středa 12. ledna 2011

Večeře na poslední chvíli

To předsevzetí, že budu vařit každý den večeře, mi dává zabrat. Problém mi nedělá to vaření - u toho naopak relaxuji, ale to vymýšlení. Třeba dneska nápady nepřicházely a nepřicházely a nepřicházely ani cestou z práce do obchodu. Lednička zela prázdnotou a tak nakoupit cokoli bylo nutností. Doufala jsem, že mě večeře napadne při pohledu do regálů. 

Naštěstí napadla.


Těstoviny s kuřecím masem, cuketou a cherry rajčaty!

Můj postup při plánování nejen večeří je následující:
  1. Nejdříve vyberu zdroj bílkovin (luštěniny, maso, vejce...), tady se snažím o rozmanitost - po dvou dnech čočkové polévky zvítězilo maso.
  2. Následuje výběr zeleniny - tady rozhoduje převážně chuť a jelikož v Bille měli relativně pěkná rajčata (na to, že je leden...) a rajčata už jsme dlouho neměli, bylo rozhodnuto. K rajčatům jsem ještě přidala cuketku. Prostě jen tak.
  3. Nakonec vybírám přílohu, která je většinou předurčena předchozími body. Dnes - těstoviny, konkrétně mašličky :-). Nikdy nevím jestli doma máme těstoviny tak pro jistotu balení koupím. I dnes se stalo, že jsem poté, co jsem koupila balík mašliček, koukla do spíže a tam byly 3 balení těstovin + dvoje špagety... Asi byly kdysi akční :-). 
Ingredience už tedy znáte, ale pro upřesnění jsou následující:



  • lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku
  • 250 g kuřecích prsou
  • 250 g cherry rajčat
  • půl střední cukety
  • 100 ml bílého vína
  • těstoviny podle chuti
  • sůl
Postup:
1. Na rozpáleném oleji rychle orestujeme nastrouhaný česnek



2. Přihodíme maso a nakrájenou cuketku a společně restujeme než je maso hotové, asi tak 10 minut. 



3. Mezitím si rozpůlíme rajčátka


4. Jakmile je maso hotové, vyndáme ho na odložený talíř a do rozpálené pánve přilijeme víno. Necháme probublat. 




5. Jakmile se obsah zmenší asi na polovinu, přidáme rajčátka řeznou stranou dolů. 


6. A teď čekáme až rajčátka změknou a budou nádherně vrásčitý a scvrklí. Asi takto:


7. Vezmeme vidličku a každou půlku rajčátka rozmáčkneme, aby vypustilo úžasnou šťávu. 


8. Nakonec vrátíme maso s cuketkou zpět do pánve, a necháme prohřát. Směs také můžeme ochutit  čerstvou bazalkou. 

Nevím kde se stala chyba...


a tak musel nastoupit náhradník v podobě bazalky sušené...


I když by byla čerstvá lepší (rozhodně!) tak i sušená zastala svoji roli obstojně.


Pokud by se Vám zdála směs příliš suchá, přilijte trochu vody z těstovin. 

9. Navršíme na těstoviny (jakéhokoli tvaru).




Nahoru patří ještě parmezán, samozřejmě :-).

Když manžel začal jíst, dlouho nic neříkal. A když jsem se konečně zeptala, jestli mu chutná, s plnou pusou mi sdělil, že hrozně a proto ani nedutá. To je vždy známka toho, že byla večeře úspěšná! 

Dnešní večeře byla tedy úspěšná! A teď opět začíná přemýšlení o tom, co bude zítra!

Návrhy?

6 komentářů:

  1. Třeba něco z brambor. Smí se to na noc? Bazalku mám podobnou :-) m

    OdpovědětVymazat
  2. zrovna včera jsem našla recept, který by tě určitě zaujal:
    Squash with tomatoes and chickpeas
    ingredience:
    squash rozpůlený podélně a bez zrníček
    1 lžíce olivového oleje
    1 lžíce octu balsamico
    1 cibule nahrubo nakrájená
    4 stroužky česneku nakrájené na plátky
    plechovka soudkových rajčátek (plum)
    plechovka cizrny
    300 ml zeleninového vývaru
    2 lžíce tomatového pyré
    1 lžíce cukru (caster sugar)
    velká hrst baby špenátu

    Do předehřáte trouby na 180 stupňů (horkovzdušná), jinak na 200 stupňů a gas na 6 :) se vloží na 45 minut squash, který se předtím potřel olejem a okořenil a pokapal balsamico octem.
    Mezitím dej do hrnce cibuli, česnek, rajčata, cizrnu, vývar, pyré a cukr a za občasného míchání vař 25 minut, až to zhoustne. Okořeň podle chuti. Potom přihoď špenát až zvadne (until just wilted).
    Na obrázku potom tuhle směs dali do squashe do té díry po semínkách a taky kolem.

    Už mám na to nakoupené ingredience, jen nevím jestli se to hodí spíš k obědu nebo k večeři. Ale zní to dobře ne? A obrázek taky dobře vypadá :-D A omlouvám se za neobratnost slov, je to překlad z kuchařky od BBC :)
    Š.
    Když to budeš chtít publikovat, tak ti ho třeba vyfotím.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tip, zní to fakt dobře. Kdybys to chtěla zdokumentovat, tak bys o tom mohla napsat "guest post" :-).
    Jinak to vypadá jako lehčí jídlo tak bych se to nebála dát k večeři Myslím na ten seznam jídel pro vás, zatím se můžete inspirovat na blogu :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Komentář pro m: Jasně že se můžou brambory na noc, jen ne celý kastrol :-). Brambory jsme shodou okolností měly. A bude o tom blog. Snad ještě dnes.

    OdpovědětVymazat
  5. Mockrát děkuji, dneska tenhle recept zkouším k obědu, sice bez masa, ale zato více cuket :) Zatím to vypadá báječně, podařilo se mi všechna rajčátka obrátit na řeznou stranu, tak víc se snad pokazit nedá :) Dám na blogu post, jak se mi jídlo povedlo :) !!!!

    OdpovědětVymazat
  6. mňam! zrovna jsem to měla k obědu a bylo to výborný! díky za super recept.

    OdpovědětVymazat