středa 19. ledna 2011

Sama doma

Moc svého manžela miluji a strašně ráda s ním trávím čas. Každý ale občas potřebuje být chvíli sám a mít čas jen pro sebe. A přesně to se mi stalo dneska. Manžel šel na basket a já měla před sebou pár hodin samoty. Bohužel jsem musela být v práci déle než obvykle, ale i tak jsem si tu chvilku užila. Neměla jsem samozřejmě nic  v plánu, jen uvařit večeři, která navíc byla napůl uvařená ze včerejška a dodělat nějaké resty, co mi tu už dlouho leží na stole. V podstatě to jsou aktivity, které bych dělala i kdyby byl manžel doma, ale i tak to bylo jiné. Nevím jestli mě chápete, je to trochu zamotané... :-). 

Večeři jsem si teda dělala jen pro sebe, neboť manžel mi sdělil, že jdou pak s kamarádama na jedno a že se nají tam. Jako jeho osobní výživová poradkyně jsem s tím moc nesouhlasila a tak jsem zvědavá, co si v hospodě vybere za lahůdku. Naštěstí před sebou nemáme žádná tajemství a tak jsem přesvědčená, že nezatají ani gulášek s knedlíkem nebo svíčkovou. 

Kdyby byla moje dnešní večeře na jídelním lístku v hospodě, jsem si jistá, že by si ji manžel nevybral. Jenže jsem si také jistá tím, že moje večeře by se na žádném jídelním lístku žádné restaurace nenašla. 

Pečená zelenina s balsamico-tahini dresinkem


Ač zní název jídla poněkud honosně, recept je to velice jednoduchý. Jak jinak...

Už včera jsem si upekla zeleninu. A byl ji plný pekáč :-)



  • dvě střední mrkve
  • asi tak 15 růžičkových kapustiček, rozpůlených
  • 8 menších brambor - normálně bych nechala slupku, ale už začaly klíčit...
  • dýni hokaido - k zelenině jsem použila asi 3/4 dýně, zbytek jsem upekla zvlášť


Zeleninu jsem pokrájela na zhruba stejné kousky, dala na lehce vymazaný plech, pokapala olivovým olejem a posypala trochou soli.


Ve vyhřáté troubě jsem zeleninu pekla zhruba 30 minut tak aby byla měkká.

Dnes tedy stačilo, abych zeleninu ohřála na minutku v mikrovlnce a udělala dresink.

Balsamico-tahini dresink:

  • pořádná lžíce tahini (sezamová pasta)
  • menší lžíce balsamicového octa
  • dvě lžíce vody (nebo podle toho jak chcete, aby byl dresink tekutý)
  • lžička sójové omáčky
  • popř. sůl (já měla tahini se solí tak už jsem nedosolovala, navíc sójovka je taky dost slaná)


V dózičce (nejlépe v takové, která půjde zavřít, neboť Vám dresink zbyde) smícháme všechny přísady a podle potřeby přidáváme vodu do požadované konzistence. 


Nejlépe to jde metličkou.


Ochutnejte, zda dresink nepotřebuje něčeho přidat či jinak dochutit. Mně se zdál ideální!

V tuto chvíli jsem již měla nachystanou zeleninu, kterou jsem navrstvila na baby špenát.

A mohlo se začít zakapávat dresinkem!


Nevím jak bych chuť dresinku popsala, ale byl vynikající. Chuť tahini a sójovky byly převažující, ale jemné a skvěle doplňovaly zeleninu. Nemám ráda krémové dresinky na bázi majonézy, protože jsou tučné, přesolené a dělají ze salátu kalorickou bombu. Právě díky tahini byl dresink nádherně krémový i bez těch všech nasycených tuků, které jsou hlavní součástí dresinků z majonézy. Navíc tahini salátu dodalo dávku zdravých nenasycených mastných kyselin, bílkovin a vlákniny (semínko sezamu obsahuje až 60 % olejů a 20 % bílkovin). Pro úplnost sezamové semínko obsahuje velké množství minerálních látek, zejména hořčík, draslík, fosfor a vápník (100g sezamu obsahuje 1500mg vápníku, což převyšuje i mléko, navíc je lépe vstřebatelný díky fosforu), zvyšuje imunitu a podporuje látkovou výměnu. Prostě takové zázračné malinkaté semínko, které bychom měli konzumovat každý den. (A pokud mám nějaké čtenářky v tom věku, tak sezamové semínko pomáhá zmírňovat návaly horka v přechodu :-) ). 


Salát jsem doplnila ještě patičkou čerstvého chleba s trochou másla, protože všechno je lepší s trochou másla :-). 

I když se to nezdá, tak večeře byla dost vydatná. Navíc jsem neustále zajížděla lžičkou do dresinku, přičemž  jsem zjistila, že dresink je výborný také jako dip. Třeba na tyčinky nebo lépe na čerstvou zeleninu.

Tak se loučím, jdu si užít ještě pár chvil samoty :-)!

Otázka: Jak si užíváte, když máte chvilku pro sebe? Jste aktivní a stíháte spoustu věcí nebo spíše lenošíte?

Já jak kdy. Většinou si říkám, že budu lenošit, že si lehnu s knížkou do postele, ale nakonec uklidím byt, navařím a upeču buchtu...

7 komentářů:

  1. Tak jsem si dneska koupila rodinné balení sezamových semínek, sezamovou pastu a pro jistotu ještě 3 sezamový rohlíky. m

    OdpovědětVymazat
  2. Budu se tu učit, jak na zdravé, chutné večeře. Tahini pastu si píšu na nákupní lísteček - až se dostanu do Prahy. V místě moc možností není, v zimě ani není výběr v zelenině (ani červená řepa tu není běžná) a já moc mobilní nejsem :-).
    Když se mi poštěstí vzácná chvilka, kdy jsem doma sama, také si nejdřív "vygruntuju," pak se kochám pořádkem, který vydrží, obvykle pálím vonné tyčinky nebo svíčky a uvařím si nějakou specialitku, o které vím, že bych se ostatním členům rodiny nezavděčila.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že tu volnou chvilku si umí užít každá žena! Každá jinak, každá po svém. Já se těším, jak manžel vyrazí s našimi dětmi (momentálně skoro pubertální dva draci)na týden na hory! Vždy jsem jezdila s nimi, ale letos to bojkotuji a budu si to užívat! Doma jsou lístky do divadla, v plánu je zkoušení zdravých pokrmů( zde je taky plno inspirace) a čtení, čtení, čtení. A procházky se psem - už se těším jak malá holka!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Je vidět, že zkoušení nových a netradičních jídel, když jsme samy doma, máme společné. Manžel sice moje experimenty toleruje, ale občas si neodpustí poznámku jako "Co to tu zajímavě voní?" a "To jako mám jíst i já?" atd.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem se konečně vrhla na tvůj dresink... hm, při ochutnávání jsem byla trochu v rozpacích... ale s tou zeleninou to bylo vynikající! Chuťově je to úplně zase něco jiného než moje obvyklá grilovaná zelenina s kořením, nivou nebo tvarůžky... Takže jsem ráda, že jsem si mohla obzvláštnit jídelníček :-) Jen moje porce zeleniny vypadala poněkud větší (spráskla jsem totiž celý plech se vším dresinkem;)

    OdpovědětVymazat
  6. Mohla bych se zeptat kde koupit ten tahini dresing?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept na tahini dresink je uveden v příspěvku. Jinak tahini se dá koupit ve zdravých výživách.

      Vymazat