pondělí 16. ledna 2012

Zdravě do nového roku - vynikající müsli tyčinky

Je půlka ledna a dovoluji si tvrdit, že touto dobou většina těch, co si dali nějaké to novoroční předsevzetí, zápasí sami se sebou, aby to či ono předsevzetí nevzdali. Ať už jste si dali předsevzetí jakékoli, rozhodně to nevzdávejte a zkuste se překonat! Jakmile zajedete do starých kolejí, už se jen těžko vrátíte na cestu, kterou jste tak pěkně začali. A jak si vytvoříte z nových zvyků rutinu, máte téměř vyhráno!

Těm, co si dali předsevzetí zhubnout nebo jíst zdravěji, můžu cestu k úspěchu trošku zpříjemnit a usnadnit. Teda aspoň doufám. 

Mám pro vás totiž recept na zdravé müsli tyčinky, které 1) neobsahují žádný přidaný tuk, 2) neobsahují žádný přidaný cukr, 3) obsahují čokoládu a 4) jsou vynikající! Jsou tak trochu zázračné!


Nejsou to typické müsli tyčinky na které jste asi zvyklí z obchodu. Obsahují totiž jen ovesné vločky, čokoládu a vlašské ořechy jako hlavní ingredience. Chtěla jsem je udělat chuťově co nejjednodušší, tak aby je jedl i manžel :-). Jednoduché chutě budou chutnat i dětem a tyto müsli tyčinky jsou právě ideální jako svačina do školy či do práce. Pokud chcete, můžete samozřejmě do müsli tyčinek přidat sušené ovoce (rozinky, brusinky, třešně, nakrájené křížaly...), různá semínka (sezamové, lněné, dýňové, slunečnicové, konopné...) nebo ořechy (lískové, mandle, kokos, para, arašídy...). Čokoládu můžete nahradit také lentilkami, čímž určitě nadchnete právě děti (nebo manžela :-) ). 

Müsli tyčinky s kousky čokolády a vlašských ořechů (původní recept a inspirace zde):

Ingredience
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 3/4 šálku ovesné mouky (tu jsem si připravila tak, že jsem dala 3/4 šálku ovesných vloček do mixéru a vločky rozmixovala na mouku - trvá to chviličku, přibližně 2 minutky)
  • 1/4 šálku ovesných otrub (pokud nemáte otruby, přidejte o 1/4 šálku ovesné mouky navíc, tj. celkem 1 šálek)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového, např. z dm)
  • 1/2 šálku + 2 lžíce (150ml) jablečného či jiného pyré - nejlépe domácího (klidně použijte dětskou přesnídávku nebo téměř v každém supermarketu už mají jablečné pyré, většinou jsem ho viděla pod názvem Apfelmus)
  • 1/2 šálku + 2 lžíce (150ml) mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky skořice
  • cukr dle chuti
  • 1/4 šálku čokoládových vloček nebo nasekané čokolády
  • 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů


Postup:

1. Troubu předehřejeme na 170°C a čtvercový plech o rozměrech 20 x 20 cm lehce vymažeme olejem.

2. Připravíme si ovesnou mouku, kterou přidáme do mísy k ovesným vločkám, otrubám, soli, prášku do pečiva a skořici.



Suché přísady promícháme.


2. V menší míse smícháme tekuté ingredience, tj. mléko, pyré a vanilkový extrakt.



3. Tekuté přilijeme k suchým


a zlehka promícháme.


4. Přidáme nasekané ořechy a čokoládové vločky.


a opět zlehka promícháme.


5. Těsto ochutnáme (nejsou tam syrová vejce tak se nemusíme obávat) a podle chuti dosladíme. Vzhledem k tomu, že moje jablečno-broskvové pyré bylo už slazené - a většina jablečných pyré z obchodu jsou také slazená - už jsem těsto nepřislazovala. Zdálo se mi sladké tak akorát!

6. Těsto vlijeme na připravený plech a uhladíme.



7. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 20 - 25 minut, dokud se nezačne těsto odlepovat od krajů.


8. Než budeme moci udělat z upečeného těsta jednotlivé müsli tyčinky, musíme těsto nechat úplně vychladnout. Rozhodně se nepokoušejte tyčinky krájet za tepla!! :-)

9. Jakmile je těsto zcela vychladlé (můžete ho klidně dát ven za okno - jen pozor na ptáky!!), vyklopíme těsto na prkénko a krájíme na jednotlivé kousky, podle libosti.


Já vytvořila 12 menších kousků.


Jeden kousek má 85 kalorií, 3 g tuku (z toho 2 g nenasycených mastných kyselin), 3 g vlákniny, 2 g bílkovin. Docela dobrá svačinka, co myslíte?

Samozřejmě mi jeden kousek na svačinu nestačí tak si vezmu dva a doplním to ještě nějakým ovocem nebo jeden a k tomu si dám jogurt. Příště je asi nakrájím na větší kousky :-).


Kdo chce být odvážný, může povrch müsli tyčinek ozdobit čokoládovou polevou, kterou si můžete připravit tak, že 3 lžíce čokoládových vloček/nasekané čokolády rozpustíte s 1 lžičkou rostlinného oleje (nebo kokosového) v mikrovlnce v 30 vteřinových intervalech dokud není čokoláda tekutá. Dobrá rada: když dáte čokoládu i olej rovnou do uzavíratelného plastového sáčku do mikrovlnky, čokoláda se vám v sáčku rozpustí a vám stačí jen ustřihnout růžek a můžete zdobit!


Tentokrát jsem se rozhodla tyčinky nezdobit, ale uvidíme příště...

