neděle 23. ledna 2011

Podlehněte svým chutím


To co prezentuji na blogu jsou jídla, která v podstatě jím každý den. Většinu času se opravdu snažím jíst a vařit zdravě. I když jdeme na jídlo do restaurace tak si vybíráme takové, kde vím, že jídlo připravují z kvalitních surovin a kde na jídelním lístku vždy najdu "dietní" pokrm. I když pojem "dietní" nerada používám, neboť to ve mě evokuje nezdravý hubnoucí jídelní plán, který trvá tak dlouho jak jen to vůle člověka vydrží. Dřív nebo později stejně dieta skončí a člověk se vrátí ke svým zvyklostem. Proto správnou cestou ke zdravému životu je změna životního stylu, která především zahrnuje racionální stravu. Tak ale to už jsem zase odbočila. Chtěla jsem prostě říct, že si myslím, že jím a vařím relativně zdravě a jsem s tímto způsobem spokojená a vyhovuje mi. Jenže, občas člověk (a tedy i já) dostane chuť na něco nezdravého, ale strašně dobrého. I když neříkám, že co je zdravé to není dobré, ale však Vy víte co tím myslím...

Asi jste si také všimli, že ráda vařím. Ale co možná nevíte, že ještě raději peču. Míchání těsta, přidávání různých přísad ve stanoveném pořadí a čekání zda se dílo povede je pro mě víc vzrušující než krájení a restování zeleniny... 

Když se tedy zkombinovaly moje chutě na čokoládu a touha péct, rozhodla jsem se upéct skořicovo čokoládovou buchtu.


Tato buchta je naprosto vynikající, neboť jen kombinace čokolády, skořice a pražených mandlí je sama o sobě božská! A když se k tomu přidá máslový korpus, vznikne ideální dezert (nebo snídaně, svačina nebo... večeře...- i to se může stát, no ne?).

Skořicovou buchtu jsem nedělala poprvé. Pamatuji si, že jsem ji poprvé upekla na sešlost manželovy rozsáhlé rodiny a už tam sklidila obdiv - to jsme ještě nebyli manželé tak o to víc jsem se musela snažit :-). Od té doby ji dělám tak jednou, dvakrát do roka ať k nějaké příležitosti nebo prostě jen tak. Tak jako dnes.

Skořicovo-čokoládová buchta adaptovaná z Apetitu:


  • 180 g mouky (abych buchtu udělala aspoň trochu zdravou, použila jsem 2/3 hladké, 1/3 celozrnné)
  • 180 g másla (to je dost, co?)
  • 150 g přírodního cukru
  • tři vejce
  • tři lžíce mléka (na které jsem zapomněla...)
  • lžička prášku do pečiva
Postup je až neuvěřitelně jednoduchý.

Troubu předehřejeme na 180°C a nachystáme si plech, který vymažeme a vysypeme krupičkou.


Všechny přísady vložíme naráz do velké mísy





a rozšlehá se mixérem až vznikne krémové těsto.



Těsto vlijeme do připraveného plechu a povrch uhladíme.


Povrch těsta posypeme připravenou směsí z čokolády, mandlí a skořice.


  • 100g kvalitní hořké čokolády
  • 100g mandlí
  • 1 lžička skořice
Čokoládu i ořechy nasekáme, buď ručně nebo jako já za použití robota. Šlo to jako po másle :-)


Je lepší, když se ořechy s čokoládou a skořicí do těsta trochu zatlačí. 

Buchtu pečeme 40 minut nebo tak dlouho dokud nebude zapíchnutá špejle suchá.


Buchta je nejlepší, když je ještě teplá, nebo alespoň vlažná, takže ochutnávka byla namístě co nejdřív po vytažení z trouby, jen co se uvařilo kafíčko :-). Pro vědecké účely, samozřejmě...


Vynikající!

