čtvrtek 16. ledna 2014

Vzpomínka na dětství: rajská s masovými kuličkami

Od doby co Kuba jí stejná jídla jako my se moje působení v kuchyni trochu komplikuje. Každý máme jiné chutě, jiná oblíbená jídla a skloubit to všechno dohromady je někdy nadlidský výkon. Manžel je spíš tradiční typ, má rád česká jídla, žádné exotické suroviny, já bych zase mohla vynechat maso, jíst spoustu zeleniny na jakýkoli způsob a trocha exotiky mě láká, no a Kuba, to je kapitola sama pro sebe. Je masový, není bramborový a zelenina mu někdy jede, někdy ji plive – asi podle toho jak se vyspí.

Mohla bych každému vařit zvlášť, ale to se mi nechce (a ani se to ode mě neočekává, teda myslím…) a tak neustále vymýšlím co uvařit, abych uspokojila každého strávníka. V týdnu to mám trochu jednodušší, protože vařím jen pro sebe a pro Kubu (teda spíš pro Kubu a já se s ním svezu), ale o víkendu se snažím být víc kreativní.

DSC_1254

Když jsem nedávno přemýšlela co o víkendu uvařit, zapátrala jsem v paměti do svého dětství a snažila si vybavit, co jsem měla ráda jako malá. A jednoznačně mi vyšla rajská. Nikoli s knedlíkem, ale s kolínkama, pěkně podávaná v hlubokém talíři se lžící. Vařené hovězí jsem vyměnila za masové kuličky, což potěšilo zejména manžela a vynikající sobotní oběd byl na světě!

DSC_1252

V případě takovýchto tradičních jídel se vždy obracím na kuchařku Jany Zapletalové Kuchařka pro dceru, právě proto, že obsahuje tradiční recepty tak jak si je pamatujeme, ale používá novodobější ingredience (rozuměj: místo protlaku rajčatové pyré) a postup dokáže popsat tak srozumitelně, že to opravdu zvládnu i já.

Rajská omáčka s masovými kuličkami (původní recept: Kuchařka pro dceru od Jany Zapletalové)

Ingredience (na 4 velké porce):

Na omáčku budeme potřebovat:

  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 450 ml vody (nebo vývaru)
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • 450 ml rajčatového pyré (použila jsem 500 g krabici rajčatového pyré od Valfrutty)
  • 1 vrchovatá lžíce rajského protlaku, nemusí být (měla jsem zbytek tak jsem ho chtěla zužitkovat)
  • sůl, cukr na dochucení

Na masové kuličky budeme potřebovat:

  • 400 g mletého masa (měla jsem jen hovězí, ale příště bych dala půl na půl s vepřovým jak ostatně doporučuje autorka)
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

Postup:

Začneme s kuličkami.

Troubu předehřejeme na 200°C. Mleté maso smícháme v míse s vejcem a strouhankou a dochutíme solí a pepřem. Rukama tvarujeme kuličky, které klademe na plech. Doporučuji plech vymazat nebo vyložit pečícím papírem. Já to neudělala a proto tu nemám fotku upečených kuliček. Přilepily se a já trochu zuřila…

DSC_1245

Kuličky vložíme do trouby a pečeme zhruba 25-35 minut.

Jakmile dáme kuličky do trouby, vrhneme se na omáčku.

DSC_1250

Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Zředíme jí vodou/vývarem a přidáme koření (bobkový list, nové koření i celý pepř), pyré a protlak (pokud dáváme). Vaříme na mírném plameni za občasného míchání asi 20 minut.

DSC_1249

Na závěr vyndáme koření, dochutíme solí a cukrem a přidáme masové kuličky.

Podáváme s kolínky nebo s knedlíky nebo jak vám to nejvíc chutná :-).

DSC_1251

U Kuby měla rajská úspěch. Uvařila jsem ji víc tak jsme měli i na druhý den a oba dny se oblizoval až za ušima! To mám vždycky obrovskou radost!

DSC_1253

 

Otázka: Kolínka nebo knedlíky?

26 komentářů:

  1. Vypadá to moc dobře, za mě určitě kolínka :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak a už vím co vařit o víkendu:).U nás ji vaříme s masem a domácím kynutým knedlíkem.A když se zadaří a ještě zbyde(omáčka), tak si ji s chutí dáme s nedomácími těstovinami(kolínka nebo vrtulky) a masovými kuličkami :)).Aneta.

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam :-)
    U nás taky rajská frčí. S kolínkama pro mě a Amálku a s knedlíkem pro muže a Matýska :-)
    Což mi připomíná, že už jsme ji nějakou dobu neměli...takž děkuju, už vím, na co se o víkendu vrhnu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Fuuuj rajská:D
    Ale každému chutná něco jiného:)))

    OdpovědětVymazat
  5. Základní škola mi dokázala udělat celoživotní trauma z kolínek, jater a mléčné polévky:-))
    Kolínka nikdy, knedlíky někdy, převážně těstovinové mašličky.
    Já přisypu i skořici. Jinak za rajskou určitě hlasuji všema desti!
    Magda

    OdpovědětVymazat
  6. Dělám to uplně stejně, rajskou nejradši s mletým, zrovna dnes ale bude výjimečně hovězí, ať máme od každého něco :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jé, zrovna tenhle oběd mělo dneska dítko ve školce :-) taky musím nějaké masové kuličky ušoulat, náš starší totiž už skoro tři měsíce odmítá maso, ale ve formě kuliček ho zbaští. Takže se asi budu opičit. A samo, že s kolínkama, knedlíkoví totiž nejsme :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Mít na to čas tak to vařím opravdu velmi často (mé oblíbené jídlo ze školní jídelny).. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. U nás doma se jí rajská s chlebem (a vařeným hovězím). Já to z dětství ani jinak neznala ale zatím jsem se nestkala s nikým kdo by to znal. Ale moc mi to chutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to taky slyším poprvé :-).

      Vymazat
    2. Rajskou jsme probírali se setrou ta říkala, že její kolegyně ji dělá s knedlíkem a vařeným vejcem - koprová s vejcem mi přijde normální ale u rajské by mě to nenapadlo. Jo a moje kolegyně, když doma dělají koprovou tak s bramborem a sekanou!!

      Vymazat
  10. Všem přeju hezkou sobotu.
    Nedá mi to, chci napsat, jak mě pavla taky inspirovala, už se mi dělal vývar s kořením, já si nakrájela cibulku a přitom vyndavala nákup z tašek...zrovna jsem uklízela pytlík s oreganem, když jsem jen ze zvědavosti koukla dozadu na recept - a ve vetřině jsem dělala gnocchi alla bolognese:-))
    Vše jsem měla, zužitkovala jsem i poslední mrkve a co i rozhodlo, byla má lenost. Místo kuliček jsem jen rozmíchala mleté v protlaku...
    Pavlo, i tak díky za inspiraci.
    Magda

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, jen malá oprava, je to Jana (Florentýna) Zatloukalová, ne Zapletalová ;).
    Náhodou mám od ní také kuchařku - Hovory s řezníkem, kuchařka pro dceru z masa a kostí.
    S masem totiž bojuji asi podobně jako ty a tak jsem si k loňským narozeninám od maminky vyprosila právě tuhle u kuchařku (i když bylo zjevné, že by mi rady ohledně přípravy masa radši udílela sama, ale to nejde :)). Je to výborná kuchařka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za opravu!! A hlavně, že jsem tu knížku měla před sebou, když jsem to psala... O Hovorech s řezníkem jsem slyšela samé chvály a moje narozeniny se blíží tak už asi vím, co si budu přát!!

      Vymazat
  12. Já beru kolínka i knedlík :)

    OdpovědětVymazat
  13. moje první omáčka v životě a sklidila velmi pozitivní ohlasy od velmi upřímného a trochu náročného (na jídlo) partnera, takže jsem ji za poslední měsíc dělala již dvakrát a chystám se, že až pozvu naše na oběd, tak udělám tuhle rajskou znova :-) moc moc děkuji za nápad a recept!!! :-) za mě preferuji kolínka, ale včera jsem narazila na houskové knedlíky z hrníčků a zkusila je...výsledek byl parádní, jsou snadné bo je nemusím patlat/tvarovat rukama, takže je i méně bordelu v kuchyni a moc nám chutnaly :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Díky za recept! Jsem ráda, že jsem na internetu mezi tou změtí receptů narazila právě na ten Váš! Třeba bude zítra i chutnat :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Díky, Pavlo, jsem ráda, že kuličky chutnaly a že recept nezklamal. Jak si děti začnou vybírat a říkat, co ano, co ne, je člověk vždycky v trochu svízelné situaci a mleté maso v jakékoli podobě ji obvykle snadno zachrání. Tak ať si ti vaši chlapi na vás jen tak nepřijdou!
    Flo.

    OdpovědětVymazat
  16. No, já úplně nevím, zda bych si představovala dovolenou vyloženě s knedlíkem a rajskou, ale zase na druhou stranu, proti gustu žádný dišputát, že?:D Já jsem si nedávno našla tuto stránku zde , ze které si pořizuji čaje a třeba pro mne je to zase tak, že bych si žádný výlet bez čaje nemohla ani představit :)

    OdpovědětVymazat
  17. Sice je tu recept již několik let 🤣🤣🤣 ale já vařím dnes a s kolínkama, mňam už se těšíme 🥰😉😘 děkuji za recept

    OdpovědětVymazat