Přijde mi, že tu mám letos zatím málo dýňových receptů a tak je potřeba to rychle napravit! A pokud nemáte dýní ještě dost (určitě ne, vždyť je teprve listopad, že jo?) tak si upečte tyto dýňové cookies. Třeba na nějakou oslavu. Třeba jen tak. Zklamaní určitě nebudete!
Tyto dýňové cookies nejsou typickými křupavými cookies jak je většinou známe. Tyto jsou měkoučké, heboučké, rozplývající se na jazyku. Cookies jsem doplnila polevou z krémového sýru (Lučiny), protože tato poleva se hodí ke všemu dýňovému a s cookies tvoří nerozlučný pár.
Dýňové cookies (převzato z homeinthefingerlakes.com)
Ingredience (na zhruba 35 cookies):Cookies
- 2 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva (používám s vinným kamenem od Dr. Oetkera)
- 1-2 lžičky skořice
- špetka soli
- 1 šálek cukru
- 120g másla, pokojové teploty
- 1 šálek dýňového pyré
- 1 vejce
- 1 lžička vanilky
- 200g Lučiny
- 75g másla, pokojové teploty
- 100g moučkového cukru
Troubu předehřejeme na 175°C a 2 plechy vyložíme pečícím papírem.
V jedné míse smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl.
Nejlépe v robotu nebo ručním mixérem utřeme máslo s cukrem, poté přidáme dýňové pyré, vajíčko a vanilku.
Postupně zašleháváme mouku.
Těsto klademe lžičkou na připravený plech a tvoříme malé bochánky. Cookies se při pečení moc nerozlezou tak mezi nimi nemusíme dělat veliké mezery.
Pečeme 15-18 minut až jsou okraje pevné.
Polevu uděláme tak, že Lučinu, máslo a cukr dáme do mísy a ručním mixérem nebo v robotu mixujeme minimálně 5 minut, přičemž během míchání stíráme polevu ze stran mísy. Poleva musí být hladká a nadýchaná.
Cookies necháme úplně vychladnout a poté zdobíme polevou. Já si ji dala do zdobícího sáčku (a jak je vidět, nejsem ve zdobení vůbec zručná), ale klidně můžete polevu na cookies namazat nožem. Dobře se s ní pracuje.
Ze seznamu ingrediencí je vidět, že tyto cookies rozhodně nejsou žádná dietka. Prostě máslo, cukr, bílá mouka. A dýně to rozhodně nezachrání :-). Ale to ani nebyl můj cíl. Prostě ne vždycky musí být všechno z celozrnné mouky a přírodního sladidla, no ne? A tyto cookies rozhodně stojí za to :-).
No, nejsou rozkošné?
Úžasný, zítra kupuju dýni a Lučinu :-)
OdpovědětVymazatMňam, to vypadá jako dokonalá kombinace!:)
OdpovědětVymazatUpečeno! Ochutnáno! Výborné :) Zítra se mnou cookies jedou na výlet - dělala jsem je jen bez polevy, tak se dají hezky sbalit do batohu:) Díky za recept! Určitě jsem nepekla naposledy :)
OdpovědětVymazatParáda!! Přesně tak, bez polevy je to výborná svačina na cesty!
VymazatTy vypadají kráásně :-) nadchla mě poleva z Lučiny, musím určitě vyzkoušet :-) díky za inspiraci
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat na velikost šálku?
OdpovědětVymazat