícháme rozinky, těsto poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu. Já si to naplánovala tak, že jsem zrovna sušila prádlo v sušičce a těsto jsem dala kynout na ni :-).

DSC_1595

Těsto mi moc nechtělo kynout, ale přičítám to tomu sušenému droždí, které je oproti tomu čerstvému trochu “pomalejší”. Navíc jsem ho už měla doma nějaký ten pátek (prošlé ale nebylo)…

Po hodině kynutí (u mě to byly spíš hodiny dvě, ale nikoli proto, že se mu nechtělo, ale spíš proto, že jsem na něj zapomněla…) těsto opět prohněteme a necháme ještě zhruba 30 minut kynout. Poté ho rozdělíme na 12 kousků, vytvarujeme z nich bochánky a ty klademe do vymazaného pekáčku. Pekáček zabalíme do potravinářské fólie a necháme v teple kynout ještě 40 minut. Mně opět kynuly déle (asi 2x tolik) – Kubu probudila bouřka a já musela jít utěšovat…

Troubu si předehřejeme na 200°C.

Na polevu si smícháme 1 lžíci mouky a 2 lžíci mouky, dáme do igelitového sáčku, ustřihneme růžek a na každý bochánek uděláme kříž. Jak je vidět, já kříž udělala moc tlustý :-(.

DSC_1936

Pečeme asi 10 minut dozlatova. Po vytažení z trouby bochánky potřeme medem a necháme trochu vychladnout.

DSC_1968

Otázka: Měli jste někdy hot cross buns? Chutnají/nechutnají?

12 komentářů:

  1. Jé, taky jsem je viděla v časopise FOOD a taky je chci zkusit! :) Také jsem hot cross buns nikdy neměla, ale ty vaše vypadají báječně i s tlustým křížem! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty mi snad čteš myšlenky, zrovna dneska jsem se dívala po receptu na hot cross buns :). Taky nevím, jestli by se to u nás snědlo, takže ještě váhám. Ale občas je kupuju v M&S a jsou neodolatelné... (ostatně jako snad veškeré pečivo z M&S, které jsem zatím ochutnala)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o těch z M&S slýchávám samé chvály tak je budu muset taky ochutnat až pojedu zase do Prahy nebo až zavedou pečivo v M&S v Brně (těžko říct, co bude dřív).

      Vymazat
  3. Vypadá to super, doteď jsem sice věděla, ze to maji v M&S ale moc jsem nevěděla, o co jde .. :) muzu se jen zeptat, jak se dela ten kříž? Myslím ingredience, asi jste se spletla :) dekuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tradičně se kříž dělá právě jen z mouky a vody. Moderní verze mívají kříž ze sladké polevy.

      Vymazat
  4. Včera navečer jsem zadělala v pekárně, ukoulela 12 bochánků, těsto bylo super. A dnes jsme k snídani s manželem snědli 5 kousků. Byly moc dobré. A zařazuji je do oblíbených receptů.
    Kříž jsme dělali s těstíčka: mouka + voda.

    OdpovědětVymazat
  5. Hot cross buns miluju! Poprvé jsem je ochutnala v Anglii a teď si je musím koupit pokaždé v Marks and Spencer, když jsem v Praze (protože v Brně oddělení s pečivem není, bohužel) a je to prostě nejlepší pečivo na světě! Tak krásně měkké, voňavé, vláčné :)
    Zkoušela jsem i doma, 2x, ale tak dobré to nebylo nikdy, vždycky jsem to měla moc tvrdé :(

    OdpovědětVymazat
  6. Chtěla jsem je upéct, ale už tak jsem pekla mazanec, beránka a muffiny, takže jsem se na to nakonec vykašlala :D.

    OdpovědětVymazat
  7. Jé, ty jsem pekla taky :-) Recept jsem ale měla malinko jiný podle BBC Good Food. A musím říct, že mazanec mám radši... A ten tvůj se šlehačkou bych si dala hned!

    OdpovědětVymazat