pondělí 10. listopadu 2014

Dýňové cookies

Přijde mi, že tu mám letos zatím málo dýňových receptů a tak je potřeba to rychle napravit! A pokud nemáte dýní ještě dost (určitě ne, vždyť je teprve listopad, že jo?) tak si upečte tyto dýňové cookies. Třeba na nějakou oslavu. Třeba jen tak. Zklamaní určitě nebudete!
DSC_3223
Tyto dýňové cookies nejsou typickými křupavými cookies jak je většinou známe. Tyto jsou měkoučké, heboučké, rozplývající se na jazyku. Cookies jsem doplnila polevou z krémového sýru (Lučiny), protože tato poleva se hodí ke všemu dýňovému a s cookies tvoří nerozlučný pár.
DSC_3233DSC_3235

Dýňové cookies (převzato z homeinthefingerlakes.com)
Ingredience (na zhruba 35 cookies):
Cookies
  • 2 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva (používám s vinným kamenem od Dr. Oetkera)
  • 1-2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 1 šálek cukru
  • 120g másla, pokojové teploty
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilky
Poleva
  • 200g Lučiny
  • 75g másla, pokojové teploty
  • 100g moučkového cukru
Postup:
Troubu předehřejeme na 175°C a 2 plechy vyložíme pečícím papírem.
V jedné míse smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl.
Nejlépe v robotu nebo ručním mixérem utřeme máslo s cukrem, poté přidáme dýňové pyré, vajíčko a vanilku.
Postupně zašleháváme mouku.
Těsto klademe lžičkou na připravený plech a tvoříme malé bochánky. Cookies se při pečení moc nerozlezou tak mezi nimi nemusíme dělat veliké mezery.
DSC_3214DSC_3212
Pečeme 15-18 minut až jsou okraje pevné.
DSC_3236
Polevu uděláme tak, že Lučinu, máslo a cukr dáme do mísy a ručním mixérem nebo v robotu mixujeme minimálně 5 minut, přičemž během míchání stíráme polevu ze stran mísy. Poleva musí být hladká a nadýchaná.
Cookies necháme úplně vychladnout a poté zdobíme polevou. Já si ji dala do zdobícího sáčku (a jak je vidět, nejsem ve zdobení vůbec zručná), ale klidně můžete polevu na cookies namazat nožem. Dobře se s ní pracuje.
DSC_3228
Ze seznamu ingrediencí je vidět, že tyto cookies rozhodně nejsou žádná dietka. Prostě máslo, cukr, bílá mouka. A dýně to rozhodně nezachrání :-). Ale to ani nebyl můj cíl. Prostě ne vždycky musí být všechno z celozrnné mouky a přírodního sladidla, no ne? A tyto cookies rozhodně stojí za to :-).
DSC_3222
No, nejsou rozkošné?
DSC_3230

6 komentářů:

  1. Úžasný, zítra kupuju dýni a Lučinu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, to vypadá jako dokonalá kombinace!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Upečeno! Ochutnáno! Výborné :) Zítra se mnou cookies jedou na výlet - dělala jsem je jen bez polevy, tak se dají hezky sbalit do batohu:) Díky za recept! Určitě jsem nepekla naposledy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda!! Přesně tak, bez polevy je to výborná svačina na cesty!

      Vymazat
  4. Ty vypadají kráásně :-) nadchla mě poleva z Lučiny, musím určitě vyzkoušet :-) díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  5. Můžu se zeptat na velikost šálku?

    OdpovědětVymazat