Už dlouho jsem se chystala udělat tyto jablečné lívance. Recept jsem si kdysi vytrhla z jednoho časopisu a kdykoli jsem listovala svým sešitem receptů, pokaždé jsem se u něj zastavila a toužila se do lívanců zakousnout. Nikdy zatím nebyla ta pravá chvíle až teď. Měla jsem dostatek jablek a všechny ingredience tak jsem se jednoho dne během odpoledního spánku do receptu pustila. Anička lívance miluje a tak jsem ji zároveň chtěla udělat radost k odpolední svačině.
Lívance jsou neskutečně jemné a hebké a během opékání se úplně nafoukly. Jsou opravdu výborné a pokud máte přebytek jablek tak pár z nich tu rozhodně zužitkujete. A zároveň se naladíte na podzim, protože jablka a skořice prostě k podzimu neodmyslitelně patří!
V původním receptu se do těsta přidávají i brusinky, ty jsem ale vynechala. Příště bych zkusila přidat i vlašské ořechy, ale kvůli Aničce jsem je tam také nedávala. Co mě překvapilo, že v původním receptu nebylo žádné sladidlo. Předpokládá ale, že se lívance budou podávat se skořicovým máslem (máslo+skořice+cukr), které lívance osladí. Já jsem se rozhodla skořici i sladidlo (javorový sirup) přidat rovnou do těsta. Původní recept jsem si teda trochu upravila a i tak vyšly nad moje očekávání!
Jablečné lívance (inspirace: Apetit, prosinec 2014 – na internetu jsem bohužel recept nenašla)
Ingredience (na zhruba 10 větších lívanců):
- 300g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 – 2 lžičky skořice (v původním receptu skořice není)
- 2 vejce
- 285ml podmáslí/kefíru
- 4 lžíce mléka
- 50g másla, rozpuštěného (v původním receptu je 85g)
- 2 lžíce javorového sirupu (v původním receptu není žádné sladidlo)
- 3 menší jablka, nastrouhaná (já nechala slupku, ale můžete ji oloupat)
Postup:
V jedné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a skořici.
Ve středu udělám důlek a do něj rozklepneme vejce, vlijeme podmáslí, mléko, máslo a javorový sirup. Vše promícháme a nakonec vmícháme nastrouhaná jablka.
Rozpálíme si nepřilnavou pánev a těsto na ni vlijeme malou naběračkou. Opékáme na středním plameni zhruba 2-3 minuty, poté obrátíme a doděláme na druhé straně. Takto pokračujeme dokud nespotřebujeme všechno těsto.
Já jsem dělala lívance na sucho bez oleje. Pokud chcete, přilijte do pánve olej a opékejte lívance na oleji.
Lívance podávejte přelité trochou javorového sirupu, nebo jako já, s pořádným kopcem řeckého jogurtu (přelitého javorovým sirupem :-)).
Anička je má ráda na sucho :-).
A takto to vypadalo po focení:
Otázka: Tak co vy? Jste už naladěni na podzimní pečení?
U posledního fota se směju nahlas. Perfektní!!
OdpovědětVymazatDneska jsem usmažila na oběd. Byly výborné......Renča
OdpovědětVymazatVypadají úžasně. Jsem ráda, že jsi zase začala psát :-)
OdpovědětVymazat