úterý 8. dubna 2014

Čokoládový narozeninový dort pro Kubu

DSC_1698

Už dlouho před Kubovými druhými narozeninami jsem věděla, že mu budu péct čokoládový dort. Miluje jakékoli čokoládové buchty, muffiny a vůbec samotnou čokoládu tak nebylo moc co řešit. Otázkou ale bylo, jaký recept na čokoládový dort vybrat. Na internetu jich koluje spousta, ale já chtěla mít zaručeno, že to bude ten nejlepší čokoládový dort na světě!

DSC_1687DSC_1767

Když jsem pekla mrkvový dort podle Deníku Dity P. k mým a tátovým narozeninám, všimla jsem si o pár stránek vedle čokoládového dortu s čokoládovým krémem. Na obrázku vypadal přímo božsky, recept zněl jednoduše a navíc mi i kamarádka, která dort podle Dity několikrát pekla, potvrdila, že je vynikající. Dál už jsem nehledala a bylo rozhodnuto!

DSC_1683

Recept na dort je sice na dva korpusy (pečené v dortové formě o průměru 18 cm) a já chtěla dělat jen jeden a tak místo toho, abych recept dělila dvěma jsem zbývající těsto nalila do muffinové formy a vznikly tak vedle dortu i cupcakes :-). Pokud máte formu větší (23cm), myslím, že by množství těsta mohlo být tak akorát – nemám to ale vyzkoušené.

DSC09675DSC09674DSC_1736

Recept na korpus je opravdu jednoduchý. S čím jsem ale bojovala byl krém. Protože jsem nechtěla experimentovat, držela jsem se striktně receptu, který říkal, že se má čokoláda rozpustit spolu s máslem a smetanou ve vodní lázni a poté se má směs zamíchat metlou. Nevím co jsem dělala špatně, ale směs se mi vůbec nechtěla spojit. Rozpuštěné máslo plavalo nad směsí čokolády a smetany a ať jsem použila sílu jakkoli velkou, nebyla jsem schopna z té divotvorné směsi vykouzlit požadovaný krém. Byla jsem z toho strašně smutná – nevím jestli mě víc mrzelo to, že jsem použila půl kila bio hořké čokolády nebo to, že bude dort bez krému. Rozhodla jsem se tedy pro náhradní řešení a udělala jsem v rychlosti polevu z krémového sýru (Lučiny), také podle Dity, kterou jsem shodou okolností dělala nedávno na mrkvový dort. Tato poleva se povedla na jedničku hned napoprvé!

DSC_1689

I tak mi to nedalo a i když ta směs čokolády a másla vypadala dost hrozně, ještě jsem ji úplně nezavrhla. Nechala jsem ji chvíli vychladnout, vzala do ruky metlu a vším co ve mě bylo jsem vyšlehala krásně hladkou čokoládovou polevu. Jak jednoduché… Stačilo napsat do postupu, že se má směs nechat trochu vychladnout a hned by bylo o jednu stresující situaci míň, no ne :-)?

No a teď jsem měla krémy dva: ten čokoládový a ten z krémového sýru. Že by se mi chtělo jednu z nich vyhodit, to teda ne! A tak jsem ten čokoládový použila na dort – jako podle receptu a tím z krémového sýru jsem ozdobila cupcaky. Tak si každý mohl vybrat na co měl chuť.

DSC_1695

Nakonec musím říct, že ta poleva z krémového sýru mi na dortu chutnala víc. Dort je sám o sobě DOST čokoládový a čokoládová poleva je OPRAVDU čokoládová a tak i na takového čokoholika jako jsem já to bylo možná až moc hutné (ale nikoli nedobré). Je pravda, že jsem ale polevou nešetřila a dort jsem natřela v pořádné vrstvě. Dort jsem podávala se šlehačkou, která tu “hutnost” trochu odlehčila, takže šlehačku můžu jen doporučit! Všichni včetně Kuby vypadali spokojeně plně a dort jim moc chutnal, což mi udělalo strašnou radost.

DSC09681DSC_1740

Poleva z Lučiny naopak krásně vyvážila tu hutnost čokolády a dodala mu na lehkosti. Dort byl pořád hodně čokoládový, ale nebyla to taková čokoládová bomba.

DSC_1776

V každém případě ale měl dort úspěch a tak jsem se rozhodla ho zopakovat na oslavu Kubových narozenin s manželovými rodiči (první pokus byl na Kubové oslavě s mými rodiči). Tentokrát jsem ale udělala krém z třetinové dávky (i tak jí bylo ažaž) a proříznutý dort jsem potřela marmeládou (měla jsem černorybízovo-ostružinovou). Čokoládovým krémem jsem pak dort potřela nahoře a na bocích. Tato varianta byla podle mě mnohem lepší než celo čokoládová varianta (u mě ale stále vede poleva z Lučiny) – marmeláda dodala dortu na pikantnosti, ale díky čokoládové polevě byl dort stále super čokoládový. I tentokrát všem moc chutnal, což mi opět udělalo velikou radost!

DSC09679DSC09682

Pokud máte rádi čokoládový dort nebo chcete udělat radost čokoholikovi, tento dort můžu jen a jen doporučit! Korpus je krásně vláčný a hutný a ve spojení s polevou jsem si připadala jako v čokoládovém nebi! Korpus je sám o sobě dost sladký, což právě vyvažuje ta poleva z hořké čokolády, která už doslazována nijak není. Jen upozorňuji, že dort je opravdu hutný (zvlášť když dáte pořádnou porci krému), takže nedoporučuji podávat po vydatném obědě typu knedlo vepřo nebo svíčková.

DSC_1686

Čokoládový dort s čokoládovou polevou (recept převzat z Deníku Dity P.)

Ingredience:

Dort:

  • 250 ml vody
  • 125 g másla, na kostky + na vymazání formy
  • 35 g kakaa, prosetého
  • 300 g hladké mouky, proseté
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli (v původním receptu není, ale dávám vždy)
  • 1-2 lžičky instantní kávy (také v receptu není, ale mám pocit, že káva vyzdvihuje chuť čokolády – a kávová chuť rozhodně není v dortu cítit)
  • 400 g krupicového cukru (dala jsem 320 g)
  • 2 vejce
  • 125 ml podmáslí (dala jsem kefír)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Poleva:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g hořké čokolády (použila jsem 70%)
  • 140 g másla, na kostky (dala jsem 100 g)

Postup:

Troubu předehřejeme na 160°C a otevírací formu na dort o průměru 18 cm vymažeme máslem a spodek formy vyložíme pečícím papírem. Pokud ze zbytku těsta děláme cupcaky tak si formu na muffiny vložíme papírovými košíčky nebo ji taky vymažeme máslem. Pokud používáme větší dortovou formu, na cupcaky už těsto pravděpodobně nezbyde…

Do rendlíku dáme vodu, máslo a kakao a za stálého míchání zahříváme než se máslo rozpustí.

Do mísy dáme mouku, sodu, sůl, kávu, cukr a přilijeme kakaovou směs. Ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu vše důkladně promícháme.

Nakonec přidáme vejce, podmáslí a vanilkový extrakt a vše znovu promícháme.

Těsto vlijeme do připravené dortové formy a formy na cupcaky (těsto mi vyšlo zhruba na 9 cupcaků).

Nejsem moc zkušená v pečení několika věcí zaráz tak jsem nejdřív dala péct dort, který pečeme zhruba 45 minut (zkusíme raději špejlí, jestli je dort hotový) a až poté jsem dala péct cupcaky. Ty pečeme zhruba 25 minut.

Korpus necháme ve formě 10 minut chladnout, poté ho opatrně vyndáme a přesuneme na mřížku, kde ho necháme vychladnout úplně.

