pondělí 30. ledna 2012

Celozrnná brusinkovo-ořechová buchta

Každé léto si zmrazím sáček borůvek, ostružin a dalšího drobného ovoce do zásoby na zimu. Většinou na ně během podzimu nemám chuť nebo na ně zapomenu, ale po vánocích jako když je najdu! A co s nimi dělám? 



nebo třeba ostružinovou buchtu :-).


Jenže minulé léto jsem si jaksi ty borůvky a ostružiny a vlastně úplně všechno zmrazit zapomněla a tak si holt budu muset ještě pár měsíců počkat než bude nová úroda. No a mně nezbývá nic jiného než péct z ořechů, čokolády nebo z kompotovaného či sušeného ovoce. V případě sobotního výtvoru mně ale vůbec nějaké to ovoce nechybělo! 

Od vánoc, kdy jsem měla pečení plné zuby, jsem do teď až na pár výjimek (müsli tyčinky, müsli...) nic nepekla. A o víkendu to na mě zase přišlo! Jenže jako vždy nastalo dilema, jakou buchtu upéct - jestli nějakou stálici v mém repertoáru nebo zda vyzkoušet nový recept, zda upéct něco zdravého spíš ke snídani nebo upéct spíš moučník... Minulý týden se mi navíc rozbila kuchyňská váha a tak jsem byla omezena na především americké recepty používající šálky, které ostatně používám častěji než váhu. Svůj archiv jsem prošla sem a tam až jsem konečně narazila na recept na brusinkovo-ořechový chlebíček, který jen seznamem ingrediencí nadchl nejen mě ale i manžela. A protože jsem měla všechny ingredience doma, dala jsem se hned do práce!

Celozrnná brusinkovo-ořechová buchta (původní recept vůbec netuším odkud je, mám ho ve své složce receptů strašně dlouho, ale zatím zůstal nevyzkoušený).


Ingredience:

Suché:
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1 šálek hladké mouky (bílé)
  • 1/3 šálku mletých lněných semínek
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
Mokré:
  • 3/4 šálku cukru
  • 3/4 šálku pomerančového džusu (nebo šťáva z 1 většího pomeranče)
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • popř. 2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
Další:
  • 1 šálek sušených brusinek
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů + trocha na posypání

Postup

Postup je opravdu jednoduchý a rychlý. Nejvíce času mi zabralo nasekat vlašské ořechy a vymačkat šťávu z pomeranče (neměla jsem džus)... Ale postupně:

1. Smícháme všechny suché ingredience



2. Smícháme mokré ingredience (nemusíte špinit misku, stačí odměrka, kterou použijete k odměření džusu)



3. Mokrou směs přilijeme k suché směsi.


4. Vše důkladně zamícháme. Vznikne nám dost tuhé těsto, ale má to tak být.


5. Nakonec přisypeme brusinky a ořechy.



a zamícháme do těsta.



6. Těsto vysypeme (chtěla jsem říct nalijeme, ale ono je opravdu tuhé tak se lít prostě nedá) na vymazaný plech o rozměrech 20x20cm a rozprostřeme po celé jeho ploše. Jde to docela blbě, ale pomohla jsem si rukou, což byl skvělý nápad :-). Povrch můžeme ještě posypat hrstkou nasekaných vlašských ořechů.



7. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme zhruba 25 minut. 

Mezitím co se buchta peče se jdeme převlíct, protože jste si ještě nezvykli na vyčnívající břicho... Nebo to jsem jenom já??


8. Buchta je hotová jakmile začne na povrchu hnědnout. Můžete se také přesvědčit tím, že zapíchnete do buchty špejli a pokud vám vyjde čistá, máte upečeno! Jo a taky vám to bude doma při pečení neskutečně pěkně vonět!


Buchta je jedním slovem: BOŽÍ! Když jsem recept vybírala tak jsem vůbec netušila, že ve výsledku bude tak úžasná! Je voňavá, vláčná, hutná a relativně zdravá, takže si ji s klidem můžete dát k snídani.



Pomerančový džus nejde v buchtě moc cítit, proto pokud byste chtěli výraznější pomerančovou chuť, doporučuji přidat 2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry jak stojí v původním receptu. Já měla pomeranče jen s chemicky ošetřenou kůrou a tak se mi do buchty moc nechtěla strouhat chemie... Ale věřím, že s kůrou by byla buchta ještě voňavější. 


Buchta není vhodná jen ke snídani. Rozhodně neurazíte, když ji nabídnete k odpolední kávě nebo čaji. Věřte, že se po ní jen zapráší!


