čtvrtek 26. ledna 2012

Arašídovo-čokoládové müsli

Podle mě, čokoláda a arašídy k sobě  ladí stejně jako třeba jahody a šampaňské, jablka a skořice nebo párek a hořčice. A protože arašídové máslo jím po lžících a kdo by neměl rád čokoládu, úplně jsem zajásala, když jsem narazila na recept na zapečené arašídovo-čokoládové müsli na blogu thishomemadelife.com.


No, není úplně nejzdravější, ale když nesníte celý plech na posezení tak rozhodně vaší linii neohrozíte. Líbí se mi, že toto müsli neobsahuje žádné zbytečnosti jako rozinky, brusinky apod. Samozřejmě vám nic nebrání je do müsli přidat, ale podle mě čím míň ingrediencí tím je müsli lepší.

Arašídovo-čokoládové zapečené müsli (původní recept zde)

Ingredience:


  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1/4 šálku celozrnné mouky
  • 1/4 šálku lněných semínek, drcených
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku pražených arašídů, nasekaných
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu (nebo jiného tekutého sladidla - medu, agávového sirupu...)
  • 1/3 šálku nasekané čokolády
Postup:

1. Nejprve si vyloupeme a nasekáme arašídy (pokud je nemáte už vyloupané). Mně zbyly ještě od Vánoc (vlastně možná od Mikuláše) tak se aspoň částečně spotřebovaly. Mimochodem, ve špajzce jsem našla ještě jeden neotevřený sáček arašídů tak to vypadá, že budu dělat toto müsli ještě mnohokrát. Což mi teda vůbec nevadí :-). 

2. Troubu předehřejeme na 175°C. Do větší mísy si dáme suché ingredience, tj. vločky, mouku, lněné semínko, sůl a nasekané arašídy a vše promícháme.



3. V druhé, menší míse si smícháme mokré ingredience, tj. arašídové máslo, olej a sirup.


Nejlépe to jde metlou.


4. Arašídovou pastu přidáme k suché směsi a pořádně promícháme. Jako vždy to jde nejlépe rukou.



5. Müsli přesuneme na plech, který můžeme vyložit pečícím papírem. Mně toto přišlo zbytečné, mám nepřilnavý plech, který svoji funkci splnil výborně. 


6. Pečeme zhruba 10 minut, poté müsli promícháme a pečeme dalších 10 minut. Během posledních 10 minut jsem byla hodně ve střehu, abych müsli nespálila tak jsem ho kontrolovala a promíchávala častěji. Prostě své troubě moc nevěřím a tak jsem chtěla být jistější. Přece jenom spálit takovou dobrotu by byla nezvratná škoda :-(.

7. Jakmile vytáhneme upečené müsli z trouby, vysypeme na ně čokoládu.



8. Ihned zpozorujeme jak se čokoláda potí :-). Čokoládu do müsli pořádně zamícháme, teplem se krásně rozpustí, což zaručí, že se čokoládou obalí každičká vločka!


Nádhera!

A teď přichází ta nejtěžší část: musíme počkat až müsli vychladne. Já si to urychlila tím, že jsem plech strčila na balkón. Sice jsem ochutnávala během přípravy, ale i přesto jsem byla zvědavá jak müsli chutná hotové. 

A jak jinak ochutnat müsli než s mlíkem:


Vynikající svačinka! Musela jsem se držet, abych zůstala jen u tohoto jednoho hrníčku neb bylo hodinu před večeří a já bych byla schopná spořádat půl plechu na posezení. 


Müsli chutná opravdu hříšně! Je dost syté, takže na svačinku opravdu stačí dvě, tři lžíce třeba s jogurtem nebo mlékem a jste uspokojeni. 

I přes to, že se do müsli přidávaly pouze 2 lžíce javorového sirupu, je müsli sladké dost. Záleží totiž jakou použijete čokoládu. Já jsem použila mléčnou, což učinilo müsli sladší. Příště bych spíš použila hořkou, protože ji jednak mám radši a jednak se mi müsli zdálo možná víc sladké než bych si představovala. 


Je také důležité jaké použijete arašídové máslo. Pokud použijete to, co obsahuje pouze arašídy a trochu soli, bude müsli zdravější než to, do kterého bychom použili arašídové máslo ze supermarketu (např. Skippy nebo Bohemia), protože tato obsahují přidaná sladidla a tuky. 

