sobota 14. srpna 2010

cuketa + čokoláda = ???

Tak jsem se včera rozhodla upéct buchtu. Obvykle peču o víkendu, kdy mám víc času, ale i přes to, že jsme byli o víkendu doma tak jsem upéct jaksi nestihla... Bylo mi to líto, protože pečení je činnost, u které se nádherně odreaguju. Míchání jednotlivých přísad, adrenalin, zda se dílo povede, vůně linoucí se bytem... něco mě na tom prostě přitahuje :-). Jenže když jsem si o víkendu vzpomněla, že bych mohla péct, bylo buď pozdě a buchta by se pekla do noci nebo jsme zrovna někam odcházeli. Proto jsem využila včerejšího večera, vytáhla mísy a dala se do práce.



Po večeři se manžel rozhodl žehlit (u nás pere a žehlí manžel :-), on ví, že ho moc miluju! ) a tak jsem vytáhla svůj sešit s recepty a hledala recept, který by mi padl do oka a uspokojil moje chutě. Už několik dní jsem totiž měla chuť na čokoládu (že by hormony...?) a na lince se mi válela ještě půlka cukety od tchýně a tak nebylo co řešit a nápad byl na světě.

Čokoládovo-cuketová buchta:


Přesně tak! Vím, že to nezní jako vábná kombinace, ale věřte mi, cuketu vůbec necítíte a naopak dodá buchtě vláčnost, kterou podle mě čokoládové buchty často postrádají.

Hmm... Koukám, že už někdo ochutnával než jsem stačila vytáhnout foťák...

Přiznávám se, byla jsem to já... :-).

Recept jsem převzala z tohoto receptu na Chocolate Zucchini Bread, ale trochu jsem si ho přizpůsobila vlastním chutím. Ono to toitiž není ani moc buchta, ale spíš chlebíček, který se výborně hodí na snídani nebo na svačinu. Ale když na věc příjde tak je to i skvělý zákusek (třeba s kopečkem pravé šlehačky).

Co tedy budeme potřebovat?


Pozn.: Recept je měřen v šálcích (cupech) o objemu 250 ml
  • 1 šálek nastrouhané cukety (řekla bych, že je to zhruba jedna menší cuketka)
  • 1/2 šálku hnědého cukru (po prvním ochutnání byl chlebíček málo sladký, asi jsem se měla držet původního receptu a dát 3/4 šálku, jenže poté co chlebíček uležel se mi chuť zdála tak akorát. Možná dát něco mezi)
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 125 ml bílého jogurtu
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1/2 šálku hladné mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku kakaa
  • 1/2 lžičky skořice (popravdě, vůbec jsem ji tam necítila... asi příště vynechám)
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
Troubu předehřejeme na 180 C, vymažeme a vysypeme formu na chlebíček (často používám k vysypávání formy strouhaný kokos, při pečení se opraží a zrovna k čokoládové buchtě jde výborně)


Nastrouháme cuketu (po nastrouhání jí bylo víc než na jeden šálek, ale použila jsem všechnu)


Z cukety vymačkáme přebytečnou vodu a dáme do mísy společně s cukrem, olejem, jogurtem a vajíčkem


Smícháme


V jiné míse smícháme suché přísady kromě ořechů


Suchou směs přidáme k mokré (nikdy nevím jestli se dává suchá k mokré nebo mokrá k suché, přijde mi to jedno a tak to dělám podle toho co je jednodušší...)


Smícháme dohromady, ale jen tak aby se směsi spojily


Přimícháme ořechy (mám takový pocit, že by byly vynikající i kousky čokolády...)


Opět lehce promícháme


Přendáme do vymazané a vysypané formy a dáme péct


Pečeme necelou hodinku nebo do té doby co na zapíchnuté špejli neulpí žádný drobeček. Necháme vychladnout na mřížce.

Chlebíček můžete jíst jen tak nebo namazaný marmeládou nebo arašídovým máslem :-).



I když chlebíček vypadá spíš jako zákusek, je relativně zdravý. Obsahuje celozrnnou mouku, jogurt, ořechy a hlavně cuketu, což je přece zelenina! A zelenina je zdravá, no ne? A věřte mi, fakt tam není cítit (možná trochu vidět...). Manžel to může potvrdit :-).


I přesevšechno co jsem do této doby udělala s darovanými cuketami mi ještě kus zbyl... A tak přemýšlím co se dá ještě s cuketou vytvořit.

Že by muffinky?

8 komentářů:

  1. Objevila jsem náhodně tenhle blog a jsem jím nadšená. Něco takového mi tu chybělo - čtení o zdravém způsobu života s osobním náhledem. Je mi tu moc příjemně a určitě se nechám recepty inspirovat!
    A mimochodem - u nás taky žehlí můj muž, já věším a skládám - dělba práce musí být a každý dělá to co umí líp :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Alyo: Moc děkuji za velice milý komentář! Budu se snažit, aby se ti tu líbilo i nadále :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krasny blog! Take ujizdim na zdravem stravovani a hlavne,protoze rada pecu, na zdravych buchtach:)
    vcera jsem upekla tento chlebicek,akorat misto orechu jsem pouzila slunecnicove seminko,ale miru bych priste dala 1/4 hrnku a ne pul a toho cukru si myslim,ze musi stacit 1/2 hrnku,dala jsem 3/4 a na me je to uz dost sladke. Tesim se na nove receptiky. Peta z Brna;)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za krásný komentář a poznámky k receptu. Popravdě řečeno už si moc nepamatuju jestli byl chlebíček sladký nebo ne, jsem spíš pro méně sladší dezerty takže určitě neuškodí cukru ubrat!

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna jsem upekla, jen jsem místo kakaa dala mák. Akorát ti chybí v seznamu ingrediencí vajíčko a také doba pečení...Tak jsem zvědavá jak bude chutnat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé tak to se omlouvám! Snad to dopadlo dobře! A s tím mákem to mohla být lahůdka!

      Vymazat
  6. Výborný recept, který jsem určitě nepekla naposledy :)! Výtečný a ještě ke všemu zdravý.. co víc si přát :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, aj ja som si receptík trošku upravila po svojom (pridala som na odporúčanie tie čokoládové kúsky - dukátiky, dala som prášok do perníka a cesto som urobila trošku vlhšie). Upiekla som koláčik na klasickom plechu a je fantastický. Takže ďakujem :)

    OdpovědětVymazat