sobota 7. srpna 2010

shake it!

Strašně ráda chodím běhat. Běhám s přestávkami asi tak pět let, ale poslední rok a půl se běhu věnuji víc. Navíc jsem tuto zimu s během nepřestala (tak jako každý rok) a tak jsem nemusela na jaře opět hledat formu. Nejraději běhám ráno, a to z několika důvodů:


  1. zastávám teorii, že když si běh "odbydu" ráno, večer po práci už se můžu jen válet bez výčitek svědomí,


  2. v létě není ještě takové horko, takže je běh snesitelnější,


  3. nevím proč, ale přijde mi, že to ráno venku nádherně voní (zvlášť na jaře),


  4. je úžasný klid (neboť všichni ještě spí)...
Určitě bych přišla na spoustu dalších důvodů, ale ráno mi to prostě vyhovuje. Přes týden chodím do práce (nějak se živit přece musím), takže abych stihla, běh, sprchu, snídani, práci... vyrážím na běh kolem 6 hodiny. Pro někoho nepředstavitelné, ale věřte mi, dá se to!

Vybíhám většinou na lačno. Můj žaludek nesnese žádnou stravu těsně před výkonem, takže se pouze napiju třeba vody se sirupem, abych měla aspoň trochu energie a vyrážím. Jen když jsem trénovala na půlmaraton a musela jsem podle tréninkového plánu zvládnout ráno delší běh (10 a více km) tak jsem si před během dala kousek müsli tyčinky. Ale stejně mě při každým pohybu tlačil...

Během běhu většinou přemýšlím, co si udělám k snídani, vymýšlím různé kombinace, ale stejně mám po letním běhu chuť jen na jednu věc - shake. A ne jen tak ledajaký shake. Výživný shake, jak jinak! Je to jediný co mě po běhu nejvíc uspokojí.

Jenže, když jsem se včera ráno probudila, hřmělo a pršelo... Věděla jsem, že běh je ohrožen, ale nechtěla jsem se vzdát představy, že bych si k snídani neudělala shake, na který jsem se těšila už od večera. A proč bych si ho nemohla udělat i bez absolvování svého běžeckého kolečka? Přesně to jsem si říkala a tak jsem se do přípravy pustila hned po probuzení.


 Postup je jednoduchý a navíc se dá obměňovat podle nálady a ovoce, které mám zrovna po ruce, nebo které nabízí sezóna. Přišla jsem ale na to, že základem je banán, a to hodně měkký a přezrálý banán, takový, který už má na sobě hnědé tečky, protože banán sám o sobě obsahuje hodně sacharidů, proto už nemám potřebu shake dál sladit. K banánu potom přidám další ovoce (nebo nechám jen banán), mléko a rozmixuju.

 Na tento borůvkovo-banánový shake jsem použila:

  • 1 střední banán
  • velkou hrst borůvek
  • cca 250 ml sojového mléka (samozřejmě se dá použít i kravské či jiné mléko, ale mně moc kravského mléka naráz činí potíže... časem vysvětlím...)
  • hrstičku ovesných vloček




Postup: vše dáme do vyšší nádoby (mně se osvědčila tato odměrka z Ikey) - z vlastní zkušenosti dopuručuji nejdřív naskládat pevné přísady (banán, borůvky) a teprve pak vše zalít mlíkem, neboť opačným způsobem mléko dost stříká...
 


Všechno naráz rozmixujeme ponorným mixérem.



Nalijeme do pivní sklínky a hotovo.


To je barvička... :-)


Ráda si shake ještě posypu granolou a jím lžičkou... Křupe to a je to tak lepší, věřte mi...


Tento shake je lehký, ale na druhou stranu je plný výživných surovin, které mě zasytí na dlouhou dobu. Především je to ovesnými vločkami, které se úplně rozmixovaly, proto nejsou v shaku vůbec cítit. Obsahují jak vlákninu tak i bílkoviny, jejichž kombinace tělo dokonale zasytí. Bílkoviny dodává také sojové mléko (nebo kravské mléko). Ovoce dodá tělu potřebné vitamíny, vlákninu a sacharidy.

I přes na mé poměry dost aktivní dopoledne plné pochůzek (normálně sedím jen v kanceláři) jsem vydržela až do oběda.

6 komentářů:

  1. Tedy musím říct, že nějaký ten "shake" si občas udělám, hlavně z banánů, krvavých pomerančů nebo kiwi (a nebo to i smíchám a dělám mulťák), ale ovesné vločky mě tam nikdy nenapadlo přidat. Asi to vyzkouším :). Jen nevím, co je vlastně zač to sojové mléko a proč je o tolik lepší, jestli tedy je lepší, nebo se používá jen pro alergiky?

    OdpovědětVymazat
  2. Klaro, sojové mléko není podle mě lepší než obyč mléko, ale občas se po kravským mléku cítím nafouklá, proto ho někdy zaměním za sojové. Chutí je spíš nasládlé a samotné mi moc nechutná, proto ho musím dávat třeba do shaků. Díky za navštívení mého blogu!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem minulý týden vyzkoušela podobný shake a dle receptu jsem přidala i vločky... no a dneska si dělám další, to už je tento týden potřetí :). Borůvky samozřejmě nemám, ale zpracuju, co je doma, momentálně mám jablečný, včera ráno to byl jablečno-banánový...

    Dnes mě v tom horku napadlo, jestli by se z toho nedala udělat i zmrzlina. Tak jak zní recept to nahustit do formiček a do mrazáku s tím... to by byla asi první ovesná zmrzka na světě :).

    Ještě by mě moc zajímalo, co je to ta "granola".

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to mě moc těší, že shake měl úspěch! Mám shaky s vločkami radši neb nejsou vodnatý a taky trochu zasytí. Je jasné, že teď borůvky nejsou k mání, ale jakmile budou, vřele doporučuji!

    Zmrzlina by byla boží! Fakt mě to nenapadlo, ale proč ne?

    Granola (z angl.) je zapékané müsli.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsi mne včera nadchla natolik, že jsem si hned dnes ráno umixovala shake. Jindy jsem líná vytahovat mixér, ale když Ty jsi tak přesvědčivá! :-) Já jsem použila cca 2 hrsti bio vloček, malý banán, malé zelené jablko, drcené lněné semínko, kapku agávového sirupu, bílý jogurt od Olmy a trochu mléka. Bylo to vynikající a tak svěží a jsem plná ještě teď. Díky za tip!!

    OdpovědětVymazat
  6. Shake je jediná snídaně, u které se v těchto teplech nepotím :-). Je obzvlášť úžasný po ranním běhu, které začínají být neúnosné i v 6 ráno! Přiběhnu, do nádoby dám vločky a mléko aby se vločky trochu rozmočily, jdu se osprchovat a poté přidám zbývající suroviny a vše rozmixuju. Úžasně osvěžující!

    OdpovědětVymazat