pondělí 9. prosince 2013

Domácí máslo z vlašských ořechů s javorovým sirupem

Vím, že někteří z vás jste tento recept netrpělivě očekávali a konečně je tu!

DSC_0781

Jak jistě všichni co čtete tento blog víte, miluju burákové máslo. A nejen burákové, miluju je všechny: mandlové, kešu, lískooříškové i ze slunečnicových semínek. Nejraději mám ty přírodní verze, tj. pouze rozemleté ořechy s trochou soli zato ty s přidaným cukrem a olejem nevyhledávám. Jo, jsou hladší a líp se roztírají, ale to pro mě není zas až tak důležité.

DSC_0787

Co jsem ale nikdy nikde neviděla bylo máslo z vlašských ořechů. Jednou mi ho sice mamka dovezla z Ameriky, ale to bylo půl na půl s kešu oříšky (což jsem se dozvěděla až se složení). Nebylo vůbec špatné, ale nebylo to to, co jsem očekávala. A protože vlašáky miluju, pustila jsem se do jeho výroby sama.

DSC_0774

Doma jsem si už několikrát dělala mandlové máslo, ale mandle jsou hodně tvrdé a tak jsem si nejednou zavařila robot. Od té doby si raději mandlové máslo kupuji… Vlašské ořechy jsou oproti mandlím krásně měkké, až takové máslové, takže jsem předpokládala, že udělat z nich máslíčko bude jedna radost. A byla! Šlo to jako po másle :-)!

DSC_0782

Pražením sice ořechy získají mnohem lepší a výraznější chuť (to platí hlavně u mandlí), ale u vlašáků jsem se rozhodla je nepražit a použila je v jejich přírodní podobě. Přírodní mi totiž chutnají a navíc jsem použila ořechy co jsem dostala od sousedů ze zahrady a ty byly opravdu lahodné jen tak samotné. Několikrát jsem se přistihla jak jsem si nabrala hrst a místo do robotu putovaly do pusy…

Vlašáky jsem dochutila špetkou mořské soli a javorovým sirupem. To aby byl život sladší :-).

DSC_0785

Domácí máslo z vlašských ořechů s javorovým sirupem

Ingredience:

  • 200 g vyloupaných vlašských ořechů (dejte pozor ať mezi nimi není kousek skořápky)
  • velká špetka soli
  • 1-2 lžíce javorového sirupu, podle chuti

Postup.

Vlašské ořechy probereme a ujistíme se, že není mezi nimi skořápka (v kupovaných sáčcích je to bohužel docela běžné). Nasypeme je do nádoby robotu a mixujeme a mixujeme než z nich nevznikne máslo. Tento proces trvá několik minut. Je důležité robot po chvíli zastavovat, aby si odpočinul a mezitím seškrabeme ze stěn nádoby přilepené rozemleté oříšky.

Na závěr přidáme sůl a javorový sirup a ještě chvíli mixujeme, aby se vše důkladně spojilo.

Vzniklé máslo přendáme do skleničky s uzávěrem a skladujeme v lednici.

DSC_0786

Mažeme na chleba, na banán, na prst… přidáváme do jogurtu, do ovesných kaší… nebo jíme jen tak lžící. Je to jen na vás!

DSC_0789

 

Otázka: Jaké ořechy máte nejraději?

8 komentářů:

  1. Hm, z vlašských orechov som ešte neskúšala, musím to napraviť... Ja som si pred pár dňami robila domáce mandľové a s mixérom to dopadlo presne tak ako s tým tvojim, jeden to neprežil a ten druhý musel často odpočívať, aby sa nepobral za prvým :-) A k tvojej otázke - všetky :-D Ešte som nenašla druh, ktorý by mi nechutil :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hlásím se k netrpělivým a očekávajícím :D říkala jsem si ale, že to určitě budou jen pomleté ořechy (a tak to má být), takže se v pátek pouštím do vlastního! Že mě to nenapadlo dřív!

    OdpovědětVymazat
  3. Vlašáků mám plno, jen bych je musela naloupat :D ale další máslíčko do party by se hodilo :)

    OdpovědětVymazat
  4. U mě vítězí makadamové ořechy, ale to je drahá sranda, takže momentálně mám doma vlastnoručně dělané mandlové máslo a chystám se na blog přidat i lískooříškové máslo :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já oříšková másla nemusím:)

    OdpovědětVymazat
  6. taky jsem zkoušela, ale já mám radši jen tak na loupačku vlašáky, nebo si je najemno rozmixuju a přidávám do jidla. Ta máslová konzistence mi nevyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  7. Miluju asi všechny ořechy, ale nejvíc asi makadamové a pekanové. Ale na máslíčka nejsem, i když se to možná změní.

    OdpovědětVymazat
  8. To vypadá dobře :) Myslíte, že by to šlo udělat i z jiných ořechů? Já mám třeba hrozně ráda makadamové, ale zase si říkám, jestli by to nebyla škoda.

    OdpovědětVymazat