Letos jsme měli s Mikulášem dohodu. Požádala jsem ho, aby mi nenosil čokoládu, ale spoustu ovoce, oříšků a podobných dobrot. Mikuláš moje přání vyslyšel a i když se v mém balíčku nějaká ta čokoládka našla (odpouštím Ti, Mikuláši!), byla jsem s nadílkou spokojená. Museli jsme být hodní asi všichni tři, protože se nám doma sešlo tak 5 kilo banánů a 3 kila mandarinek. Do mandarinek jsem se pustila po hlavě já, ale ať děláme co děláme, ani s banánožroutem Kubou, jsme nebyli schopni horu banánů sníst dřív, než zčernaly.
A černé banány znamenají jen jedno: banánový chlebíček! Už dlouho jsem na něj měla chuť, ale kdykoli jsem koupila o 4 banány navíc, se záměrem udělat chlebíček jakmile přezrají, vždy se ty banány snědly. Věřím, že i ty černé bychom snědli (mně přezrálé banány nevadí, zvlášť když se rozmačkají do ovesné kaše nebo do jogurtu), ale zabavila jsem je dřív, než si toho stihl někdo (Kuba) všimnout.
Recept na banánový chlebíček tu na blogu už mám (vlastně na muffiny, ale recept je stejný), ale chtěla jsem vyzkoušet jiný recept, na který jsem narazila na blogu Smitten Kitchen.
Troufám si říct, že tento chlebíček je snad ještě lepší než ten, co už tu mám. Je neuvěřitelně vláčný, krásně voňavý a jeho příprava je opravdu rychlá a jednoduchá. Recept jsem dodržela do puntíku, jen jsem vynechala bourbon, skořici, muškátový oříšek a hřebíček a přidala jsem zhruba půl šálku nasekaných vlašských ořechů.
Banánový chlebíček s ořechy (původní recept zde)
Ingredience (na 1 klasickou chlebíčkovou formu):
- 3-4 přezrálé banány (já jsem použila 4 středně velké banány)
- 75 g másla, rozpuštěného
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky (použila jsem hladkou špaldovou)
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
Postup:
V původním receptu se uvádí, že se mají nejdřív rozmačkat banány a poté se k nim má přilít rozpuštěné máslo. V zájmu zašpinění co nejmenšího počtu nádobí jsem si ve větší míse rozpustila v mikrovlnce máslo a do něj nalámala 4 banány, které jsem následně vidličkou rozmačkala a tím promíchala s máslem. Myslím, že to fungovalo skvěle a mohu tento postup jen doporučit.
K banánovo máslové směsi přidáme cukr, vejce a vanilku a zamícháme.
Směs poprášíme sodou a solí a opět zamícháme.
Nakonec vmícháme mouku
a ořechy.
Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a pečeme při 190°C zhruba hodinu.
Špejle zapíchnutá doprostřed chlebíčku by měla vyjít čistá.
Nechte vychladnout na mřížce a podávejte vlažné či při pokojové teplotě.
Já jsem si chlebíček dala samotný s jogurtem a s čajem, ale často se banánový chlebíček jí potřený máslem. Ať zvolíte jakýkoli způsob, zklamaní určitě nebudete.
Chlebíček se mi trochu připekl… s tou naší troubou mě to ani nepřekvapuje, ale i tak je vynikající.
Při pokojové teplotě vydrží 2-3 dny, poté ho doporučuji přemístit do ledničky. Pokud nechcete jíst studený chlebíček, dejte si ho na 10-15 vteřin do mikrovlnky a bude jako právě vytažený z trouby!
Kubovi chlebíček moc chutná (ostatně jako vše “banánové”) a určitě bude chutnat i vašim dětem. Kuba už vlašáky křoupe, ale pokud se bojíte udušení, raději je vynechejte, ať mě potom někde na pohotovosti neproklínáte…
Dobrou chuť a přeji pěknou neděli!
Otázka: Jste taky takoví banánožrouti jako my?
Ja tiež zbožňujem banány, neviem si bez nich predstaviť život! Ja jem zásadne aj také, čo ostatní nazývajú prezretými, ale mne prídu ideálne. Preto mi je vždy ľúto napchať ich do koláča, keď sa dajú jesť i v surovom stave :D ale tento chlebíček vypadá tak chutne, že možno sa už raz rozhodnem banán zapracovať do cesta :) ďakujem.
OdpovědětVymazatBanány moc nemusím, ale děti jsou banánožrouti hrozní. Mám ale banány právě ráda v banánovém chelbíčku, jenže ti mí raubíři mi nikdy potřebný počet banánů nenechají. Kubíček je šikovný, že už chroupe ořechy, to náš Kuba (už dvouletý) jakékoli ořechy pečlivě preparuje z pusinky a pak mi je (náležitě oslintané a nakousané) dává do pusy :-)
OdpovědětVymazatkoupila jsem si formu na chlebíček, tak se na něj v nejbližší době taky chystám, snad to zas nepokazím :) ten tvůj vypadá skvěle :)
OdpovědětVymazatTy mně řekni, jak to děláš :) jedete pryč a ještě píšeš na blog! musím tě pobavit: dnes po rozkliknutí tvého blogu, jak na nás vykoukla tvoje fotka, kuba povídá "teta!" a když jsem sjela níž, kde se objevila kniha foodblogeři a na ní mně neznámý pán, kuba spustil "táta"..
OdpovědětVymazatjinak banány kupuju uvážlivě, ale určitě někdy vyzkouším :)
Zrovna jsem mela doma 3 velke hnede banany,tak jsem vyzkousela a je luxusni.Cukru jsem dala jen pul hrnku a je to dostatecne sladke. Peta
OdpovědětVymazatJak dlouho ten chlebíček vydrží? Ráda bych upekla banánový chlebíček k Vánocům, bude to zdravá vriace místo štoly nebo něčeho :-D
OdpovědětVymazatKdyž ho dám pak hned do lednice, vydrží alespoň týden, co myslíš?
asi píšu pozdě, co? Ale chlebíček by měl vydržet zhruba týden, pokud bude v ledničce (tam navíc ještě víc zvláční).
Vymazattak ja jsem chlebicek upekla, ciste z nudy a taky jsem se nechtela divat na hnede banany:-)) nemam formu na chlebicek, tak jsem mela bananovou placku. pritel prohlasil, ze je v pohode, ale on nema rad kombinaci bananu a cokolady (i kdyz tam zadna nebyla:-)) ale uz zbyvaji jen dva posledni pidi kousky:-))
OdpovědětVymazatten chlebicek je vyborny taky ho porad jim..jinak banany moc ne :)
OdpovědětVymazat-- paketo.cz
Banánový chlebíček mám moc ráda :-) Banánožrout jsem taky, ale jsem strašně mlsná a mám ráda jenom ty ještě nazelenalé (nebo maximálně čerstvě zežloutlé) tuhé banány a jakmile se na nich objeví hnědé skvrny, jsou odsouzené k zániku - nebo k banánovému chlebíčku :-)
OdpovědětVymazatTenhle recept určitě vyzkouším - na blogu taky jeden mám, ale zrovna na mě pár přezrálých banánů čeká, tak proč nezkusit něco nového.
Tenhle chlebíček jsem měla dnes ráno k snídani namazaný burákovým máslem...:) I přes to, že se mi povedlo ho pořádně přesladit, je tak skvělý, že mě donutil napsat první komentář na blog, i když různé blogy sleduju už dva roky:) Mňam!:)
OdpovědětVymazatvelmi zdařilý recept :-) děkuji!
OdpovědětVymazatmáte-li rádi, přidejte trošku skořice a muškátového oříšku - získá to lehce perníčkovitý směr a není to vůbec špatné.
Výborný recept!
OdpovědětVymazatDneska jsem ho upekla a už jsme ho i ochutnali :-)
Mohu jen doporučit!
Vláčný, výborný.
Opravdu výborný recept.Pecu jej co chvíli,děti si jej oblibily.Misto ořechů dávám vetsinou slunečnicova seminka.A banany si schraňuji v mrazáku.
OdpovědětVymazatVynikající, recept jedině doporučuji! :) O:)
OdpovědětVymazatSuper recept. Upekla jsem ho podle původního a koření bych klidně přidala. Skoro jsem nepostřehla, že tam nějaké je :) Cukru dám příště určitě míň než je minimum. Na mě to bylo hodně sladké. Mý kluci si ale nestěžovali :D
OdpovědětVymazat