úterý 11. ledna 2011

Čočková polévka s rajčaty a špenátem


Tradiční recepty moc nevařím. Jednou jsem se hecla a na přání manžela jsem mu uvařila pravou rajskou s čuftama a kolínkama a i přes to, že výsledek byl překvapivě dobrý, přenechala jsem vaření tradičních českých receptů svoji mamce a mamince manžela, které přece jenom mají více zkušeností.

S nástupem nového roku jsem si dala předsevzetí, že budu pravidelně večer vařit, abychom se z lenosti neodbývali jen namazaným chlebem a tak si plánuji na každý den v týdnu rychlou, ale zdravou večeři. I manžel to oceňuje. Zatím...

Je zima a to je čas polévek. My máme rádi ty husté, bramboračky, zelňačky, kulajdy, prostě ty, které zasytí a zahřejou. Taková je taky čočková. Klasickou čočkovou polévku jsem měla ráda odjakživa a tak bylo na čase ji trochu obměnit. Shodou okolností jsem minulý týden narazila na tento recept, který mě hned nadchl a okamžitě jsem začala plánovat, kdy polévku uvařím. 


Recept jsem nedodržela úplně přesně, ale věřím, že by to nikdo nepoznal. Použila jsem tyto ingredience: 


  • 200 g předem namočené čočky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • jeden stroužek česneku
  • půl velké mrkve 
  • menší petržel
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • sůl, pepř
  • 3 hrsti opraného baby špenátu
Nejdříve si na rozpáleném oleji orestujeme prolisovaný stroužek česneku a nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel. Občas promícháme.



Po zhruba 5 minutách přidáme plechovku rajčat a čočku.


Vše zalijeme 1,5 litrem vody. V tuto chvíli nevypadá polévka moc vábně...


Ale nebojte! Dobroty jsou schované vespod!


Necháme vše probublat tak dlouho až bude čočka měkká. Namočila jsem čočku ráno před odchodem do práce, což výrazně urychlilo proces vaření. Čočka byla měkká asi po 20 minutách.


Nachystáme si špenát, který propereme.


A jakmile je čočka měkká, přidáme špenát do polévky...


a necháme zvadnout (asi 2 minuty).


Nakonec polévku dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

A můžeme podávat!


Polévka předčila moje očekávání. Chutě byly výrazné a jednotlivé přísady se velmi dobře doplňovaly. Polévka byla nabytá vitaminy, minerálními látkami, vlákninou a v neposlední řadě i bílkovinami ve formě čočky, což, stejně jako ostatní luštěniny, je výbornou alternativou k bílkovinám živočišného původu. 

Polévka vyšla na 4 porce a tak nám ještě 2 porce zbyly na druhý den. Podle očekávání byla druhý den ještě lepší. Polévku lze doplnit celozrnným pečivem nebo odvážní si mohou uvařit rýži (třeba basmati by byla skvělá volba) nebo špaldu, tu dát naspod misky a přelít polévkou. Tak jsem polévku jedla já :-). 


Na závěr ještě něco málo o bílkovinách: Bílkoviny jsou součástí všech živých organizmů a v nich plní různé funkce: stavební (kolagen, elastan), transportní (hemoglobin), zajišťující pohyb (aktin, myosin), katalytické, řídící, regulační (enzymy, hormony), obranné a ochranné (imunoglobulin). Jak mnozí z Vás jistě víte, bílkoviny se skládají z aminokyselin. Některé aminokyseliny si naše tělo umí vytvořit samo, ale některé musíme přijímat v potravě. Takovým se říká esenciální aminokyseliny. Bílkoviny živočišného původu jako maso, vejce či mléčné výrobky obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Na druhou stranu ale obsahují také více nasycených mastných kyselin proto je dobré příjem živočišných bílkovin kombinovat s bílkovinami rostlinného původu (luštěniny, obiloviny), ideálně v poměru 1:1. Rostlinné bílkoviny zase neobsahují všechny esenciální aminokyseliny a proto je důležité je vhodně kombinovat, abychom našemu tělu dopřáli co nejlepší složení bílkovin. Kombinace se provádí pomocí limitující aminokyseliny (tedy aminokyseliny s nejnižší hodnotou v dané potravině). 

Proto je například vhodné doplnit čočku (limitující aminokyselina - methionin) celozrnným pečivem (limitující aminokyselina v obilovinách - lysin).

Pro ty, co neusnuli a se dostali až sem, mám další otázku: 
  1. Jste polévkoví? 
  2. Jaká je Vaše nejoblíbenější polévka?

Já jsem určitě polévková, ale spíše beru polévku jako hlavní jídlo. Proto mám raději husté polévky. Ani ne smetanové jako spíše plné zeleniny, brambor, fazolí a těstovin. Kdybych měla vyřknout jedinou oblíbenou polévku, musela bych říct minestrone, jedině posypanou parmezánem. Mňam :-).

7 komentářů:

  1. Závislost na polívkách se zřejmě dědí. Určitě se dědí i oblíbenost polévek. Bramboračku, fazolačku, čočkovku, zelňačku....tak ty můžu. Ve svém archivu mám vynikající Amy's Mexican Soup. Ovšem neznám její správnost nutričních hodnot. m

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak. Taky miluju polévky husté, ale zeleninové - a minestrone - tu jsem se naučila vařit jako mistr. Nekecám, nikde v restauraci mi tolik nechutná jako ta moje. Dávám do ní spoustu zeleniny - např. mrkev, petržel, pórek, kapustu, cuketu, rajčata z plechovky a taky cca 100 g celozrnných těstovin a fazole. A navrch samozřejmě bylinky a parmazán. Pak je z toho veliký kotel :-) Recept jsem si vyladila podle různých receptů.. Mňam! :-)
    Čočková je taky dobrý nápad. Všimla jsem si, že často používáš špenát, to musím vyzkoušet..

    OdpovědětVymazat
  3. Taky se mi zdá, že moje minestrone je lepší než v restauracích, a to jsem jich už ochutnala...

    OdpovědětVymazat
  4. Právě se cpu variantou na tuhle polévku, akorát čočku jsem vyměnila za červenou, neměla jsem namočenou :) Je vynikající!
    A polévková rozhodně jsem, hlavně luštěninové polévky miluju :)

    OdpovědětVymazat
  5. Něco podobného hodlám večer uvařit, akorát kvůli zapomnětlivosti musím použít červenou čočku. Polévky dělám velmi často, je to zdravé a rychlé. Nemám žádný přesný recept, prostě co se najde doma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je na polévkách to nejlepší, vždy nahážu do hrnce co najdu a vyjde z toho (většinou) skvělá polévka!

      Vymazat