Na tomto blogu jsem už publikovala několik müsli: pohankové müsli a dýňové müsli. Doteď jsem si myslela, že to pohankové žádné jiné nepřekoná... Ale vypadá to, že máme na prvním místě remízu :-). Obě müsli jsou rozdílné i texturou. Zatímco pohankové müsli je sypké, arašídové müsli se spojilo do hrudek (pravděpodobně k tomu přispěla mouka, co se do müsli přidává a také čokoláda spojila jednotlivé vločky dohromady). Hrudky se lépe ujídají a nedělají takový nepořádek, když ho jíte přímo z dózy rukou :-). Záleží, čemu dáváte přednost. 

Pro ty co arašídovému máslu nepřišli na chuť se nemusí bát. Přenechává müsli pouze arašídové aroma (stejně jako samotné arašídy) a působí společně s olejem a sirupem jako pojidlo.

Takže pokud vám zbyly ještě nějaké ty arašídy z Vánoc, ale i v případě pokud žádné nezbyly (jde to i bez nich), určitě toto müsli vyzkoušejte! Nebudete litovat! Teda doufám...


Otázka: Jíte müsli? Jakým způsobem? S mlékem, jogurtem, jen tak...? Jaké müsli máte nejraději?

20 komentářů:

  1. Buráky a čokoláda jsou opravdu geniální kombinace. Někdy si vemu pár (slaných) arašídů a k tomu kousek hořké čokolády a jsem v nebi :-). A müsli - to musí být bomba. Určitě vyzkouším. A tyčinky z přechozího příspěvku taky. Díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, to vypadá moc dobře! Díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  3. Musli jedine s jogurtem:) Chutna mi obyc cokoladove, ale tohle vypada lakave...kde se daji sehnat ty coko kousky?

    OdpovědětVymazat
  4. Zase parádní recept:-).
    Zkoušela jsem dle minulého musli tyčky, ale byl to spíš koláč, ale dobrej:-).
    Našla jsem recept na musli tyčinky se salkem, ty se mně povedly více.
    Musli jím nejraději s jogurtem:-).
    A koukněte ke mně na blog, něco tam máte:-).

    OdpovědětVymazat
  5. Jana: Přesně tak! Ani nevím, jestli existuje nějaká arašídová čokoláda. Studentská pečeť je dobrá, ale rozinky v čokoládě nemusím... Budu se muset porozhlédnout! Díky za komentář!

    Vojta: Díky!

    Saša: Taky jím musli nejčastěji s jogurtem! Ty čoko kousky se dají sehnat v Marks&Spencer, ale už jsem je tam dlouho neviděla. Nebo jsem je zahlédla i v Tescu. Tyto mám dovežené z Anglie, ale u nás se určitě také najdou.

    K.: Děkuji moc za ocenění! Moc si toho vážím! Jsem vždycky ráda, když můžu inspirovat :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Tak buráky jsou jediné ořechy (v podstatě to teda nejsou ořechy, já vím :-)), které nemusím. Ale třeba by šly nahradit vlašáky :-) Müsli už jsem dlouho nedělala, balík vloček doma mám, tak až děti (a má únava a bacily) dovolí, vrhnu se na zdravé experimentování.

    OdpovědětVymazat
  7. Výborný tip na musli, obdivuji, jak máš vždycky všechny části pečení nafocené. Od surovin až po snězený talířek. :-) Už jsem se tady některými tvými recepty inspirovala.
    Já taky arašídům zas tak nehovím, ale určo to musí být dobré i s vlašákama nebo mandlema.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak plánuji, že si příští týden zkusím udělat tyto musli. Přemýšlím ale nad tím arašídovým máslem. Nikdy jsem to nejedla, nemám s tím žádnou zkušenost. Jak se to dá třeba ještě jinak použít? Nebo dalo by se to v receptu něčím nahradit?

    OdpovědětVymazat
  9. Kivi: arašídové máslo miluju, ale ne každý mu přijde na chuť. Je hodně hutné a jak tvrdí moje mamka, která si na něj prostě nezvykla, lepí se na patro :-). Já ho mám ráda jen tak namazaný na rohlíku nebo na chleba a výborné je i s banánem (normálně si arašídové máslo namažeš na banán jako na rohlík). Někdy přidám lžíci arašídového másla do banánového koktejlu (zralý banán+mléko nebo kefír+arašídové máslo, vše rozmixovat ponorným mixérem), čímž získá úžasnou arašídovou příchuť. Nejsem si jistá, čím by se dalo arašídové máslo nahradit. Vyzkoušela bych např. rozmačkaný banán nebo jablečnou přesnídávku, ale výsledek nezaručuji neb jsem to takto nezkoušela. Pokud něco z toho zkusíš, určitě dej vědět jak to dopadlo!
    PS. Doporučuji koupit arašídové máslo ve zdravé výživě, ale i tak sledovat složení. Mělo by totiž obsahovat pouze arašídy, popř. trochu soli. Většina supermarketů nabízí arašídová másla s přídavkem tuků a cukrů, což vůbec není potřeba.