Je pravda, že buchta není dietní ani trochu. A i když se někdy snažím nedietní pokrm trochu ozdravit, u tohoto receptu jsem se o to ani nepokoušela. Občas ve svém životě totiž potřebuji máslo a čokoládu. Život je dost krátký na to, abychom si takovéto dobroty odpíraly. Takže všeho s mírou a občas svým chutím podlehněte. Buchta Vás pohladí na duši a tělo Vám poděkuje :-). 




Když Vás přepadne chuť na něco dobrého, udělejte si radost a určitě tuto buchtu vyzkoušejte. Je neuvěřitelně rychlá a rozhodně za ten hřích stojí. 

Otázka: Jak hřešíte Vy? Stojí to za to? Máte potom výčitky?

Moji největší slabostí je čokoláda. Ale ne jen tak ledajaká. Musí jít o kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Tu pak nechávám volně rozplynout v puse, aby vydržela co nejdéle... Nedávno mě nadchla Lindt hořká čokoláda s mořskou solí. 

zdroj

Zatím nejlepší jakou jsem kdy ochutnala. Dostala jsem ji jako dárek, ale bohužel jsem na ni v ČR nikde nenarazila... Jinak ani belgickými pralinkami nepohrdnu :-)

8 komentářů:

  1. škoda, už se nám v troubě pečou muffiny..ale měla bys z nás radost: celozrná mouka, wheat bran, canola oil, ořechy (pecany a vlašáky) a borůvky (čerstvé) :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Muffiny jsou určitě zdravější alternativa než skořicová buchta. Já se nestačím divit! Vzali jste si ty rady opravdu k srdci! Moc Vás chválím :-). Borůvkové muffiny zní úžasně. Čerstvé borůvky teda zatím nemám, ale pár mi jich v mrazáku ještě zbylo tak se do borůvkových muffinů taky pustím! P.

    OdpovědětVymazat
  3. Hřeším. Nejhorší prohřešek je větrník a špička. Stojí to za to. Výčitky jsou příšerný! m

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem konečně buchtu vyzkoušela. Bohužel jsem si nemohla dovolit použít tolik másla a vajec, takže jsem musela dát do těsta menší množství másla a místo vajec náhražku - vajahit... řekla bych, že buchta je tak o dost zdravější, ale taky dost suchá (ono tam to množství másla v receptu určitě má svůj důvod).

    Rozhodně je NUTNÉ posypku do těsta zatlačit, já to udělala a i přesto mi při servírování padala posypka vedle... Je to ostatně logické, když v ní není žádné "pojítko", snad jen ta čokoláda...

    Nicméně i tak nám buchta velmi chutná a jeden kousek na ochutnání nestačil, oba jsme si dali nášup :).

    Je mi jasné, že kdybychom ochutnali originál, tohle už bychom nejedli :o). Naštěstí ho ale neznáme a tak si dáváme relativně zdravě do trumpety, aniž bychom tušili, o co přicházíme :).

    OdpovědětVymazat
  5. Kláro: já jsem vždy pro zdravější recepty tak mě ten tvůj způsob přípravy docela zaujal :-). Původní buchta je opravdu hodně hutná, ale stojí za hřích! Třeba budeš mít někdy dostatečné množství ingrediencí a originál vyzkoušíš :-)!

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý recept, ihned ho jdu vyzkoušet.
    A pěkné povídání.....Děkuji, Terka

    OdpovědětVymazat
  7. Díky moc a doufám, že se povedl! Manžel už po něm nějakou dobu touží tak se do něj asi taky pustím :-).

    OdpovědětVymazat
  8. Také jsem buchtu vyzkoušela- tedy spíše koláč, protože toto množství surovin mi vyšlo přesně na koláčovou formu. Nejprve v originále- přišla mi dost sladká, tak jsem ji servírovala se zakysanou smetanou a jen se po ní zaprášilo. Napodruhé jsem místo cukru dala kávovou lžičku stévie a opět se zakysanou smetanou a pochvalovali si diabetici i nediabetici. Děkuji moc za výbornou inspiraci!

    OdpovědětVymazat