Než nám skončí dýňová sezóna, mám pro vás návod jak si udělat vlastní dýňové pyré. Spousta lidí se mě totiž ptá jak dýňové pyré dělám a tak jsem si říkala, že je záhodno tomu věnovat vlastní článek. Není to žádná věda a navíc existuje spousta způsobů jak si dýňové pyré vyrobit.
Takto ho dělám já:
Nejdřív začneme s dýní (já nejčastěji používám hokaido), kterou si pořádně umyjeme. V případě hokaida ponecháme slupku, jinak dýni oloupeme.
Následně dýni velkým a ostrým nožem rozkrojíme napůl (opatrně!!)
a vydlabeme semínka – nejlíp to jde lžící. Semínka si můžete oprat, vysušit a opražit nebo je vyhoďte.
Dýni odkrojíme stopku a bubáka (je pro to nějaký oficiální název???).
Nyní si dýni nakrájíme na přibližně stejně velké kostičky
a vložíme do hrnce.
Dýni podlijeme trochou vody a dáme vařit.
Vaříme do změknutí, zhruba 15-25 minut.
Necháme chvíli vychladnout, slijeme přebytečnou vodu (pyré by bylo moc řídké) a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
Dýňové pyré vydrží v lednici zhruba týden.
Já nejčastěji používám dýňové pyré do muffinů, chlebíčků a jiných dobrot nebo do ovesné kaše.
Pro inspiraci se mrkněte na tyto recepty:
- Zapékané dýňové müsli
- Dýňové lívance
- Dýňová ovesná kaše
- Dýňové vafle
- Pečená dýňová ovesná kaše
- Dýňové muffiny
- Dýňový koláč
- Dýňové ovesné muffiny
- Dýňové cookies
Otázka: Jak děláte dýňové pyré vy?
Já většinou dýni upeču a pak s trochou vody rozmasakruju v mixéru. Ale občas jsme líná, takže taky vařím :-)
OdpovědětVymazatNa polévku taky vařím ve vodě, ale na buchty se mi líp osvědčila pečená. S vařeným pyré mi pečivo většinou po vytažení z trouby klesne :(
OdpovědětVymazattak proto mi často buchty klesnou... :-DDD jsem většinou líná dýni na pyré péct, ale asi to budu muset překonávat...
Vymazat