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. jsem chtěla ten komentář poupravit a místo toho jsem ho smazala :-( Neva napíšu znova. :-)
    Pavli, děkuji za odpověď. Zkusím se po tom arašídovém másle podívat, ať vyzkouším něco nového. Snad seženu menší balení, kdyby nám to doma náhodou nikomu nechutnalo. :-) Jinak díky za tip i s tím koktejlem. My jsme si letos v lednu koupili mixér a koktejly jsou u nás na denním pořádku a ty banánové ty u nás doslova jedou. :-) Pak dám určitě vědět. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. tak jsem nakonec udělala úplně jiné musli laděné do skořice a dala jsem do nich tu jablečnou přesnídávku. Narazila jsem na to někde na netu, že někdo dělal zase jiné musli a tu jablečnou přesnídávku tam dal. Zkusila jsem to a těžko říct, jak by to dopadlo bez ní. V konečné výsledku to tam nebylo vůbec cítit, takže nevím. Recept mám zde http://kivibloguje.blogspot.com/2012/02/skoricove-musli-s-orechy-rozinkami.html
    Určitě budu zkoušet další musli, zaujalo mě to a příprava těch musli není tak složitá.

    OdpovědětVymazat
  13. Tvoje musli vypadá velmi jedle :-). Nemyslím si, že to jablečné pyré tam hraje důležitou roli co se týče chuti, spíš působí jako takové lepidlo, které má vločky spojit. Domácí zapečené musli jsou fakt jednoduché a hlavně výrazně zdravější než ty kupované! Díky za komentář!

    OdpovědětVymazat
  14. tak už jsem si koupila to arašídové máslo a musím říct, že je velice zajímavé, určitě ho doma spotřebujem. Zkoušela jsem ho do toho koktejlu, na chleba s medem a opravdu zajímavé. Moc děkuji za tip, aspoň jsem si zpestřila jídelníček. :-)
    Dokonce jsem v obchodě narazila i na ty čokoládové bobulky nebo jak to nazvat, ani jsem po tom nepátrala, byla to náhoda. Akorát trochu dražší, cca 28 Kč za 80 g, je to teda hořká čokoláda, působí kvalitně. Ale řekla jsem si, že jednou za čas se to dá, hlavně je to úspora času, pač chvilku trvá nadrtit čokoládu.
    Takže snad brzy vyzkouším i tyto musli.
    Jinak moc děkuji za Tvůj blog, máš ho opravdu moc pěkný a hodně mě inspiruje. Mám se ještě co učit, ale je to taková fajn odreagovačka na mateřské. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Kivi: Mám radost, že tě arašídové máslo nadchlo. Ne vždycky tomu tak je :-). Jinak ty čokoládové "čočky" jsou příjemné, bez práce, ale je fakt, že obyčejná tabulka čokolády vyjde levněji. Většinou je dostanu jako dárek, což mě vždy velice potěší, protože je sama nemusím kupovat :-).
    Tvůj komentář mě moc potěšil! Jsem ráda, že se ti blog líbí a hlavně že přispíváš do komentářů! Všechny komentáře mě totiž vždy nabudí do dalších pokusů!!

    OdpovědětVymazat
  16. Ajéje... stalo se mi to, co jsi psala na začátku článku- snědla jsem celý plech na posezení :-) respektive na dvakrát, ale i tak! Je to opravdu hříšně dobré!!! Mňam, chystám se na tohle pečení dnes znovu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super! Jsem moc ráda, že chutnalo :-). Už se těším na Mikuláše, že zase budou arašídy. Musím zopakovat!!!

      Vymazat
  17. mňam to musííí být dobrůtka :-)

    nechceš se spřátelit? :-)
    http://fitnessalifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda je dobrůtka :-).
      Klidně se můžem spřátelit :-).

      Vymazat
  18. Díky za skvělou indpiraci! Místo buráků vlašáky, místo burákového másla tahini, přidáno pár nesekaných datlí a sladová čokoláda a je to luxus :) Jen příště uberu trochu soli.

    OdpovědětVymazat