pátek 15. dubna 2011

Panini caprese

Koupila jsem si nádhernou bazalku!


To se tak často nestává, že by bylinky v supermarketu byly tak čerstvé! Spíš si myslím, že jsem měla štěstí a zrovna dovezli zboží :-). Takže když jsem ji spatřila, bylo naprosto jasné že bude moje! A hned mě hlavou začaly lítat nápady, co s ní provedu. Napadla mě tradiční kombinace, která nikdy nezklamala: rajče-bazalka-mozzarela a okolo této myšlenky jsem začala pracovat.


Tak jsem do košíku k bazalce přidala balíček mozzarely, košík cherry rajčat a ciabattu a spěchala domů rozpálit gril na panini caprese!






Tím grilem jsem samozřejmě měla na mysli tento elektrický, úžasný, nejlepší věc, co jsem si do domácnosti pořídila :-). Nejvíc ho využívám na grilování zeleniny (lilek, cuketa, paprika, žampiony...) a právě na zapékané sendviče

Pod grilem jsem tedy roztopila (měj na mysli: dala do zásuvky) a mezitím, co se rozehříval, jsem si připravila sendvič.

Nejdřív jsem si nakrájela  rajčátka i bazalku.



Na jednu půlku rozkrojené ciabatty jsem vyskládala nakrájenou mozzarelu.


Na mozzarelu přišla rajčata.


Na rajčata bazalka.


Na bazalku druhá půlka ciabatty.


Vršek i spodek sendviče jsem potřela máslem, aby vznikla křupavá kůrka a dala panini zapéct.



Zapékání dlouho netrvá, ale mně to vždycky přijde nekonečné. Neustále nahlížím, jestli už to má proužky, jestli už se roztéká sýr... Jakmile jsem uslyšela syčení znamenající vytečení sýru na plochu grilu, věděla jsem, že je hotovo!


Ještěže jsem panini fotila, protože jak se znám, určitě bych se do sendviče zakousla a stoprocentně bych si spálila pusu. Rajčata jsou v tomto nejhorší a jsou vždy ze všeho nejteplejší. Zajímavé je, že to vím, ale vždycky se spálím... :-). 


Panini caprese je obměna tradičního salátu caprese, tedy nakrájená rajčata, mozzarela podávaná s bazalkou a olivovým olejem. Je to taková mobilnější verze, stačí vzít do ruky a můžete jít. Nebo zabalit do alobalu (nechat před tím samozřejmě vychladnout, aby se vám panini nezapařil) a vzít s sebou do práce či do školy. 

Nejvíc se mi na tomto panini líbí, jak se mozzarela táhne, když sendvič jím :-).


Když s panini přidáte misku salátu nebo zeleninovou polévku, máte skvělý zdravý oběd!

A pro ty co doma nemají gril ani toastovač, panini jde udělat i na pánvi - tak jsem začínala i  já. Panini dejte na rozehřátou pánev s trochou olivového oleje (v tomto případě samozřejmě už nemusíte mazat panini máslem) a zatěžkejte ho něčím těžkým, třeba jinou pánví, těžkým prkénkem apod. Udržujte slabý až mírný plamen. Po pár minutách panini zkontrolujte a pokud se vám zdá spodní strana hotová, panini obraťte a postup zopakujte pro druhou stranu. Jediné, co se v přípravě na grilu a na pánvi liší jsou krásné proužky od grilu... :-). 


Panini bylo pěkně křupavé a hrálo všemi možnými chutěmi - jemná mozzarela, výrazná chuť bazalky, sladká rajčata, křupavý chéb. Když jsem panini připravovala, byla jsem přesvědčená, že tak velkou ciabattu nemůžu v životě sníst (menší neměli). 

A ejhle...!


Do posledního drobečku :-)!

Teď mi ještě zbývá tak 90 % rostliny a tak přemýšlím co s ní podniknu... 



Nějaké nápady? Jak nejčastěji využíváte čerstvou bazalku?

Určitě půjde do omáčky na těstoviny, ale to mi ji stále zbyde 75 %... Budu vděčná za vaše tipy! 

8 komentářů:

  1. Tuhle kombinaci miluju.
    Bazalku jsem si nakládala do oleje - vrstva suchých čerstvých listů, posypat mořskou solí a zase vrstva listů, takhle to střídat a pak zalít olejem a dát do lednice. Pak si postupně bereš ze sklenice dle potřeby. Taky by šlo udělat pesto a šoupnout ho do mrazáku na jindy, nebo dát do mrazáku samotné listy. Už mě nic jiného nenapadá. Ditta

    OdpovědětVymazat
  2. táda, to vypadá úžasně! Hlavně ten supr gril je jistě skvělý pomocník.

    OdpovědětVymazat
  3. Ditta: díky za všechny typy!! Nejvíc mě zaujal nápad naložit bazalku do oleje. Musím vyzkoušet!

    Zubatá: díky moc! Gril je fakt supr a jsem moc ráda, že jsem se před 2 lety rozhodla si ho pořídit!

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to vážně úžasně. Budu muset vyzkoušet...jen nevím jak to půjde v toastovači, ale snad taky dobře :)

    OdpovědětVymazat
  5. V toastovači to půjde určitě taky dobře. Dřív jsem to v něm dělávala taky, ale pak se začal odlupovat teflon... tak šel pryč :-).

    OdpovědětVymazat
  6. I z našeho toastovače už odešla část teflonu (zřejmě do našich žaludků). Příjde mi ale, že mezi tímto grilem a toastovačem není moc velký rozdíl... snad jen v ceně? Máme sice pidibyt, ale začínám mít cukání si něco takového koupit, grilování milujeme, na chatě grilujeme od jara do podzimu (v létě každý den, jiné obědy neznáme)... Ale venku u našeho pidibytečku žádné místo ke grilování není, tak by se možná takový elektrický gril do domácnosti hodil. Jen se obávám, že to bude další pořádný zdroj tepla, který nám z už tak přehřátého bytu udělá skutečnou saunu... :(

    OdpovědětVymazat
  7. Máme taky malý byt a grilování milujeme. Nevím jestli by se sousedům líbilo, kdybychom grilovali na balkoně, proto je tento elektrický gril ideální. Grilujeme na něm jak zeleninu tak maso a zapékáme sendviče, využíváme ho minimálně jednou týdně (což se o jiných spotřebičích říct nedá). A nezdá se mi, že by nějak obzvlášť vyzařoval teplo.

    OdpovědětVymazat
  8. ahoj pokud tě můžu poprosit kontaktuj mě na muj mail mam dotaz zda bych nemohla tvé foto užít řeknu k čemu: kiki774@seznam.cz nebo blog www.mycolorsworld.blog.cz

    OdpovědětVymazat