sobota 11. ledna 2014

Nedělní snídaně: ovesné vafle

Už je to nějaký ten pátek co jsem vytáhla svůj vaflovač. Přitom vafle patří k mým nejoblíbenějším snídaním. Ale s těmi všemi vánočkami a jinými lákadly byly prosincové snídaně bohaté až až a tak ani nebyl důvod vaflovač vyndávat.

DSC_1255

Hledala jsem nějakou inspiraci na snídani, která by hlavně chutnala Kubovi. Není moc snídaňový (opravdu nevím po kom je…) a vždy si jen něčeho málo zobne, vypije skleničku džusu a stačí mu to. Ale říkala jsem si, kdyby dostal něco co mu opravdu chutná, třeba by se i nasnídal víc. A z předchozích vaflových pokusů vím, že mu chutnají.

DSC_1258

Recept jsem našla na foodgawker.com, kam se ráda chodím inspirovat různými recepty nebo kam zabrousím, když hledám něco konkrétního. Tentokrát jsem hledala nový recept na vafle a narazila jsem na blog www.dumplingsanddoughnuts.com, který jsem už určitě navštívila (ten název si pamatuji), ale jestli jsem podle něj už něco vařila/pekla, to opravdu netuším. Každopádně, recept na ovesné vafle mě natolik zaujal, že když jsem zjistila, že všechny ingredience mám doma, rozhodla jsem se ho hned udělat.

DSC_1260

Tak jsem se pustila do práce. Po několika nemilých zkušenostech jsem přišla k závěru, že Kuba a mouka nejdou dohromady. Což o to, Kuba si s moukou velice rád hraje – přesypává z mísy do mísy, důkladně (až moc) míchá vařečkou, přisypává další ingredience (i ty co nejsou v receptu…) a hlavně mně pak tu mouku nechce dát k dalšímu zpracování. A když se konečně k té mouce dostanu, zjistím, že část z ní je lince, další část na zemi a kolik jí zbylo v míse se už nikdy nedozvídám. Tím jsem chtěla říct, že pokud k sobě nemám dalšího asistenta (manžela), který na Kubu dohlíží, je lepší, aspoň pro tuto chvíli, s Kubou nepéct. Nebo aspoň nepřipravovat těsto.

A přesně to jsem tedy udělala. Těsto jsem si připravila jak Kuba odpoledne spal a jak se probudil, dali jsme se společně do práce. Kuba těsto ještě párkrát promíchal (bez toho by to nešlo), roztopili jsme vaflovač (v dostatečné vzdálenosti od zvědavých prstíků) a začali lít těsto.

DSC_1270

Vafle se postupně pekly, s Kubou jsme je kontrolovali a poté pozorovali, jak se nám množí na mřížce, aby vychladly. Kuba neodolal a hned si jednu přivlastnil. Pečlivě ji foukal, aby si nespálil jazýček a celou ji snědl. Já byla nadšená jak mu chutnají a těšila se na snídani, že se konečně pořádně nají.

DSC_1263DSC_1262DSC_1264DSC_1265DSC_1266DSC_1267

Do těsta na poslední dvě vafle jsem přihodila hrstičku nalámané čokolády. Prostě jen tak, z nudy... Do jedné z nich se pustil Kuba taky, sice až při focení, ale půlka v něm zmizela raz dva. Tu druhou vafli jsem musela schovat manželovi – ten by mi dal, kdyby se dozvěděl, že byly čokoládové vafle a ani neměl šanci jednu ochutnat :-).

DSC_1268DSC_1269

Vafle jsou díky ovesným vločkám hutnější než ty co normálně dělávám, jsou příjemně sladké (ne moc ani ne málo) a krásně křupou. Čokoládu můžu jen doporučit a teď se biju, že jsem těch čokoládových neudělala víc. V původním receptu doporučují přidat i vlašské ořechy, což by také určitě nebylo marné…

DSC_1257

Ovesné vafle (recept převzat odtud)

Ingredience (na 10 vaflí):

  • 1 a 1/2 šálku mouky (já jsem měla zbytek celozrnné – necelého 1/2 šálku, zbytek špaldové – zhruba 3/4 šálku a zbytek jsem doplnila hladkou, takže jakákoli kombinace bude fungovat)
  • 1/2 šálku ovesných vloček (dala jsem jemně mleté)
  • 3 lžíce hnědého cukru (použila jsem light muscovado z Marks&Spencer)
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 a 1/2 šálku mléka (dala jsem plnotučné, protože to pije Kuba a jiné doma nemáme, ale s klidem dejte polotučné nebo třeba i sójové, ovesné, rýžové…)
  • 1/4 šálku tj. 60g másla, rozpuštěného
  • nasekané vlašské ořechy, nasekaná čokoláda (nemusí být, ale doporučuje se)

Postup:

Do větší mísy dáme mouku, ovesné vločky, cukr, prášek do pečiva a sůl a promícháme.

