pondělí 24. listopadu 2014

Dýňové pyré

Než nám skončí dýňová sezóna, mám pro vás návod jak si udělat vlastní dýňové pyré. Spousta lidí se mě totiž ptá jak dýňové pyré dělám a tak jsem si říkala, že je záhodno tomu věnovat vlastní článek. Není to žádná věda a navíc existuje spousta způsobů jak si dýňové pyré vyrobit.

DSC_3416

Takto ho dělám já:

Nejdřív začneme s dýní (já nejčastěji používám hokaido), kterou si pořádně umyjeme. V případě hokaida ponecháme slupku, jinak dýni oloupeme.

DSC_2933

Následně dýni velkým a ostrým nožem rozkrojíme napůl (opatrně!!)

DSC_2937

a vydlabeme semínka – nejlíp to jde lžící. Semínka si můžete oprat, vysušit a opražit nebo je vyhoďte.

DSC_2939

Dýni odkrojíme stopku a bubáka (je pro to nějaký oficiální název???).

DSC_2943

Nyní si dýni nakrájíme na přibližně stejně velké kostičky

DSC_2945

a vložíme do hrnce.

DSC_2948

Dýni podlijeme trochou vody a dáme vařit.

DSC_2949DSC_2956

Vaříme do změknutí, zhruba 15-25 minut.

DSC_2954

Necháme chvíli vychladnout, slijeme přebytečnou vodu (pyré by bylo moc řídké) a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.

DSC_2958

Dýňové pyré vydrží v lednici zhruba týden.

DSC_3414

Já nejčastěji používám dýňové pyré do muffinů, chlebíčků a jiných dobrot nebo do ovesné kaše.

Pro inspiraci se mrkněte na tyto recepty:

 

Otázka: Jak děláte dýňové pyré vy?

3 komentáře:

  1. Já většinou dýni upeču a pak s trochou vody rozmasakruju v mixéru. Ale občas jsme líná, takže taky vařím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na polévku taky vařím ve vodě, ale na buchty se mi líp osvědčila pečená. S vařeným pyré mi pečivo většinou po vytažení z trouby klesne :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak proto mi často buchty klesnou... :-DDD jsem většinou líná dýni na pyré péct, ale asi to budu muset překonávat...

      Vymazat