neděle 16. listopadu 2014

Vím, co jím: snídaně

Dnes mám pro vás další recenzi produktů s označením Vím, co jím a tentokrát se zaměřím na snídaně, protože snídaně je moje nejoblíbenější jídlo dne a protože bych mohla snídaňová jídla jíst ráno, v poledne i večer. Prostě furt.

A tak jsem byla velice potěšená, když jsem v krabici s dobrotami s označením Vím, co jím našla i několik snídaňových položek. Všichni totiž víme, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, že nastartuje naše tělo a hlavně mozek k činnosti a že zabraňuje tomu, abychom se později ve dne přejídali. A tak je více než důležité, abychom si vybrali ta správná snídaňová jídla, po kterých nebudeme mít hned hlad, která nás uspokojí na celé dopoledne a která jsou ještě k tomu dobrá.

Někdo rád snídá na slano, někdo na sladko. Já si osobně nedovedu představit, že bych posnídala chleba s máslem, sýrem a rajčetem, ale třeba manžel má takové snídaně rád a když jsme na dovolené, slané snídaně si náležitě vychutnává. Já dávám přednost sladkým snídaním: ovesné (a jiné) kaše, jogurt s müsli, pečivo s marmeládou nebo třeba i domácí buchtu a jogurt. To vše zapíjím velkým hrnkem (600ml) černého nebo zeleného čaje.

K otestování jsem obdržela tyto produkty:

DSC_3374DSC_3422DSC_3030

 

1. Dobré z ovsa (BONA VITA)

DSC_3376

Tyto cereálie jsem koupila už několikrát a tak pro mě nebyly novinkou. Kromě těchto přírodních existují i kakaové a s brusinkami, ale ty neznám. Mají jemně sladkou až ovocnou chuť a krásně křupou.

DSC_3383DSC_3378

Obsahují 70% celozrnné ovesné mouky a tak i spoustu vlákniny, která zasytí. Ráda si je dávám s mlékem nebo jogurtem a Kuba jen tak “na sucho” s kakaem.

DSC_2974DSC_2967

 

2. Müsli čokoládové (REJ)

DSC_3421

Čokoládové müsli od firmy REJ jsem neznala a neuvědomuji si, že bych na něj někde narazila a tak jsem byla zvědavá jaké je. Čokoládové müsli obecně mám moc ráda, protože i přes to, že většinou obsahuje kousky čokolády, je plné ovesných vloček a je tak relativně zdravé. A já mám pak pocit, že jím nějaký dezert, když si ho dám ke snídani do jogurtu :-).

DSC_3428

Toto müsli hlásá, že je bez přidaného cukru, což je sice pravda, ale jen taková poloviční. Obsahuje totiž kousky čokolády (12% podíl hořké čokolády!!), které cukr samozřejmě obsahují a také ochucené pšeničné celozrnné lupínky a cereální extrudát, které také mají cukr ve složení. Je tedy fajn, že další cukr už nepřidali, ale i tak je müsli sladké. Takže tak. Ale jinak je müsli bez ztuženého tuku a vlastně bez jakéhokoli přidaného tuku, protože je nezapékané. A líbí se mi, že neobsahuje rozinky.

DSC_3420

Chuťově je müsli docela dobré, přijde mi ale takové prachové.

DSC_3423DSC_3426

Pokud bych si kupovala čokoládové müsli, dala bych přednost tomu od značky Alnatura (prodává DM a Globus) nebo to od značky Globus (prodává jak jinak: Globus). Tyto mi chutnají víc.

 

3. Pohanková kaše (Nomina)

DSC_3033

Bezpochyby můj nejoblíbenější produkt z krabice. Kaše Nomina jsem znala i dřív neb jsem je dávala Kubovi, když jsme začínali s příkrmy a tak jsme vyzkoušeli snad všechny druhy. Tato pohanková kaše obsahuje jen pohanku a nic víc (hurá!!) a je tak přirozeně bezlepková. Jedná se o instantní kaši, takže je připravená co by dup. Já si ji připravuji tak, že si do misky nasypu zhruba 3-4 lžíce sypké směsi, přidám lžičku drcených lněných semínek (nemusí být), zaliji zhruba 1/4 litrem teplého mléka (nebo podobných alternativ – já nejčastěji používám domácí mandlové) a nechám chvíli stát. Poté přidám oblíbené přísady – třeba kokos, slunečnicová semínka a rozmačkaný banán – a opět zamíchám. Na závěr nesmí chybět lžička lžíce arašídového másla :-).