Do jiné mísy nebo vyšší odměrky dáme vejce, mléko a máslo a důkladně zamícháme, nejlépe metlou.

Mokré ingredience přilijeme k suchým a zlehka promícháme. Pokud přidáváme ořechy a/nebo čokoládu, přidáme je nyní a opět lehce promícháme. Ořechy (čokoládu) můžeme také přidat jen do části těsta.

Těsto necháme zhruba 10 minut odpočívat (moje odpočívalo asi půl hodiny a nic se nestalo). Poté rozpálíme vaflovač a naběračkou naléváme těsto (množství záleží na vašem vaflovači). Přiklopíme a necháme péct. Já poznám, že jsou vafle hotové, když vaflovač přestane vypouštět páru. Mně to trvalo zhruba 5 minut.

Hotové vafle buď hned podáváme nebo přesuneme na mřížku a necháme vychladnout.

DSC_1274

Takhle jím vafli já, ale to už asi znáte :-): s burákovým máslem, banánem, jogurtem (i když tentokrát to byl jogurt s tvarohem 1:1) a javorovým sirupem.

A toto je už tradičnější způsob podávání: s kouskem másla a javorovým sirupem. Mňam! Toto jsem ještě doplnila banánovo jogurtovým smoothie, abych doplnila bílkoviny.

obrázek 1 (7)obrázek 3 (3)

Pokud je hned nepodáváme, necháme je úplně vychladnout a zabalíme je do alobalu, popř. je dáme do vzduchotěsné dózy. Když nastane ten správný čas na vafli, můžeme si ji dát jen tak studenou nebo si ji můžete rozehřát na pár vteřin v mikrovlnce (to ale nebude křupavá), nebo si ji rozpéct v troubě (to je ale moc zdlouhavé). Já si ji ohřívám v topinkovači a je to naprosto úžasné. Vafle křupe jako by byla čerstvě upečená, vevnitř je krásně vláčná a hlavně to trvá pár vteřin (vafli takto ohřívejte na nejnižší stupeň, aby se vám nespálila a i tak ji hlídejte – to by byla škoda, kdybyste ji museli vyhodit!).

Vypadá to jako dekadentní dezert, co?

DSC_1277

Jo a abych nezapomněla… Kuba si ráno samozřejmě do vafle párkrát kousnul a bylo hotovo… Jak jinak… A že se snažím… :-).

Otázka: Co nejraději snídají vaše děti? Poraďte!

14 komentářů:

  1. Vypadají krásně! :-) Strašně potřebuju vaflovač... Držím palce, ať se to u Kubíka s těmi snídaněmi zlomí - mně někdo takhle podstrojovat, tak jsem v sedmém nebi ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moje dítě se teď u snídaně ve všem vrtá a moc toho nesní. Nejvíc mu jede k snídani vločková kaše. :)

    OdpovědětVymazat
  3. škoda, že nemáme vaflovač :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdo dělá v toustovači..

      My máme nějaký slovenský recept od tchně, ty norské se nám zas tak nezalíbily, ale dostala jsem na ně zas chuť :-)

      Vymazat
  4. Deti nemám, sama som decko (14), ale najradšej mám lievance alebo palacinky :) Wafle si kúpime tak 2x do roka v Lidli, keď ideme na dovolenku... ale teraz mi nejak chutí celozrnné pečivo, pomazánkové maslo (z čisto živočíšnych tukov :/ :/ ) a šunka a zelenina :-)... Fakt je to dobrota. Škoda, že nemáme waflovač, už by sme s mamčou vyrábali tieto. Tí tvoji dvaja ťa musia neskutočne milovať, keď ich takto rozmaznávaš... :D