Oproti minulému pokusu s müsli tyčinkami, tyto se povedly mnohem lépe. I když jsou složením jiné. Lépe drží, nerozpadají se a díky čokoládě nemám pocit, že jím něco příliš zdravého. Čokoláda dělá divy :-).

Jednotlivé müsli tyčinky je nejlepší uchovávat v lednici - zabalené jednotlivě v potravinářské fólii.

Doufám, že jsem pomohla těm, co chtěli svá předsevzetí vzdát a že vám tyto müsli tyčinky budou chutnat natolik, že docílíte svých vysněných cílů. Zdravá strava přece může být i chutná, no ne?

Otázka: Dali jste si letos nějaká předsevzetí? Jaká? Jak se vám daří je dodržovat?

Novoroční předsevzetí si už nějako dobu nedávám. Mám totiž pocit, že jsou předurčena k nedodržování... Ale ne že bych si žádné cíle nedávala. Cíle si ale kladu v průběhu roku, tak jak mě napadnou. A úspěšnost jejich dosažení? Tak 75 % :-).

15 komentářů:

  1. Tak to se mi moc líbí, brzo budu muset vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Martina + Téra: oběma moc děkuji! Tyčinky jsou fakt strašně jednoduchý tak se určitě povedou :-). A hlavně ať chutnají!

    OdpovědětVymazat
  4. předsevzetí mám spoustu, hlavně se týkají školy, přítele, mého sebevzdělávání a třeba i receptů. :)

    díky za tento tip, je to určitě výborné, vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  5. Panečku,zase recept přesně dle mého gusta! dnes jsem držela ovesné otruby v krámku v ruce, škoda, že jsem je nekoupila. Určitě co nejdřív vyzkouším!!

    OdpovědětVymazat
  6. Na Vánoce jsme "pekli" ovesné placky, je to hodně podobné: vločky trochu upražit na másle s cukrem a nechat vychládnout. Pak přidat vejce, trochu mouky a dát sušit do trouby. Já do směsi přidal ještě kokos, mandle, hrozinky a kousky čokolády. Po vysušení ještě navrch čokoládovou polevu :-) Nebylo to sice extra zdravé, ale za to nejlepší cukroví na všech stolech, kam jsme ho přinesli :-)

    OdpovědětVymazat
  7. slečna L: držím pěsti, abys předsevzetí dodržela!

    K: ovesné otruby nejsou zase tak důležité, klidně je nahraď ovesnou moukou. Doufám, že budou chutnat!

    Náš-tip.cz: Vaše ovesné placky zní velice lákavě a hned bych je ochutnala! Dovedu si představit, že byly úspěšné :-).

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj!
    Tak hned jsem tyčinky udělala, spíš to teda bylo jako "ovesný koláč", ale jen se potom zaprášilo. Pak jsem na netu našla ještě nějaký recept. Je to se salkem a je to výborné:-), i když trochu tvrdé,ale připomíná to musli tyčinky:-). Díky za inspiraci a těším se na další recepty!
    Pendula(K.)

    OdpovědětVymazat
  9. Pendula: Moc mě těší, že tyčinky chutnaly! Se salkem jsem to nikdy nedělala, ale spousta lidí takto dělá zapékané müsli, které je výborné! Další recepty určitě budou následovat :-).

    OdpovědětVymazat
  10. Dopečeno, ochutnáno, vlastně už skoro celé snědeno, jsou vážně naprosto výborné! Původně jsem je dělala jen pro sebe, ale vrhla se na to celá rodina, a tak brzo asi budu muset upéct další várku :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak tohly müsli tyčinky prostě musím vyzkoušet, vypadjí nesmírně dobře. Já letos "pekla" netradiční a bezpracný druh cukroví na Vánoce - domácí zapečené jablečné müsli jsem obohatila sušenými bruisnkami a naskenaými ořechy a polila rozpuštěnou bílou čokoládou, zamíchala a lžičkou tvořila kopečky, které jsem nechala zaschnout. A hrudoučky byly výtečné, nejcví chutnaly našemu batoleti :-)
    Takže tohle určitě taky vyzkouším.
    A k těm předsevzetím - normálně si žádné nedávám, ale letos jsem si dala předsevzetí, že si budu pravidelně dělat drobné radosti a že budu šťastná i ze všedních maličkostí (netradiční předsevzetí, ale zatím ho dodržuju :-))

    OdpovědětVymazat
  12. Téra: Moc děkuji a jsem nadšená, že chutnaly. Přece jenom něco co vypadá zdravě se nemusí zalíbit všem :-).

    Madlo: Tvoje müsli hrudky jsem obdivovala a určitě musím vyzkoušet! Jinak se mi moc líbí tvoje předsevzetí a myslím si, že přesně takové by si lidi měli dávat! Určitě se k tobě přidávám :-).

    OdpovědětVymazat
  13. Tyčinky jsem vyzkoušela a chystám se je dělat znovu, to myslím mluví za všechno:)Stejně jako pancakes z celozrnné mouky. Díky za tuhle stránku a za recepty, které jsou zdravé a přitom chutnají:)!

    OdpovědětVymazat
  14. Oli: Tak to mě moc těší, že tyčinky chutnaly! Taky se je chystám dělat znovu, jen ještě nevím, jestli je udělám stejné nebo trošku pozměněné... Ještě uvidím na co bude chuť a hlavně co bude doma :-). Děkuji za moc milý komentář a jsem moc ráda, že navštěvuješ můj blog!

    OdpovědětVymazat
  15. Recept vypadá dost srozumitelně a výsledek skvěle. Určitě v brzké době vyzkouším - možná hned :D

    OdpovědětVymazat