pátek 13. prosince 2013

Kapustový salát s jablky, brusinkami, ořechy a sýrem

Poslední dobou si všímám spousty receptů z kapusty a je vidět, že tato super potravina zažívá comeback. Dřív jsem kapustu znala jen v polévce a jako dušenou ze školní jídelny. A doma jsme ji nedělali, nejspíš proto, že ji taťka nerad a když se vaří, tak smrdí. Takže nevím jak vy, ale já na kapustu nemám pěkné vzpomínky. A pravděpodobně jen z principu jsem vždy nad kapustou ohrnovala nos.

Jenže jak postupem času sbírám ty životní zkušenosti (= stárnu) tak spoustu svých předsudků přehodnocuji. Začala jsem milovat červenou řepu! Objevila jsem růžičkovou kapustu! Pohanku bych mohla jíst každý den! A kapustě jsem se rozhodla dát druhou šanci – a úspěšně!

DSC_0327

Nepochybně, nejvíc vitaminů a minerálních látek obsahuje kapusta syrová. Jenže neznám nikoho, kdo by si utrhl list kapusty a skřoupal ho na posezení. Za prvé jsou listy kapusty dost tuhé (zvlášť ty úplně vnější) a za druhé by kapusta nejspíš roztrhala dotyčnému střeva. Ano, řekněme si to narovinu, kapusta, stejně jako snad všechny druhy košťálové zeleniny, nadýmá. Proto se tak dlouho dusí a proto pak ta dušená kapusta ze školní jídelny vypadá tak jak vypadá… (hnědě…).

Jenže kapusta se nemusí jen dusit, aby byla jedlá. Mám ji ráda jen tak nakrájenou na proužky a orestovanou na troše olivového oleje nebo právě ve formě salátu.

DSC_0329

Do salátu se používá kapusta čerstvá, teda syrová. A aby byla lépe stravitelná a naše střeva zůstaly v klidu, “vmasírujeme” do ní dresink z olivového oleje a citronu, díky němuž kapusta zkřehne a stane se z ní opravdu lahůdka. Nehledě na to, že je to naprostá vitaminová bomba!

Kapustu jsem naladila trochu podzimně a přidala k ní sladká jablka, trpké sušené brusinky, křupavé pražené vlašské ořechy a jemný uzený sýr. Naprostá delikatesa!

DSC_0328

Kapustový salát s jablky, brusinkami, ořechy a uzeným sýrem (recept přezvat odtud)

Ingredience (na 2 porce):

  • 3 – 4 vnější listy kapusty (je dobré vybrat ne úplně ty vnější neb ty bývají hodně tuhé, ale zase aby byly ještě tmavě zelené)
  • hrstička sušených brusinek
  • hrstička pražených vlašských ořechů, nasekaných
  • 1 malé nebo 1/2 většího jablka, nakrájeného na kousíčky
  • kousek vašeho oblíbeného uzeného sýru
  • šťáva z 1 citronu
  • olivový olej (stejné množství jako šťávy z citronu, tj. zhruba 3 lžíce)
  • 1 lžíce javorového sirupu/medu/sirupu z agave… (použila jsem javorový sirup)
  • sůl, pepř na dochucení

Postup:

Kapustu důkladně omyjeme pod vodou, osušíme ji a odstraníme z ní tuhé košťály. Poté ji nakrájíme na tenké proužky a dáme do mísy.

Následně si připravíme dresink: na dresink smícháme všechny ingredience, dochutíme solí a pepřem. Dresink přilijeme ke kapustě a prsty ho do kapusty vmasírujeme. Tento krok je potřeba udělat důkladně, aby se každý proužek kapusty obalil dresinkem. Trvá to zhruba 5 minut. Objem kapusty v míse by se měl zhruba o polovinu zmenšit.

Kapustu dáme do ledničky odpočívat do doby než budeme salát podávat, minimálně však 1 hodinu.

Jakmile chceme salát podávat, vyndáme kapustu z lednice a přidáme k ní brusinky, ořechy, nakrájené jablko a kostičky sýru. Všechno důkladně promícháme, přendáme do misek a servírujeme.

DSC_0330

I když je kapusta krásně křehká a měkká, nečekejte, že bude podobná listovému salátu. To určitě ne, ale právě to dělá salát hodně zajímavý. Kapusta má takovou zemitou chuť, která s ostatními přísadami krásně ladí.

Já jsem si k salátu dala pečivo, ale může i posloužit jako příloha k obědu.

O kapustových salátech už jsem toho hodně slyšela, ale teprve teď jsem se odhodlala je vyzkoušet. Opravdu nevím, proč jsem čekala tak dlouho.

Všem doporučuji!!!

DSC_0331

Otázka: Máte rádi kapustu? Jak ji nejraději připravujete? Podělte se!!

7 komentářů:

  1. Konečně! Na webech o vaření se to teď hemží recepty na cukroví nebo pečené maso a já mám už dva týdny před Vánoci černé svědomí z toho, co všechno letos zase sním. A už od začátku prosince mám chuť na nějaký zajímavý salát (asi je to tím, že nemrzne, protože to mívám chuť na polévky). Kapustu jsem objevila také teprve nedávno (díky klukům v akci: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1334-rostena-na-cesneku-s-kapustou-a-chlupatym-knedlikem/ ) , takže se vážně těším, až tenhle salát vyzkouším. Děkuju, Pavlo :).
    PS: Doufám, že nezklameš a i v průběhu Vánoc budou na Drobečkách přibývat nějaké odlehčené recepty ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vyzkoušeno - salát je báječný, chutě jsou skvěle vyladěné! A žádné zažívací potíže se nekonaly :).

      Vymazat
  2. Kapustu miluju, jen tak ji rychle přeliju vařící vodou a hned dám pod proud studené vody (aby si zachoval akrásnou zelenou barvu) a dělám si z ní minimalistickou přílohu, jen k přimíchám lžíci hrubozrnné hořčice a oliváče, trošku citrnovoé šťávy a je to. A ten tvůj salát vypadá úžasně! Je tam všechno, co zbožňuju a přesně takovéhle kombinace miluju.
    Tak až nám doma skončí neštovicová izolace, půjdu hledat kapustu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. suroviny nakoupeny, dnes vyzkouším, vypadá fantasticky!!díky moc za tip Pavli

    OdpovědětVymazat
  4. Kapustu jsem od dob školní jídelny nejedla, ale tenhle salát vypadá skvěle!. A říkám si, že když jsem si už dokázala zamilovat špenát, zelené fazolky a růžičkovou kapustu, které jsem do nedávna odmítala pozřít v jakékoli podobě (a teď bych je mohla mít obden, mňam!), tak s kapustou to určitě bude podobné :-)
    Podle mě prostě neexistuje hnusná zelenina, jenom špatní kuchaři ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. jééé tenhle salát vypadá naprosto skvěle!!! kombinace jablek a kapusty by mě určitě nenapadla, ale vyzkoušet to musím ;) krásný nový rok!!!

    OdpovědětVymazat