čtvrtek 20. ledna 2011

Večeře z plechovky

Dnešek byl opět fofr. Dopoledne školení, poté rychle do pneuservisu nechat zalepit kolo, poté rychle domů zhltnout něco k obědu, zpět na školení a potom, místo toho, abych šla ze školení rovnou domů, tak jsem šla ještě do kanceláře dodělat nějaké resty. Zítra jedu navíc do Prahy a tak jsem chtěla mít do víkendu vše hotové. Původně jsem do práce zašla jen na chviličku, ale jakmile jsem otevřela email, bylo jasné, že ta chvilička bude delší... A pak jsem si nadávala, že jsem tam vůbec chodila... 

O to víc jsem uvítala, že jsme měli ledničku plnou zbytků z celého týdne a večeře byla hotová během pár minut.

Abych se ale neopakovala a neukazovala to co jste už viděli, zabrousila jsem do svého archivu a narazila na další rychlou večeři. Tentokrát nepatří k těm nejzdravějším, neboť obsahuje tuto lahůdku:


Bylo by samozřejmě lepší, kdyby si člověk udělal fazole v rajské omáčce sám od podlahy (což beru jako výzvu), neboť složení těchto potravin nebývá potěšující. Podle internetu je složení plechovky následující:

Bílé fazole v rajské omáčce



Složení
bílé fazole, pitná voda, rajský protlak, cukr, rostlinný olej, jedlá sůl, zahušťovadlo:modifikovaný kukuřičný škrob (E1422), sušená cibule krájená, mletá sladká paprika, koření chilli,směs koření (zdroj)

O těch zvýrazněných výrazech nejsem moc nadšená a věřím, že by se to dalo obejít i bez nich, ale když není na zbyt tak se přimhouří oči a jednou za čas si je dáme. Pořád lepší než třeba plechovka hovězího ve vlastní šťávě, která třeba ani nemusí obsahovat maso (pokud totiž na plechovce není výslovně uvedeno "hovězí maso ve vlastní šťávě" tak tam maso zaručeně být nemusí...). Ještě co mě na této plechovce fazolí zarazilo bylo to, že po otevření byla na povrchu patrná docela velká olejová skvrna, což na mě nepůsobilo dost vábně. Ale hlad překonal i tuto nechutnost a tak jsem jednoduše vzala lžíci a co nejvíce oleje jsem se pokusila odstranit, a to i na úkor trochu rajské omáčky...
Ale musím říct, že tyto fazole jsou vynikající. Tradičně jsem kupovala tyto od Heinze:


Ale jednou, když jsem si je brala z regálu v Globusu, potkala jsem tam bratránka, který mi právě ty od Bonduelle doporučil. Oproti těm od Heinze jsou jemně pikantní, obsahují víc omáčky, jsou hustší a přijdou mi i hutnější. 

Já vždycky mám plechovku fazolí v rajčatové omáčce doma ve špajzce, protože můžou přijít vhod pro případ rychlé večeře. 

Já jsem použila fazole pouze jako součást večeře, neboť jsem je přidala k orestované cuketce a přidala k nim zbytek červených fazolí, které jsem měla v lednici z dřívějška:






K fazolové směsi jsem si udělala hranolky, ale ne jen tak ledajaké hranolky. Hranolky z batátu.


 



Tento batát byl fakt mega a jedla jsem ho asi na třikrát. Byl nádherný. 

Nejprve jsem si vydrhla slupku tímto nástrojem :-)


Poté jsem batát nakrájela na kousky ve tvaru hranolků, pokladla je na plech, pokapala olivovým olejem, osolila, promíchala a dala péct na zhruba 30 minut.




Kdybych měla horkovzdušnou troubu, rozhodně bych této funkce využila, aby byly hranolky křupavé. Tyto křupavé nebyly, ale výborné byly dost! A rozhodně zdravější než hranolky z Mekáče :-). Místo kečupu jsem si hranolky namáčela do fazolí!


Vydatná bezmasá večeře, která nadchla i manžela. Oba jsme vylízali talíř dosucha :-). Samozřejmě bych dala přednost nezpracovaným fazolím bez tuny soli, cukru a tuku, ale pokud se tyto fazole zkombinují se zeleninou, nejsou zas tak špatné :-). 

Otázka dne: co máte nejraději z plechu?

U mě vedou jednoznačně sardinky :-)

5 komentářů:

  1. tak můžu tě ujistit, že na batátové hranolky ani horkovzdušná trouba nepomůže..jsou pak celý "rozblemcaný" a ani už nemají tvar hranolek..lepší byly ve friťáku, ale pořád to nebyly ty z pacific catch ani z counteru..prostě TY opravdové s horseradish mayo nebo sweet chilli sauce jsou jen v USA

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, Bonduelle jsou nejlepší. Ale to nejlepší z plechovky je sterilovaná kukuřice :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kukuřice je fakt dobrá, ale stejně tak jsou vynikající červené fazole v chilli omáčce. Samozřejmě Bonduelle. To je většinou moje záchrana, když je fofr. m

    OdpovědětVymazat
  4. Fazole z plechu bereme pravidelně pod stan. Nezkazí se to, nemusí se to omývat jako jiná zelenina a zasytí perfektně. Ale domů kupujeme hlavně kukuřici v plechu, tunáka nebo jiné rybičky.

    OdpovědětVymazat
  5. Inu co k tomu dodat vážně odporné...z plechovky maximálně ryby nebo limonády ale fazole ne!!raději si dám suchý chleba nebo smažené cvrčky či housenky a neprotivili by se mi ani pavouci(i když těch by byla škoda.

    OdpovědětVymazat