sobota 8. února 2014

Nedělní snídaně: 3x čokoládový chlebíček

I přes to všechno co se u nás v současné době odehrává, si nemůžu nechat tento recept pro sebe a prostě se o něj musím s vámi podělit. To byste mi určitě neodpustili. Protože kdo by nechtěl posnídat něco čokoládového. A ne jen tak čokoládového, ale 3x čokoládového!

DSC_1464

A nebojte se, žádná kalorická bomba to rozhodně není. No, vlastně to není úplně pravda, protože chlebíček je hodně hutný, ale je ze samých zdravých věcí. A čokolády… Která je ale také zdravá, protože kromě těch všech antioxidantů, které obsahuje (zejména ta hořká), je také dobrá na nervy. A nervy je třeba šetřit, no ne?

DSC_1468

Chlebíček může být i bezlepkový, pokud použijete bezlepkové ovesné vločky (dají se koupit třeba zde). Ovesnou mouku si můžete koupit (i bezlepkovou), ale pro mě je nejjednodušší si ji rozemlít z ovesných vloček, které mám vždycky doma. Recept obsahuje také pohankovou mouku a mandlovou mouku, kterou jsem si připravila obdobně jako ovesnou mouku, a to tak, že jsem rozemlela celé mandle na mouku (dávejte jen pozor, ať mandle nepřemelete, jinak by vám vzniklo mandlové máslo – to také není špatné, ale zde potřebujeme jen tu mouku). Pohanková mouka se dá běžně koupit ve zdravé výživě. Tajnou ingrediencí (a je opravdu tajná, protože jsem o ni neřekla ani manželovi, a to si na chlebíčku pochutnával několik snídaní za sebou) je batát.

DSC_1495

Resp. pyré z uvařených batátů. Na uvedené množství bude stačit 1 středně velký batát. Všimla jsem si, že se batáty dají normálně sehnat v obchodech (Albert, Billa, Globus), takže byste s tím neměli mít problém. Batát můžete uvařit stejně jako brambory, ve vodě do měkka, poté vodu slít a rozmačkat (rozmixovat) nebo jako já – v mikrovlnce. Batát zbavený slupky jsem si nakrájela na kostičky, dala do misky vhodné do mikrovlnky, přikryla je mokrou papírovou utěrkou a dala normálně ohřívat na 4 minuty. To stačilo, aby byly krásně měkké. Batáty v chlebíčku vůbec neucítíte (viz manžel…), ale díky nim je chlebíček náramně vláčný a dodá mu i trochu sladkosti. Pokud si na batáty netroufáte (nebo je nemůžete sehnat), zkuste třeba rozmačkaný banán – v tomto případě ale bude jeho chuť znát.

DSC_1465

Co ale dělá tento chlebíček úžasnou čokoládovou pochoutkou, je čokoládová posypka. Nikdy mě nenapadlo dát do posypky kakao, ale musím říct, že je to geniální nápad! Radím vám: posypku rozhodně nevynechávejte!

DSC_1456

3x čokoládový chlebíček (recept převzat odtud)

Ingredience:

Posypka:

  • 1/3 šálku cukru
  • 1/4 šálku ovesných vloček
  • 3 lžíce másla, měkkého
  • 2 lžíce ovesné mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli

Chlebíček:

  • 1 a 1/3 šálku ovesné mouky
  • 1/2 šálku mandlové mouky
  • 6 lžic pohankové mouky
  • 6 lžic kakaa
  • 6 lžic cukru
  • 1 lžíce drceného lněného semínka
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • špetka soli
  • 2 velká vejce
  • 3/4 šálku pyré z batátů
  • 2/3 šálku kefíru či podmáslí
  • 6 lžic javorového sirupu nebo medu
  • 3 lžíce másla, rozpuštěného a lehce vychladlého
  • 1/2 šálku čokolády, nasekané

Postup:

Troubu předehřejeme na 170°C a formu na chlebíček vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem.

Na posypku smícháme všechny ingredience (nejlépe to jde rukou nebo vidličkou) až připomíná konzistenci drobenky. Dáme stranou.

Na chlebíček si smícháme suché ingredience (kromě čokolády). Poté v jiné míse smícháme mokré ingredience.

Suché ingredience vsypeme do mokrých, zlehka zamícháme. Přisypeme čokoládu a opět zlehka promícháme. Těsto bude husté.

Necháme 5 minut stát.

Těsto vlijeme do vymazané formy na chlebíček a hojně posypeme posypkou, kterou jsem přimáčkla na těsto, aby pak co nejmíň padala.

Pečeme 65-80 minut. Po hodině chlebíček kontrolujte a kdyby se vám ze shora připékal, přikryjte ho alobalem.

Nechte 10-15 minut vychladnout, poté vyndejte na mřížku.

DSC_1466

Chlebíček měl úspěch jak u manžela tak u Kuby. Když jsem se manžela ptala (opatrně) jak mu chlebíček chutnal, řekl, že moc. Pak jsem se ho zeptala, jestli by tipnul, že je ze samých zdravých věcí. Na to odvětil, že nic jiného ode mě nečekal, ale že je rád, že tam aspoň nejsou ovesné vločky… Ha! Kdyby věděl… (Teď už asi ví…).

DSC_1472

Dobrou chuť a přeji klidnou neděli! Já jdu balit… Jen nevím, jestli oteplováky na hory nebo hrnce do domečku…

9 komentářů:

  1. vypadá skvěle:) zrovna včera jsem si upekla banánový, dneska jdu dělat čokoládový z červené řepy, tak zítra bych mohla zkusit rovnou ten tvůj, když už jsem v tom zápalu:D

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá úžasně! :D zrovna máme doma jeden batát a nevím co s ním :D teď už je to jasné :D určitě vyzkoušíme :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jak je hnusně, jdu po čokoládě jako honicí pes po zajícovi :-) Ještěže se mi v troubě ve vodní lázni peče čokoládový Gianduia dort s lískovými oříšky, jinak bych si asi naslintala do klávensice. Chlebíček vypadá skvěle, věřím, že i u nás by měl veliký úspěch. určitě ho brzy vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  4. Pavli, ráda bych se vás zeptala, když teď čekáte miminko, jak budete měnit stravu a cvičení?
    Nevím zda jste si doteď počítala denní příjem kalorií a živin, ale plánujete hodně přidávat - třeba více sacharidů, tuků..? Nebo zachováte to jak jíte doteď? A co cvičení, jak plánujete cvičit zatím a pak i v pokročilejším stadiu těhotenství?
    Děkuji předem za odpověď. Mějte se krásně a užívejte si těhotenství.
    Milada :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Denní příjem kalorií nepočítám a jím, kdy mám hlad (a někdy i z nudy... :-) ). To plánuji i během těhotenství. Poslouchat tělo, které si řekne, co a kdy to chce. Pociťuji teď větší hlad a tak si většinou dám nějakou svačinu mezi jídly, ale není to vždy. Co se týče cvičení, když mi čas a Kuba dovolí, jdu na rychlou vycházku - tj. rychlá chůze prokládaná lehkým během, jinak 1-2x týdně posiluji (doma nebo na lekcích fitmami). Aktivní chci být co možná nejdéle, s Kubou jsem byla aktivní až do porodu tak uvidíme jak to půjde teď.

      Vymazat
  5. Hmmm, to vypadá parádně :-) kde je čokoláda, to mi chutná! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Mmm díky za recept určitě vyzkousim.

    OdpovědětVymazat