čtvrtek 5. srpna 2010

Cukety

Tak a už je to zase tady! Sezóna cuket začala a na trhu (aspoň u nás na Zelňáku) se už po tři týdny začaly objevovat na různých stáncích cukety, cuketky, megacukety, zelený, žlutý... Prostě cukety všech tvarů a barev. KONEČNĚ!!! Pamatuji si, že ještě před pár měsíci jsem málem uronila slzu, když jsem v Bille viděla zelené cuketky za 99 Kč za kilo!! To bylo rozhodování, jestli to stojí za to nebo ne... Ani nevím jak to nakonec dopadlo. 

Každopádně jsem k jednomu stánku zavítala, velmi sympatický starý pán mi popřál krásné ráno a začal povídat, jak cukety pěstuje, jak se o ně stará a já se úplně rozplývala. Vybrala jsem si tři menší nádherné kousky, pán je zvážil, vložil do sáčku a řekl cenu. 9 korun! Co to? No fakt! Hned jsem chtěla koupit další kusy, ale musela jsem se mírnit. Ale bylo mi pána líto. S takovými cenami si asi moc nevydělá. Aspoň jsem mu slíbila, že se vrátím.


Není ale divu, že jsou ceny za cukety tak nízké. Jsou totiž nenáročné na pěstování a pokud jim poskytnete slunečné místo, půdu plnou živin a dostatečnou zálivku, sklízet budete téměř stoprocentně. I když na to jsem sama zvědavá, protože jsme se s mamkou letos poprvé rozhodly, že zasadíme na chalupu cukety. A kam jinam než na kompost. Mají tam nejen krásnou půdu, ale taky hodně prostoru, aby se mohly plazit. Jejich jediný nepřítel bude asi můj táta s křovinořezem... Jestli sklidíme, dám vědět.


zdroj


Ovšem než budeme sklízet tak si budeme muset ještě asi nějakou dobu počkat. Do té doby mám co dělat s tímto mackem:
To byl dárek od tchýně :-).

Ale vážně, někomu to může připadat jako danajský dar, ale já byla štěstím bez sebe! Nutno podotknout, že jsme dostali 2 kusy stejné velikosti (jak je vidět, délka cukety = půl okna), jeden jsem stihla zpracovat během 3 dnů! Já jak dostanu cuketu tak se někdy neovládám... Okamžitě mě začaly napadat způsoby jak s cuketou naložit. Takže ještě ten večer jsem upekla cuketovou buchtu (recept zveřejním brzy) a zhruba 1/4 nakrájela na plátky a ogrilovala na elektrickém grilu.


Vzhledem k tomu, že cukety obsahují kolem 90 % vody bylo třeba je nechat trochu vypotit, aby se zvýraznila jejich chuť a nenasákly moc oleje. To dělám tak, že si jednotlivé plátky rozložím na papírovou utěrku a plátky z obou stran osolím. Nechám je potit asi 30 minut, poté je opláchnu (od té soli) a utřu do suché papírové utěrky. A tak jsou připraveny na gril.

Podle toho k čemu cukety dělám záleží na tloušťce plátků. Pokud jsou jako příloha třeba k masu, udělám silnější plátky. Tentokrát jsem měla v úmyslu je použít jinak - do sendviče. Cuketu jsem proto nakrájela na tenké plátky, aby se jich do sendviče mohlo naskládat co nejvíc. Cuketa je v podstatě bez chuti, ale dokáže přijmout velice dobře ostatní chutě, proto jsem si ji před grilováním okořenila. Zrovna mám období římského kmínu, který snesu snad na všem. A tak šel i na cuketky... Jemně potřu jednotlivé plátky olivovým olejem a posypu kořením. To stejné udělám i z druhé strany, vložím na gril, přiklopím gril a griluji chviličku, tak 5-10 min.


Pár jsem snědla hned, teplé a zbytek jsem nechala vychladnout, abych mohla udělat:

cuketový sendvič!










 Ingredience:

1 kaiserka podle chuti
trocha lučiny na pomazání
dijonská hořčice
sýr (Leerdammer fungoval skvěle, výborný by mohl být i uzený sýr)
listový špenát
grilovaná cuketa






Naskládat:

Přiklopit, hotovo:


Bylo to jak jinak: VYNIKAJÍCÍ!

Vzhledem k tomu, že mi v kuchyni leží ještě jedna megacuketa, vidím další takový sendvič v mé hodně blízké budoucnosti :-).


Na závěr něco málo informací o nutriční hodnotě cuket:
  • obsahují zhruba 90 % vody
  • významný podíl tvoří vláknina, která má čistící účinek na zažívací trakt, především na střeva. Čistí jejich stěny od nebezpečných usazenin a zlepšuje jejich průchod. POZOR! Cukety mohou působit lehce projímavě!
  • slupka cuket je skvělým zdrojem karotenů, které tělo transformuje na vitamin A, proto je důležité konzumovat cukety s trochou oleje, aby se tento vitamin do těla vstřebal. Vitamin A je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách, chrání zrak a má příznivý vliv na celkovou duševní i tělesnou vitalitu. Pomáhá také udržet střevní sliznice zdravé a odolné vůči infekcím, zánětům a mikroorganismům;
  • slupka cuket dále obsahuje vitamin E s podobně zásadním působením jako vitamin A;
  • v celých plodech najdeme mnoho hořčíku, vápníku a také forsfor, draslík, železo, měď, zinek a některé vitamíny skupiny B;
  • Draslík působí jako stimulant vylučování nadbytečné vody v těle a pomáhá vyplavovat usazené toxiny a kyseliny. Stimuluje také činnost ledvin;
  • nízkokalorická potravina, cca 25 kalorií na 100 g.

1 komentář:

  1. Cuketky jsme sice vysadili na kompost, ale asi pozdě a do stínu. Zatímco ostatní cuketky sklízí, nám začaly kvést. Pokud proběhne sklizeň, bude pozdně podzimní. Spíš se obávám toho, že sklizeň neproběhne.m

    OdpovědětVymazat