čtvrtek 27. ledna 2011

Zdravá snídaně!

Co si dát k snídani bývá zvláště u manžela problém. Naučil se totiž "snídat" pouze kávu s mlékem, která ho údajně zasytila na celé dopoledne. Jenže co to mělo za následek: na oběd šel hladový, že by snědl bagr a tak si dal polívčičku a gulášek a 6 knedlíků a snědl to takovou rychlostí, že si nestihl všimnout, zda je polévka čočková nebo bramobračka... No a už se mu klube bříško.

Jako výživová poradkyně toto nemůžu dopustit, proto se snažím mít vždy na snídani nachystané něco, co by si manžel mohl v rychlosti nachystat a nemusel se obtěžovat zdlouhavou přípravou. Věřte mi, i namazat chleba je neskutečná ztráta času a čas hraje ráno důležitou roli. 

Já si snídaně vychutnávám, protože je to moje nejoblíbenější jídlo dne, jenže manžel se radši věnuje spánku. Kdybych se mu zavděčila alespoň ovesnou kaší




Ale to by musel nejdřív ochutnat, aby zjistil, že je to vlastně dobrý...

Dobrou volbou jsou pro manžela muffiny. Na rozdíl od buchty je totiž nemusí krájet, prostě vezme a jde! Ale aby muffiny splňovaly kritéria zdravé snídaně, měly by být z celozrnné mouky (alespoň 70 : 30 ve prospěch celozrnné), měly by být málo tučné a měly by obsahovat co nejméně cukru. Tedy tak, aby dodaly tělu dost energie na to, abychom vydrželi až do oběda, což by měly zajistit komplexní sacharidy a proteiny. Ještě by mohly obsahovat nějaké ovoce nebo zeleninu. Jenže jak toho docílit a hlavně, budou takové muffiny vůbec dobrý?

To si piště že jo!



Ranní ovesné muffiny (Morning glory oat muffins):



Co budeme potřebovat:
  • dvě lžíce rozinek (nebo víc, já měla jen 2 lžíce)
  • šálek mouky (70:30)
  • tři čtvrtě šálku ovesných vloček
  • půl šálku třtinového cukru
  • vanilkový cukr
  • dvě lžičky jedlé sody
  • dvě lžičky skořice
  • půl lžičky soli
  • dvě střední mrkve
  • dvě menší jablka
  • půl šálku strouhaného kokosu
  • půl šálku vlašských ořechů, nadrcených
  • třetinu šálku klíčků (nejsou nutné, ale měla jsem je doma a potřebovala jsem se jich zbavit)
  • tři velká vejce
  • dvě třetiny šálku jablečného pyré
  • čtvrtinu šálku jablečného džusu
  • skořicový cukr na posypání
Vypadá to jako spousta přísad, ale když se na ně podíváte blíž, jsou to běžné pečící potřeby, které určitě máte doma.

Jak na to?

Rozehřejeme si troubu na 180°C a nachystáme si papírové košíčky do muffinové formy na pečení (klidně je můžete jen vymazat máslem). Rozinky zalijeme vařící vodou, aby troch změkly.



Nastrouháme si mrkve a jablka


Ve velké míse pořádně smícháme suché přísady, tj. mouky, ovesné vločky, cukr, jedlou sodu, skořici a sůl. 


Do suché směsi přimícháme nastrouhanou mrkev a jablko společně s kokosem, ořechy a klíčky (pokud je používáte). 



Na chvíli odložíme a v jiné míse si smícháme vajíčka, jablečné pyré a jablečný džus


Přilijeme k odložené směsi společně se slitými rozinkami


Smícháme jen tak akorát, aby byla směs zlehka promíchaná. Pokud budou vidět stopy mouky, vůbec to nevadí.



Těsto rozdělíme do formiček (mělo by vyjít přesně na 12 muffinů) a posypeme skořicovým cukrem, který jsme si udělali tak, že jsme smíchali lžičku skořice s obrovskou lžící cukru.


Vložíme do trouby a pečeme 25 minut (nebo zapíchneme špejli a pokud na ni neulpí žádné drobečky, je upečeno).

Zatímco se muffiny pečou se pusťte do té spouště, kterou jste pečením způsobili...


Měli byste to stihnout za maximálně 25 minut, abyste nepřipálili muffiny


Mnohem lepší :-)

Když je čas vytáhnout muffiny z trouby, připravíme si mřížku na které necháme muffiny chvilku vystydnout.