    OdpovědětVymazat
  5. vafle mám taky moc ráda, jak z ovesných vloček, tak z celozrnné mouky - a jím je podobně - jogurt, med, banán.....a někdy samozřejmě i to burákové máslo:)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den Pavlo, smím se zeptat, jaký vaflovač máš? Všude převládají malé srdíčkové formy a Ty máš krásné obdélníky a velké (podle fotek).
    Toužím po něm a podle Tvých receptů VÍCE:-))
    Jinak k tématu, můj Kuba je masožravec a termit - odvozeno od termizovaných sýrů:-)) Takže domácí chleba se šunkou nebo lučinou (duko žervé...). Jinak muffinujeme, teď jsem mu poprvé upekla hruškový koláč a už nechce jablečný.
    No a Pavluš, díky Tobě mixitujeme, ráno s teplým mlékem spíš.
    Jinak opožděně ale od srdeční komory - z Vánoc krásné fotky, Kubík si to podle úsměvů užil a Ty s manželem také, přeji vám všem hlavně zdraví, ať si užíváte, že jste spolu, no PROSTĚ VYPEČENÝ KŘUPAVÝ ROK 2014:-))
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaflovač mám z Tchiba a dostala jsem ho minulý rok k narozeninám, které mám v březnu a vzhledem k tomu, že se jejich nabídka opakuje, tak je možné, že vaflovač budou mít opět brzo v nabídce. Jsem s ním strašně spokojená, dělá báječně silné vafle. Jak píšeš, všude mají jen ty placaté srdíčkové, ale to jsem nechtěla. Můžu jen doporučit!
      A moc děkuji za milý komentář! Jsem ráda, že se tu inspirujete a doufám, že i nadále budete :-).

      Vymazat
  7. Já snad vafle nikdy neměla:) možná jako maličká.

    OdpovědětVymazat
  8. Jé, já chci vaflovačku! My jsme vafle nikdy nedělali, poprvé jsem je jedla (ale zato pak pořád) na dovolené v Polsku, to jsem ještě ani nechodila do školy :-) Ale vzpomínka to je pořád krásná a já si pořád vzpomínám, jak ty jejich vafle krásně křupaly.
    A jinak k těm snídaním u dětí - ono je to hrozně individuální, třeba u nás je náš dvouleťák schopný k snídani zblaznout dva chleby s domácí lučinou a k tomu hrnek kakaa a ten druhý si dá taky kakao a k němu maximálně banán, nebo najemno nastrouhané jablíčko, nebo mandarinku. Ale k obědu je pak schopný spucnout dospěláckou porci jídla.
    Takže bych to nějak nelámala přes koleno a speciálně bych nevyvařovala, nabídla bych nějaké ovoce nebo neslazené cornflakes.
    Ale mě teda někdo takhle podstrojovat a upéct mi vafle ještě s čokoládou, tak ho obejmu a nepustím (jen z toho důvodu, abych si dala další nálož dobrot :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky divím, co jsem schopná pro toho kluka udělat... Ale už jsem to vzdala, prostě není snídaňový... Zobne si jen trochu čehokoli - ať jsou to domácí vafle s čokoládou z lásky dělané nebo kukuřičné lupínky z Billy. Na oběd toho Kuba taky sní hodně tak si s tou snídaní nelámu hlavu. Díky za komentář (skvělý jako vždy)

      Vymazat
  9. Já jsem snad wafle nikdy nejedla..ale ty tvoje vypadají k nakousnutí. Děti zatím ještě nemám, ale já myslím, že to snad časem zlomí. Hlavní je vydržet:)

    OdpovědětVymazat
  10. Nejlepší vafle jsem jedla těsně po revoluci v okolí Staroměstského náměstí v Praze, v blízkosti kostela Sv. Jakuba, z okýnka vedle typického dřevěného lešení, kterého byla stará Praha plná. Vždy se na ně stály fronty, byly s čokoládou a opravdovou šlehačkou, křupavé. Mám pocit, že bych si tu nostalgii zkazila, kdybych se o vafle pokoušela doma :-)! Kostel Sv. Jakuba má zajímavou legendu o zlodějské ruce (visí nad dveřma):http://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9ho_Jakuba_V%C4%9Bt%C5%A1%C3%ADho_%28Star%C3%A9_M%C4%9Bsto%29

    OdpovědětVymazat