Müsli nepatří jen do jogurtu nebo do mléka. S müsli můžete i péct! Třeba tyto úžasné müsli řezy.
Na tyto müsli řezy jsem narazila na blogu pickfreshfoods.com a bylo jasné, že bude součástí některé z nedělních snídaní. Poslední dobou mi chybí snídaňová inspirace a stejně tak vypadají i moje každodenní snídaně: jogurt s müsli, pečivo s arašídovým máslem a jogurt nebo výjimečně ovesná kaše a to vše pořád dokola. A protože vás (i sebe) nechci ochudit o nové recepty na nápadité snídaně, nutí mě to hledat všude možně.
A myslím si, že s těmito müsli řezy jsem se trefila do černého! Dají se využít nejen jako zdravá snídaně (třeba v kombinaci s jogurtem nebo kefírem), ale jsou dobře sbalitelné, proto si je můžete vzít s sebou na výlet, do práce nebo do školy jako zdravou svačinku.
1 čtvereček má jen 100 kalorií, 2 g tuku, 8 g cukru, 3 g vlákniny a 3 g bílkovin.
Do receptu jsem použila Maxi müsli od Alnatury z DMka (1 kg za cca 90 Kč).
Je to moje nejoblíbenější müsli a jakmile mi dochází, musím se zásobit novým balením. Obsahuje ovesné, ječmenné, pšeničné a žitné vločky, rozinky, lískové oříšky, slunečnicová semínka, sezam, pohanku a lněné semínko. Není nijak přislazované a je bio, což je vždycky plus. Často se mi stává, že když si koupím müsli s oříšky, bývají žluklé, nebo aspoň jeden z nich, což stejně “nakazí” celou krabici. Ta potom putuje víte kam… U tohoto müsli se mi to ještě nestalo, oříšky vždy krásně voní a chutnají báječně. Rozinky obecně v müsli moc nemusím, ale taky je naopak vyhledávám. Jsou nádherně voňavé a šťavnaté a kdyby tu nebyly, nebylo by to pravé müsli!
Místo mléka jsem použila sójovo-rýžové mléko, které už chtělo spotřebovat. Je chuťově dost neutrální a ani v řezech to není nijak poznat.
No a místo vajíčka, které jsem šla cíleně koupit a samozřejmě jsou koupila spoustu jiných potřebných věcí, jen ne ty vajíčka…, jsem použila “chia vajíčko”. Když nemám vajíčko, obvykle ho nahrazuji drceným lněným semínkem, které zaliji horkou vodou a nechám nabobtnat. Zhruba za 5 minut vytvoří takovou gelovou konzistenci připomínající právě vajíčko a v receptech funguje jako spolehlivá náhrada. Jenže lněné semínko jsem doma také neměla… ale měla jsem chia semínka, která vytváří stejnou (ne-li ještě lepší) gelovou konzistenci jako semínko lněné. Tak jsem si do hrníčku nasypala 1 lžíci chia semínek, které jsem zalila 3 lžícemi horké vody a nechala působit. Za nedlouho jsem měla krásné “chia vajíčko”.
Moje verze receptu, tj. bez slepičího vajíčka a kravského mléka je tak vlastně veganská!
Müsli řezy (původní recept zde)
Ingredience (9 řezů):
- 1 šálek oblíbeného sypkého müsli
- 1 šálek ovesných vloček
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vejce nebo 1 lžíce chia semínek zalitá 3 lžícemi horké vody
- 1/3 šálku jablečného pyré, neslazeného
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek mléka (podle chuti – kravské, sójové, rýžové, ovesné, mandlové…)
Postup:
Troubu předehřejeme na 190°C a čtvercový pekáček o straně 20 cm si vymažeme máslem.
V míse smícháme müsli, ovesné vločky, cukr, skořici, prášek do pečiva a sůl.
Přidáme pyré, vejce a vanilku a zamícháme.
Přilijeme mléko a opět promícháme.
Müsli směs vlijeme do připraveného pekáčku a necháme zhruba 10 minut odpočívat, aby se do vloček vsákla tekutina.
Pečeme 25-30 minut, dokud nám nezezlátnou okraje a nezačnou se odlepovat od hrany.
Necháme trochu vychladnout a poté nakrájíme na 9 řezů.
V lednici řezy vydrží několik dní nebo si je můžete schovat na mrazák pokud víte, že je za pár dní nesníte.
Přeji pěknou neděli!
Otázka: Kde hledáte inspiraci na nová jídla?
Vypadají výborně!:-)
OdpovědětVymazatOooo, mňamka:)
OdpovědětVymazatSójovo rýžové mléko miluju:)
inspiraci hledám u vás na blogu ;o)
OdpovědětVymazatÓ díky!!
Vymazatgranola? dnes jsem na ní koukala u "pijonýrky."
OdpovědětVymazatK pijonýrce taky chodím!
VymazatSakryš, už musím nějaké ty své snídaně taky hodit na blog :-) Müsli řezy vypadají báječně, já teď ujíždím na domácích müsli tyčinkách, ale je fakt, že jak je chladno, tak ráda snídám sladce, třeba dneska jsem měla čokoládovo-ořechový dort s pařížskou šlehačkou a hruškovým želé :-)
OdpovědětVymazatTak nějak mě inspiruje moje "mlsná huba" ...
No ty si žiješ!! To je luxusní snídaně :-)!!!
Vymazattýý jo, manžel si je objednal do práce, to mu asi mooc chutnaly:))
OdpovědětVymazatAhoj, zrovna jsem našla Tvůj blog a chtěla bych moc poděkovat, že ho vedeš. Je naprosto užasný a články jsou psané a focené tak, že snad i já, kuchyňové telátko, něco dobrého ukuchtím ♥
OdpovědětVymazatDala jsem si tě na lištu prohlížeče a budu tě pravidelně sledovat :)
Ell
No paráda, moc děkuji za komentář a za objevení blogu! Budu se snažit, aby se ti tu pořád líbilo!!
VymazatTo vypadá úžasně! Sbírám teď inspirace na snídaně a tohle je jasný favorit:)
OdpovědětVymazat