Vystouply nádherně (díky jedlé sodě) a skořicový cukr vytvořil pěknou krustu na povrchu.


Zdravá snídaně je na světě. Jak jste si určitě všimli, muffiny neobsahují ani kapku přidaného tuku. Zdravé tuky jsou obsaženy v ořeších a v kokosu. Vlákninu zastupují jablka, mrkev, celozrnná mouka, ovesné vločky a klíčky. Bílkoviny jsou obsaženy v ořeších, ovesných vločkách i v celozrnné mouce. 

Muffiny jsou krásně měkké a skořice dodává muffinům až dezertní chuť. Vůbec byste netipovali, že snídáte zeleninu :-).


Muffiny jdou krásně zmrazit, což jsem taky s půlkou z nich udělala. Z mrazáku je stačí nechat volně roztát nebo strčit na pár vteřin do mikrovlnky, to jsou pak jak čerstvě vytažené z trouby!


Otázka: Snídáte? Co nejraději snídáte? Preferujete spíš sladkou nebo slanou snídani?

Já snídat musím, jinak nefunguji. Snídat musím i třeba ve 4 ráno, když jedu brzo ráno na služební cestu, protože prostě mám ráno hlad. Určitě preferuji sladké snídaně, které závisí na ročním období. V zimě si ráda dám ovesnou kaši nebo toast s arašídovým máslem a banánem, v létě zase banánové koktejly nebo jogurt s müsli.

10 komentářů:

  1. počítá se mezi zdravé instantní kaše i ta od quakera? dřív jsem si kaše vařila s těch jemných vloček (a bez cukru) a bylo to super , ale přeci jen ta instantní je snadnější a méně náročná na nádobí..

    OdpovědětVymazat
  2. Snídaně musí být jednoznačně sladká. Nejraději mám jogurt s nějakou sladkou (zdravou) buchtou, vločky s kefírem a ovocem a variace na toto.
    Muffiny určitě zkusím, díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  3. Snídaně je důležitá, vždycky mě skvěle "nakopne". A co snídám ? Nevím, jestli je to zdravé, ale je to vždycky dobré :) :)

    OdpovědětVymazat
  4. Štěpánko, pokud myslíš ty instantní kaše od Quakera v sáčcích tak i ta je zdravá, ale většinou bývají hodně přeslazený takže spíš vybírat bez příchutě. Jinak Quaker dělá podle mě instantní i obyčejné vločky bez příchutí (v takové rouře), což by bylo nejideálnější, protože podle mě to jsou jen vločky a žádný další přísady jako zahušťovadla apod).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. prosím a kde se dají v ČR ty vločky od Quakera sehnat?? Nikde ani na netu jsme nic nenašla...díky za radu :)

      Vymazat
    2. Nejsem si jistá, zda se dají u nás sehnat. Ale pokud si koupíš jakékoli jemné vločky (v podstatě jakékoli, jen ty míň jemné se nerozvaří na kaši), zaliješ mlékem nebo vodou a dáš do mikrovlnky na cca 2 minuty (pozor ať nevybublají...), máš instantní vločky :-).

      Vymazat
  5. máš pravdu, i ty original by tu měli mít instantní do mikrovlnky, tak je pak koupím

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes jsem našla tento blok a jsem úplně unešená, i pletení šlo stranou a koukám jeden recept lepší než druhý. Už mám v oblíbených a doufám, že se mohu vracet. Mám pekárnu a ráda a hodně peču, když se dostanu někam do města, snažím se navštívit místní pekařství a ochutnat nějakou specialitu. Jednou mi paní v pekařství poradila špaldové mufiny, že jsou vynikající a jsou hned pryč. Byly opravdu skvělé, daly jsme si s babičkou ke kávě, myslím, že toto bude velmi podobné. Děkuji za recept bez tuku s ovocem a zeleninou. Já miluju ovoce i zeleninu, rodina si dá jen občas, tak jim ráda propašuju do jídla:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, super recept, vynikající výsledek. Jedl je i můj syn (7 let), který je dost vybíravý. Neměla by jsi nějaký podobný zdravý tip na něco dobrého z máku? Našla jsme nějaké recepty na makové muffiny, ale ve všech je obsažený tuk. Jak tedy nahradit tuk? Předem děkuji za odpověď P.

    OdpovědětVymazat
  8. Muffiny jsou výborné :D, neměla jsem jablečné pyré, tak jsem dala jeden vaničkový tvaroh a jsou výborné. Tak vláčné, no prostě super. Díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat