úterý 3. prosince 2013

Citronový cheesecake

Na naše české Díkuvzdání jsem opět měla na starosti dezerty a letos jsem se vydala trochu netradiční cestou. Místo pumpkin a apple pájů jsem upekla citronový cheesecake. Měla jsem ho totiž nedávno v jedné kavárně a byl tak výborný, že jsem se (sama sobě) zavázala, že ho musím co nejdřív vyzkoušet. A právě Díkuvzdání k tomu byla ideální příležitost.

DSC_0410

Recept jsem přezvala od Lucie Dvořákové (Chez Lucie), nad jejímiž cheesecaky pravidelně slintám. Konkrétně jsem postupovala podle receptu na Pomerančový cheesecake s želé z červeného vína, jen jsem místo pomerančů použila citrony a želé vynechala. 

Na sušenkový základ jsem použila špaldové bio sušenky z Alberta a byly moc dobré. Jejich chuť nebyla moc výrazná tak nepřebíjely chuť cheesecaku. Jinak na samotný cheesecake jsem použila Philadelphii, protože jinak to prý není pravý cheesecake, ale příště ho určitě zkusím z Lučiny. Víc  mi chutná a hlavně je česká!

DSC_0376

Cheesecake jsem pekla u mamky a v domnění, že má klasickou otevírací dortovou formu, jsem tu svoji nechala doma. V její (brzy naší) kuchyni jsem ale našla jen velkou, proto není cheesecake tak vysoký jak bych si přála. Mamka pak tu klasickou formu nakonec našla, ale to už bylo pozdě… Aspoň jsem si mohla ukrojit pořádný kousek!!

DSC_0627

Připravte se na spoušť fotek! Mamka si půjčila náš foťák (Nikon 3100) a moc jí to s ním bavilo :-). Ale aspoň budete mít postup pěkně vyfocený krok po kroku.

obrázek (18)

Citrónový cheesecake (recept převzat odtud)

Ingredience:

na korpus

  • 150 g oblíbených sušenek
  • 50 g másla, rozpuštěného

na cheesecake

  • 600 g sýru Philadelphia
  • 140 g cukru krupice
  • 3 velká vejce
  • 10 g hladké mouky
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • kůra z 1,5 citrónu

Postup:

Je dobré si dno dortové formy vyložit pečícím papírem. Já to neudělala (bylo mi řečeno, že forma je nepřilnavá…) a i když šly kousky cheesecaku nakonec z formy relativně dobře, u toho prvního jsem dost bojovala. Takže doporučuji vyložit pečícím papírem a ještě pro jistotu potřít papír máslem. Ještě doporučuji obalit formu zvenku alobalem, kdyby chtělo vytéct trochu máslíčka nebo krému.

Troubu předehřejeme na 180°C.

Sušenky si rozdrtíme (nejlíp to jde v robotu nebo válečkem) a důkladně smícháme s rozpuštěným máslem. Rukou vše vtlačíme na dno formy.

DSC_0367

Dáme péct na 5 minut. Necháme vychladnout.

DSC_0374

Ve velké míse smícháme sýr s cukrem. Žádným robotem, jen zlehka vařečkou nebo stěrkou.

DSC_0369DSC_0370

Po jednom zpracujeme vejce.

DSC_0381

Poté zapracujeme i mouku.

DSC_0384

Nakonec vmícháme zakysanou smetanu…

DSC_0388

…citronovou kůru…

DSC_0395DSC_0407

…i citronovou šťávu.

DSC_0416

Krém nalijeme na připravený korpus a uhladíme.

DSC_0423DSC_0427

DSC_0428DSC_0432

Formou s cheescakem párkrát práskneme o stůl, abychom povrch lépe urovnaly a vyhnaly všechny nechtěné bubliny.

Vložíme do trouby a pečeme 15 minut na 180°C, poté teplotu snížíme na 120°C a dopékáme zhruba hodinu. Cheesecake by se měl uprostřed ještě trochu třást.

DSC_0436DSC_0440DSC_0443

Cheesecake by se měl správně péct ve vodní lázni, ale i když jsem na to do poslední chvíle myslela, v tu nejdůležitější chvíli jsem na to zapomněla a vzpomněla jsem si až když byl cheesecake v troubě. Předpokládala jsem popraskaný povrch, ale naštěstí se nic takového nestalo.

Cheesecake necháme zchladnout na pokojovou teplotu a dáme alespoň na 6 hodin, nejlépe přes noc vychladit do ledničky. Je důležité, aby byl cheesecake pořádně vychlazený než ho vyndáme z formy.

DSC_0554

Na pohled byl cheesecake nic moc. Byl nízký, neuhlazený, měl kostrbaté okraje… Ale věřím, že častým tréninkem se to spraví.

DSC_0633

Co se týče chuti, byl cheesecake naprosto luxusní! Jakékoli povrchové nedostatky byly v okamžiku prvního ochutnání ihned zapomenuty. Konzistence byla perfektní, byl jemný, ale co pozdvihovalo tento cheesecake na vyšší level byla svěží citronová chuť, která jinak hutný cheesecake trochu odlehčovala. Aspoň pocitově…

DSC_0617

Původně jsem rozmýšlela jestli udělat tento citronový nebo perníkový cheesecake (s perníkovým kořením) a jsem moc ráda – a myslím, že nejsem jediná – že jsem vybrala ten citronový. Opravdu svěží dezert po vydatném obědě.

DSC_0626

Na ten perníkový bezpochyby taky dojde…

 

Otázka: Jaký máte nejoblíbenější cheesecake?

16 komentářů:

  1. Pomerančový podle Lucie už jsem dělala...ale po téhle lákavé fotoreportáži jsem se do citronového cheescaku úplně virtuálně zamilovala :-)
    Díky, na nejbližší oslavu jistojistě vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já dělám vždycky to samé - Bebe sušenky + Ricotta, tvaroh.. Teď nevím, jestli zkusit citrovnový, nebo perníkový :-)
    Vlastně jsem si v restauraci nikdy cheescake nedala, jím jenom vlastní, bojím se :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten perníkový mě hodně láká, zvlášť teď, když venku sněží :-). Pěkně s pořádným hrnkem kafe nebo horké čokolády.

      Vymazat
  3. Cheescake mám ráda na všechny způsoby, je to geniální dezert

    OdpovědětVymazat
  4. Krása! Tak mám pocit že nedělní dezert je jasnej! Jen jsem se chtěla zeptat, kde v Brně kupuješ citrony bez chemicky ošetřené kůry? Díky!
    P.

    OdpovědětVymazat
  5. Teda, ty válíš! A takovou akční mamču, co se nebojí moderní techniky bych taky chtěla. Moje máma pravidleně při focení zachycuje akorát "zatmění slunce" :-)
    A oblíbený cheesecake? To snad ani nejde říct, cheesecaky mě baví právě pro to množství variací a chutí. Nedávno jsem dělala jogurtovo-karamelový s meruňkami a byl božský.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona se jí bojí, ale když viděla, jak ten náš "velký" foťák dělá krásné fotky tak strach překonala a teď už nechce jiný foťák. Škoda, že už je pozdě napsat ježíškovi neb dárky už má ježíšek dávno nakoupené.

      Vymazat
  6. Musím pochválit jak cheesecake, tak i kuchyni :) Jelikož teď budeme rekonstruovat, tak se inspiruji všude!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji, kuchyň je zatím našich, ale snad brzy už se do ní přestěhuji a budu tam kralovat já :-)

      Vymazat
  7. Cheesecake jsem nikdy neměla:) Ale musím Vás opravit - vůbec nevypadá na pohled škaredě!

    OdpovědětVymazat
  8. Je to mylný názor, že originál pravý cheesecake je upečený z Philadelphia. Philadelphia je pouze nejrozšířenější obchodní značka nejsilnější obchodní skupiny Kraft pro sýr typu cream cheese, který je třeba k vytvoření dokonalého amerického caku. Tak jsem to někde četla a utkvělo mi to v hlavě. Jinak Chez Lucie je na cheesecaky geniální a díky ní jsem na nich opravdu závislá. V naší cukrárně dávají do podkladu mandlové lupínky. Asi to není originál receptura, ale hezky to křupe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to myslím taky, ale někde jsem to četla tak jsem to musela napsat.
      Já se teprve teď odhodlala od Lucie cheesecake upéct a těším se až vyzkouším další. Jen bude těžké určit který bude další v pořadí. A ty mandlové lupínky jsou skvělý nápad, určitě příště vyzkouším!

      Vymazat
  9. Velmi čitelný blog, vynikající recepty, zdravé a chutné, zkrátka samá pochvala, ale Pavlo prosím, kde se dá sehnat ten nerezový lis na citrusy z prvního obrázku - ten se mi ták líbí, díky Ivana

    OdpovědětVymazat
  10. Limetkový je taky výborný ! Ale nejlepší je cheesecake s pořádnou vrstvou ovoce nahoře.

    OdpovědětVymazat