Na krém si ve vodní lázni zahříváme smetanu společně s čokoládou a máslem až se vše rozpustí. Necháme chvíli vychladnout a poté vyšleháme metlou v hladký krém.

Jakmile je dort úplně vychladlý, rozřízneme ho nejlépe pilkovým nožem vodorovně na poloviny. Spodní plát potřu krémem nebo marmeládou, přiklopím horním plátem, který potřu krémem napovrchu (nebo i po stranách).

Doporučuji podávat se šlehačkou!

DSC09680

Otázka: Měli byste z takového dortu radost? Máte rádi čokoládové dorty? Nebo jaký máte oblíbený dort?

11 komentářů:

  1. Já tuhle čokoládovou ganache dělám poměrně často....a myslím si, že "chybka" byla v postupu. Já to dělám tak, že dám svařit tu šlehačku, až začne vařit, nalámu do ní čokoládu a míchám do ropzpuštění, tedy do vzniku "krému". Ten nechám vychladit, prošlehám jej a pak do toho zašlehávám máslo...tzn., že máslo nedávám topit s čokoládou, ale dělám to jako klasický krém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, no to mi nikdo neřekl!! Díky, příště to snad bude už bez nervů :-)

      Vymazat
  2. Keď bude mať niekto sviatok určite ho vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hmmm, úžasné, hned bych si dala! To se teda Kubíček má!

    OdpovědětVymazat
  4. Musím vyzkoušet tu verzi čokoládového korpusu s lučinovým krémem!
    U nás je duben narozeninový a ráda bych pohostila kolegy z práce něčím zajímavým, abych si to pečení taky užila a nepřipadala si jako otrok, co pořád peče jeden dort za druhým a jeden jako druhý... a věřím, že ten sýrový krém musí být opravdu báječný. Jen abych do práce vůbec něco donesla :)
    Ještě si pohrávám s myšlenkou dortu red velvet z červené řepy, ale to už by byl trochu hazard, pokud by se nepovedl. Tak možná jen v menší verzi pro dva na domácí oslavu...

    OdpovědětVymazat
  5. Dort vypadá nádherně a ta černorybízovo-ostružinová marmeláda zní skvěle!

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den... Dort vypadá skvěle, hned vyzkouším... :-) jen bych se chtěla zeptat, smetana v poleve je na vaření nebo ke šlehání... Děkuju moc za odpověď... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedná se o smetanu ke šlehání (šlehačku), tj. cca 30% tuku.

      Vymazat
  7. Hezký den. Poslední komentář z dubna 2014, ale to nevadí... Já tento dort peču také. Zarazilo mne, že se Vám nedařilo udělat kompaktní krém. Já mám krém naprosto krémový a "boží". Dám vařit vodu do velkého hrnce, do něho vložím keramickou nádobu na vaření (tzv. francouzské nádobí-ještě za socialismu), takže přesně jako Dita "vytvořím mlékový hrnec". Do této nádoby (dle receptu) smetanu, hned máslo, nechám za míchání rozpustit a poté nalámu pět tabulek čokolády na vaření (Figaro, nebo Orion) a míchám a je z toho nádherný krém spojený a bez hrudek. Kdybych chtěla našlehanější, našlehám ještě ručním šlehačem. /Ještě jsem recept vylepšila, že do těsta nedávám 125 ml podmáslí, ale 200 ml smetany, přidávám celý sáček kypřicího prášku a oddělím žloutky od bílků, přičemž z bílků ušlehám sníh, dort je pak nadýchanější./ S pozdravem Iveta (1972)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji za komentář! Asi jsem na to levá, ale nevzdám to!

      Vymazat
  8. Děkuji za skvělý tip na tento čokoládový dort. Syn měl nyní druhé narozky, tak jsem neváhala a tento čoko dort mu k nim upekla. Dort se povedl, více čokoládovější dort jsme nikdo ještě předtím nikdy neměli, opravdu zážitek:-)

    OdpovědětVymazat