sobota 22. ledna 2011

Vaření na celý den

Je to tak, minulou neděli jsem vařila celý den!

Ale před tím, než mě začnete obdivovat a/nebo litovat, musím s pravdou ven. Nevařila jsem já, ale dárek od ježíška. 


Před Vánocemi jsem se jen tak doma zmínila, že by se mi líbil hrnec, který za mě bude celý den vařit a jak přijdu z práce domů, bude večeře připravena k podávání. Moje přání bylo vyslyšeno a já dostala pomalý hrnec Crockpot! Crockpot funguje na principu pomalého vaření, kdy si přísady zachovávají co nejvíce chuti a pokrmy jsou poté chuťově výraznější. Není proto potřeba jídlo výrazně kořenit ani solit ani používat tuk. Vzhledem k relativně nízké teplotě vaření se neodpařují z pokrmů tekutiny a zelenina i maso zůstanou krásně  měkké a šťavnaté. Pokrmy si také zachovávají vitaminy a minerální látky. Největší výhodou vaření v pomalém hrnci je úspora času - přísady se naskládají do hrnce, přikryjí se poklicí a dají se vařit - buď na krátký (cca 4 hodiny) nebo dlouhý (7-8 hodin) program. Hrnec nemusíte kontrolovat, dokonce se to ani nedoporučuje.  Příkon hrnce je přitom pouze 185 W, takže nemusí existovat obava z toho, že hrnec za celodenní vaření spotřebuje spoustu energie. 

První recept z pomalého hrnce jsem si v podstatě vymyslela sama. Hodně jsem studovala různé recepty využívající pomalého hrnce a tak jsem měla představu co a jak bych mohla uvařit. Vybrala jsem si víkend, neboť jsem chtěla mít hrnec pod kontrolou a vyzkoušet, zda opravdu můžu nechat hrnec zapnutý celý den, aniž bych podpálila byt. 

Kuřecí stehenní řízky na zelenině


Co jsem naskládala do hrnce:


  • dvě mrkve
  • dva řapíky celeru
  • 1 menší cuketka
  • 4 střední brambory
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • kuřecí vývar
  • sůl, pepř
Zeleninu jsem nakrájela na zhruba stejné kousky a dala naspod hrnce



Poté jsem na ně položila stehenní řízky



a zalila vývarem. Vlastně jsem vše zalila vodou a posypala rozdrobenou kostkou bujónu. 

Hrnec jsem zapnula na I. stupeň, což značí delší vaření při nižší teplotě a vařila 8 hodin. Během vaření by se neměla odklápět poklice, aby neuniklo moc páry a nenarušila se teplota uvnitř hrnce. Stejně mě to nedalo a do hrnce jsem jednou (či dvakrát) do hrnce nakoukla. Vonělo to nádherně!

Vaření se obešlo bez jakýchkoli problémů, což mě ujistilo, že hrnec za mě klidně může vařit celý den zatímco budu v práci. Po odklopení pokličky mě čekalo toto překvapení:



Masíčko bylo úžasně měkké a úplně se rozpadalo. Natrhala jsem ho proto na kousíčky, vrátila zpět do hrnce a přepla na program "uchovávat teplé", aby večeře manželovi nevystydla.



Na první pokus dost dobrý! 


Bála jsem se, že zelenina bude rozvařená, ale byla jsem překvapená, že byla stále pevná. Jen cuketka byla trochu blemtavá, ale ta je snad vždycky. 

K jídlu jsem si zvlášť udělala růžičkovou kapustu (tu manžel bytostně nerad), přes kterou jsem potom přelila zeleninovou směs. 

Nevím jak bych nazvala tento pokrm. Na polévku mi to přišlo příliš husté, tak snad něco jako je anglický výraz "stew". Ten sice ve mě evokuje guláš, ale v podstatě to takový gulášek je. Jen se musí odmyslet hovězí kližka, cibule, paprika...


Hrnec má objem 4,7l a je nejekonomičtější, když je zcela naplněn. Asi si dovedete představit, kolik nám toho zbylo, když jsme se každý z nás navečeřel... Já s tím ale počítala a těšila se druhý den do práce na zbytky (ty jsem do práce nosila ještě 3 dny). Druhý den bylo, jak jinak, uležené jídlo ještě lepší! 

Už mám spoustu dalších nápadů co v pomalém hrnci uvařím. Samozřejmě se s Vámi o recepty podělím. 

Otázka: Stává se Vám často, že Vám zbyde spousta jídla? Jak s ním nakládáte? Dojídáte zbytky rádi?

Mně zbytky náramně usnadňují život. Většinou uvařím naschvál víc, abych měla třeba oběd do práce či část večeře na další den.

5 komentářů:

  1. Pokrm vypadá až strašidelně dietně. Jinak zbytky samozřejmě mám, protože jsme se doma scvrkli na 2 lidi a já to nějak nerespektuji či co. Všechno navíc mrazím. To mi vyhovuje. m

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera, já mám tento typ jídel strašně ráda a když jsem doma sama, tak si většinou uvařím něco takového (já totiž ani nic jinýho moc neumím, pokud to není sladký a nepeče se to :D). Strejda mi pomalý hrnec taky pořád doporučuje - dělá si v něm hlavně ovesný a krupičný kaše :) Co se týče zbytků, tak mamka se vždycky snaží navařit aspoň na 3 dny dopředu, ale my jí to stejně vždycky hnedka sníme :D

    OdpovědětVymazat
  3. Že bych hrnec pořídila? :) Nebyl by opět nějaký recept z hrnce?

    OdpovědětVymazat
  4. Pomalý hrnec mám a nedám na něj dopustit . Pořídila jsem si ho zejména na vývary, protože dobrý vývar se musí pomalu táhnout dlouho a pak byla v kuchyni zbytečné teplo, zejména v létě. Upomalit vývar přes noc je určitě i z hlediska spotřeby hospodárnější, ráno se vzbudím a z kuchyně se line vůně polévky / i jiných jídel/ , místnost bez páry , žádné teplo z vaření. Svíčková, guláše, dušená hovězí masa na různé způsoby, roštěnky, králík, krkovice a jiná dušená masa , upomalené přes noc bez práce , jsou chuťově vynikajíc a jinak bych je už nevařila. Navíc díky pomalému hrnci máme i v létě výborné obědy, přestože trávím dopoledne venku a ne u sporáku.
    Mmch uvařit pro jednoho - pro sebe do práce neumím, ač se to o snažím maximálně . A víkendová jídla vařím schválně navíc - a máme zač. týdne do práce oběd nebo zamrazím na někdy. Vaši zeleninu s kuřecím bych příště podlila méně , aby bylo jídlo více dušené :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za vyčerpávající komentář. Stále se s pomalým hrncem učím, ale je to skvělá pomůcka na kterou nedám dopustit!

      Vymazat