neděle 30. ledna 2011

Pancakes

K americké snídani neodmyslitelně patří pancakes. Pěkně naskládané do komína na sebe s kouskem másla a přelité javorovým sirupem. 


Když mám chuť tak jako správná manželka si o víkendu ráno přivstanu a zatímco manžel dospává, udělám buď palačinky nebo právě pancakes. A podle mě dělám pancakes výborné!

Navíc tyto jsou celozrnné!


Ingredience jsou podobné jako na palačinky, jen se přidává prášek do pečiva, aby byly nadýchané a nebyly placaté. Některé recepty dávají místo prášku do pečiva podmáslí, které má stejný efekt. Receptů existují milióny a i já mám ve své sbírce minimálně 5 exemplářů; mohou se do těsta přidat borůvky a máte borůvkové pancakes, nebo nastrouhat jablko a přidat skořice a máte jablečné pancakes, další chuťovkou je přidat nalámanou čokoládu a ořechy... Fantazii se meze nekladou. 

To Američani si na talíř s pancakes nechají naložit ještě slaninu, párečky a míchaná vajíčka a vše zalijí javorovým sirupem... Spoustě amerických chutí jsem propadla, ale s tímto se prostě asi nikdy nesmířím... :-)

Dnes jsem zůstala u tradičních pancakes, pouze jsem místo bílé mouky použila mouku celozrnnou.


  • 1,5 šálku celozrnné mouky (měla jsem pouze tak jeden šálek tak jsem zbývající množství nahradila ovesnými otrubami - na výsledku to nic nezměnilo, jen byly možná ještě trochu zdravější :-) )
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1,5 šálku mléka, tj. 375 ml
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 vájo
  • 1 menší lžíce (větší lžička) oleje
1. Vše smícháme v jedné velké míse na hladké těsto




2. Těsto necháme chviličku stát (aby celozrnná mouka a otruby nasály tekutiny a těsto zhoustlo) a mezitím si rozehřejeme pánev nebo pánve v případě, že zvládnete pracovat na dvou frontách :-)

3. Naběračkou nabíráme menší množství a vléváme na rozehřátou pánev. Pokud máte pánev s nepřilnavým povrchem, není potřeba ji již potírat tukem. 



4. Jakmile se na těstě objeví bublinky, je čas pancake otočit



5. Takto postupujeme až nám dojde těsto :-)



6. Hotovo!


7. Teď je na čase pustit do ložnice vůni pancaků a vzbudit manžela (což by právě díky té vůni měla být hračka...)


8. Se spokojeným a vyspaným manželem usedněte ke stolu, a podávejte pancakes s javorovým sirupem, marmeládou, nutellou nebo jako já s mandlovo-lískooříškovým krémem, jogurtem, banánem zalité javorovým sirupem :-)


Možná pro někoho zvláštní kombinace, ale kdo neochutnal, nemůže ani trochu tušit jak byl pancake výborný! 

Tím, že jsou pancakes z celozrnné mouky jsou hutnější než klasické z bílé mouky, které, když se opravdu povedou, bývají nadýchané jako obláček. Na druhou stranu tyto jsou plné vlákniny, která pěkně zasytí a pokud pancakes doplníte nějakou bílkovinou (jogurtem, mlékem, kefírem, vajíčkem...) vydržíte bez problému až do oběda.

Pancakes nemívají moc dobrou reputaci, neboť bývají z bílé mouky a dělané na spoustě tuku. Ale právě tento recept je výjimkou a proto ho můžete zařadit na svůj seznam zdravých snídaní :-). 


Ale jen tak mimochodem, s takovou nutellou je ještě teplý pancake přímo božský! Věřím, že i pravá šlehačka by na chuti neubrala :-).

Otázka: Už jste někdy chutnali pravou americkou snídani? Co Vám na ni chutnalo/nechutnalo? Překvapilo Vás něco?

7 komentářů:

  1. Strašně se mi sbíhají sliny. Pravou americkou snídani jsem zažila několikrát a vždy byla nad moje síly. Na co ale nezapomenu jsou čerstvé wafle s křupavě vypečenou slaninou, přelité javorovým sirupem (servírováno panem Mlcochem). Kombinace vypadá hrůzostrašně, chuťově vynikající! Kaloricky zřejmě celodenní hodnota. m

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím zda již čas zařadil do "pravé" americké snídaně burákové máslo. Jedna z nejpodivnější věcí (nejen)k snídani...

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušeno! Začátek však ztroskotal na tom, že jsem si neuvědomila, že mám jen starou litinovou pánev, která potřebuje opravdu vrstvu oleje. Stačila jedna připálená palačinka :). Ostatní už jsem dělala na jiné pánvičce s řádnou vrstvou oleje, takže do zdravé snídaně to mělo bohužel daleko, nicméně i tak to stálo za to. S jogurtem a borůvkovým džemem to nemělo chybu. Chyběl jen ten javorový sirup.

    Jinak musím poznamenat, že nás ve škole učili, že pancake znamená v češtině palačinka. Jsem ráda, že jsem zjistila, kde je ten rozdíl a že je vlastně poměrně zásadní. Zas jsem o něco moudřejší, děkuji Pavlo :).

    OdpovědětVymazat
  4. To teda je rozdíl!!! Ale taky si pamatuji na hodiny angličtiny, že nás učili, že pancake = palačinka. Jako by vůbec nevěděli o čem je vlastně řeč :-). Javorový sirup každopádně pozvedne pancakes do jiné dimenze, takže jestli bude k sehnání, určitě doporučuji příště vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  5. SUPER recept! po dvou letech v USA se nemůžu dočkat, až odsud odletím a doma si pochutnám na všech českých dobrotááách :) Amerických jídel jsem vyzkoušela víc jak dost.

    Ale tyhle palačinky si určitě udělám :)

    OdpovědětVymazat
  6. vypadají nádherně, to jo! :)
    ale přece jen jsou trošku kaloričtější..
    já si je dělám jen z rozmačkaného banánu, vajíčka a trošky mouky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, zajímavé, to musím vyzkoušet. Jen se bojím, že budu mít brzo hlad...

      Vymazat