pátek 14. ledna 2011

Dnes nevařím!

Je to tak, dneska jsem nevařila. I přes svoje předsevzetí jsem dnes pověsila zástěru na hřebík a nechala se pozvat na večeři. Je pátek a po dlouhém pracovním týdnu jsem ochotně přenechala vaření večeře někomu jinému.

Na večeři jsme zašli do naší oblíbené pizzerie La Strada v Brně na Kounicové ulici (naproti Stadionu), kam především chodíme na akci 1+1 pizza zdarma, kterou restaurace nabízí každý všední den do 18. hodiny. Akce je to skvělá, pizza úžasná, jen to znamená, že na "rande" musíme vyrazit brzo, abychom akci stihli. Když se jde brzo na večeři tak se i brzo skončí, což mělo za následek to, že už o půl osmé jsme seděli doma u televize a přemýšleli co s načatým pátečním večerem. Asi fakt stárneme, protože nás nejvíc nadchl nápad vlézt si do postele a pustit si film. Páteční Brno tepe a my v osm večer, v pyžamu zalezlí v pelíšku koukáme na Julie a Julia. (Mimochodem, Maryl Streep je ve filmu úžasná!). Ještěže jsme byli po večeři, ale i tak se mi při sledování filmu sbíhaly ze všech těch dobrot sliny! Teda až na ten aspik... Pokud jste film neviděli, vřele doporučuji - je to taková odpočinková komedie o jídle a o blogování :-).

zdroj

Ale abyste nepřišli zkrátka, mám v rukávu recept, který by Vám mohl udělat radost. Zvlášť těm, kteří znají americké banana nut muffins. Tyto jsou však nejen mnohem chutnější než z amerických coffee shopů, ale především mnohem zdravější (muffin z takového Starbucksu někdy vydá i za jeden oběd). Obsahuje celozrnnou mouku, ořechy, jogurt ale hlavně BANÁNY. A taky trochu másla... ale jak pořád říkám: trocha másla nikoho nezabije a muffinkům dodá neodolatelnou chuť.


Ingredience určitě máte doma:



  • 2 šálky mouky - 1 šálek celozrnné, 1 šálek hladké
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku cukru + 1 sáček vanilkového cukru
  • 60 g másla, měkkého
  • 2 vejce
  • 2-3 zralé banány, rozmačkané
  • 100 ml bílého jogurtu

Banánové muffinky mám strašně ráda, ale nedělám je moc často. Důležitou součástí jsou totiž banány a jelikož jsme rodina banánových žroutů, málokdy zbydou tak, abych z nich mohla udělat buchtu. Manžel má rád banány zelený, já zase spíš s hnědýma tečkama a  tak když banány žloutnou, manželovi se koupí nový trs a já s chutí dojídám ty hnědnoucí - v tom jsem po tatínkovi. 

Tento recept přímo vyžaduje přezrálé banány, tedy takové ty spíše do hněda než do žluta. Ty jsou přirozeně více sladké a do těsta se tak nemusí přidávat už tolik cukru. Přesně takové jsou ideální: 


Takže když máte doma banány, co už nikdo nechce jíst (i když si to nedovedu představit), upečte banánovo ořechové muffinky!

Jak na to?

1. V menší zelené misce smícháme mouky, sodu a sůl. Necháme stát.




2. Ve větší modré míse utřeme máslo s cukrem a po jednom přidávám vejce. Vše důkladně promícháme.





3. Do mokré směsi přidáme rozmačkané banány a jogurt.





4. Opět promícháme. V tuto chvíli bude směs vypadat jako by se Vám zdrcla... Nebojte, je to naprosto normální! To dělají ty banány... Ale napoprvé jsem se taky lekla.


5. K mokré směsi přidáme suché přísady ze zelené misky, promícháme, ale jen tak aby se směsi promíchaly. Jinak bychom měli muffiny tvrdé jako kámen! Nakonec vmícháme nasekané ořechy.





6. Teď  těsto můžeme rozdělit do forem na muffinky (těsto vyšlo přesně na 12 muffinů) nebo můžeme přelít do vymazané a vysypané formy na chlebíček (to už pak ale bude banana nut bread :-) ).


7. Pečeme necelých 30 minut pokud pečeme muffiny, 60 minut pokud pečeme chlebíček.




Muffinky servírujeme k snídani s jogurtem nebo kefírem nebo na svačinu.

Uchovávám je ve vzduchotěsné dóze v lednici. Když si chci pochutnat, stačí je dát na 15 vteřin do mikrovlnky a to jsou pak jak vytažené z trouby!´



Tento recept mám ve své složce několik let a vždycky se podaří. Když nemám ořechy, nahradím je třeba rozinkami nebo kousky čokolády, což je také delikatesa :-). Věřím, že i Vám bude chutnat!


A jak Vy trávíte páteční večery?

10 komentářů:

  1. jee muffiny jsou k snídani taky povolený?

    OdpovědětVymazat
  2. No jasně, jen ne ty ze Starbucksu a jiný kalorický bomby.

    OdpovědětVymazat
  3. tak už jsou na stole :-D sice jsem nevěděla kolik ořechů, ale odhadla jsem to..a namíchala jsem pekany s vlašákama, tak jsem zvědavá..a strašně hezky to voní, těšíme se na ráno

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jsou tááák dokonalé ...mnamka největší. Dodržela jsem recept a dojela si 30 km pro celozrnnou mouku a stálo to za to :-). Tvůj blog mě neuvěřitelně inspiruje. A dodatečně gratuluju k rodinnému štěstíčku. Zdraví Nada

    OdpovědětVymazat
  5. chtěla bych se zeptat kolik těch muffinů je v tomto množství ingrediencí?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to na 12 muffinů (jeden klasický plech na muffiny).

      Vymazat
  6. Vyzkouším a pak dám vědět, jak dopadly! :) Sbíhají se mi sliny! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zaručený recept, který dělám aspoň jednou měsíčně! Tak snad ti budou chutnat!!

      Vymazat
  7. Včera jsem je pekla a jsou opravdu moc dobré a hezky voní.

    OdpovědětVymazat