DSC_2987DSC_2989DSC_2992DSC_2994DSC_2995

Jakmile jsem pohankovou kaši dojedla, valila jsem do obchodu pro další druhy. Tentokrát jsem si vybrala jáhelnou a ovesnou a tak mám snídaně na pár týdnů vyřešené :-).

 

Otázka: Znáte některé z těchto produktů? Chutnají vám?

 

Prohlášení: Tyto produkty mi byly poskytnuty zdarma výměnou za jejich recenzi. Všechny názory, které zde uvádím jsou ale pouze mé a nikým ani ničím neovlivněné. Na svém blogu uvádím pouze ty výrobky, za kterými si stoprocentně stojím a které mohu doporučit.

12 komentářů:

  1. Nemůžu si pomoct, ale "dobré z ovsa" vypadá jako psí granule :). Když něco jím, chci, aby to vypadalo jako jídlo a ne jako amarouny. Takže moje volba - žádná krabice, jedině domácí zapékané müsli. Dnes jsem podle tvého receptu dělala arašídové s čokoládou ;). Jen u vlastního müsli totiž můžu říct opravdu s jistou "Vím, co jím" :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je to pravda, že to připomíná psí granule. Naštěstí psa nemáme tak si to nemůžeme splést :-). A to arašídové müsli musím zase udělat. Od té doby co jsi napsala tento komentář na něj musím pořád myslet!!

      Vymazat
  2. Pohankovou nominu snídám prakticky každý den :) A Dobré z ovsa miluju v kakaové příchuti,mňam!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, mohu se zeptat kde kupujete ,,Dobré z ovsa''? Osobně jsem na ně ještě nenarazila.
    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Globus, a mám dojem, že i v Albertu

      Vymazat
    2. Přesně tak! Určitě v Globusu a myslím, že i v Bille jsem je koupila.

      Vymazat
  4. Ta müsli mi připomínají, že si musím upéct nějaké vlastní :-) Ale kaše od Nominy jsou skvělou volbou, jejich jáhelnou a pohankovou mám moc ráda. Ale jiank u mě taky vedou spíš slané snídaně (pokud se mi pvede upéct dobré bezlepkové pečivo...).

    OdpovědětVymazat
  5. Doporučila by jsi Dobré z ovsa zařadit do stravy dítěti s nadváhou? Jsou přislazované - jak jsem pochopila z tvého hodnocení. Děkuji za názor :-). toffo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že Dobré z ovsa jsou dobrou volbou, zvlášť pokud se zkombinují třeba s bílým jogurtem. Na 100g mají necelých 15g cukru, což při porovnání s ostatními cereáliemi (hlavně těmi určenými pro děti), je rozhodně přijatelné množství. Mám pocit, že maximální množství cukru, které by cereálie měly obsahovat dle parametrů vím, co jím je kolem 25g.

      Vymazat
  6. Rej müsli mám moc ráda, výborné je nejen to čokoládové, o kterém píšeš, ale i oříškové nebo tropické ovoce. :o) Převážně snídám müsli a když jsem hledala to nejvhodnější (aby neobsahovalo moc cukru nebo málo vlákniny), narazila jsem na stránky Vím, co jím, kde jsem objevila právě tuto značku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za komentář. To oříškové mě láká tak ho budu muset vypátrat a vyzkoušet!

      Vymazat
  7. Dobré z ovsa obsahují tuším palmový olej, který je nejlevnější a zároveň nejškodlivější ze všech olejů. Viz
    https://www.dtest.cz/clanek-2520/palmovy-olej-dobre-utajeny-zabijak?gclid=Cj0KEQiAts-kBRCbgrXc1rnXw7MBEiQAnFqTds32tFqhYQXKMtSG1q3Ufh9fGbtIHfjpfGYCZ27ZedUaAu7h8P8HAQ
    L.

    OdpovědětVymazat