Stejně na letní ovoce nemám v zimě moc chuť a tak mi vlastně ani nevadilo, že ty borůvky ani ostružiny nemám :-). Rozhodně ne v tomto případě!!

Otázka: Mrazíte si část své letní úrody na zimu? Co s tím potom děláte? Zužitkujete to vše nebo se vám to jen hromadí na mrazáku?

20 komentářů:

  1. Buchta vypadá úžasně a poznamenávám si, že ji musím brzo vyzkoušet.
    A na tvoji otázku odpovídám, že nemrazím, protože vlastně nemám co mrazit. Loni poprvé jsem dělala marmeládu z mirabelek, takže marmošku využívám skoro celou zimu. Ale u rodičů je oblíbená jahodová dřeň, která je v zimě naprosto skvělá.

    OdpovědětVymazat
  2. Já zásadně používám zástěru, protože ani nemusím mít vyčnívající břicho na to, abych byla celá zamazaná, když vařím nebo peču :)

    OdpovědětVymazat
  3. Juuu bude vice "drobecku":D gratuluji:D
    a buchta vypada velice lakave..jen...musim nejak prejit svou "nechut" k brusinkam:(

    OdpovědětVymazat
  4. Hihi, ta fotka těhotného pupíku mě dostala :-) Já se musela chodit převlíkat pořád, protože (hlavně ke konci těhotenství - hlavně toho druhého, to jsem byla jak opuchlý vorvaň) jsem byla pořád zakysaná i třeba během jídla. Ale hlavní je, že má malý drobeček u tebe pěkné pohodlí :-)
    Buchta vypadá skvěle, teď sice nějak ujíždím na pečení baget a chlebů, ale protože mám pořád chuť na sladké (asi tím kojením), tak buchtičku určitě co nejdřív vyzkouším! Všechno doma mám, teda až na lněná semínka, ale ty se pokusím nějak nahradit. Vypadá prudce sežratelně a všechno, v čem jsou brusinky, já miluju!
    Jinak k zamražování ovoce - já jsem v létě poprvé ujížděla na výrobě různých marmelád a džemů, takže mi v mrazáku zůstala jen troška ovoce a z toho obvykle udělám nějakou ovocnou omáčku k dezertům (k Pavlovám, panna cottám nebo cheesecaku) nebo si omáčku přidávám jen tak do jogurtu. Prostě žádné ovoce u nás nemá moc dlouho šanci vydžet (až teda na jablka, těmi jsem momentálně zavalená až po uši :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Haha, a já si říkala, co to černé je... Gratulace!

    OdpovědětVymazat
  6. žasnu nad tím dokonalým návodem...ta poslední fotka nemá chybu!! ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Gratuluju k miminku! S takovýma dobrůtkama to bude to nejštastnější dítě na světě :) Miluju tvoje buchty! Vždycky vypadají tak vláčně a suroviny neskutečně lákavě!

    Mimochodem můj mražák doslova !přetéká! zásobou letního ovoce - ehm, teda rybízu a trochou jahod. Ostružiny a maliny už se mi podařilo spotřebovat :)

    OdpovědětVymazat
  8. Martino: Děkuji a ať se buchta podaří! Jahodovou dřeň dělá mamka taky a moc mi chutná - jen v zimě je na ni moc zima tak z ní většinou děláme jahodovou omáčku na palačinky :-).

    Ájo: Taky zástěru někde mám, ale kde...?

    Delfo: Moc děkuji! Brusinky můžeš klidně vynechat nebo nahradit jiným sušeným ovocem. Třeba rozinkami nebo pokrájenými datlemi či meruňkami. Nebo zkus kousky čokolády :-).

    Madlo: Tak domácí chlebíky a bagetky bych si dala. Jen pěkně s máslem! Moc jsem obdivovala tvoje chleby na tvém blogu - naprosto úžasný!! Ovocné omáčky až na výjimky nemusím, ale ty je vždycky tak pěkně naaranžuješ, že bych se dala přemluvit :-).

    Wlcice: Moc děkuji, někdy to dá fušku všechno nafotit, ale spousta mých kamarádů si to pochvaluje, že se podle toho naučili péct a vařit :-).

    Catalino: Moc děkuji za milý komentář. Mně zase lákají ty tvoje buchty - třeba posledně ty hraběnčiny řezy nebo ta rybízová buchta s ořechy. Těším se na další inspirace!

    OdpovědětVymazat
  9. Buchtu jsem včera upekla a je vážně moc dobrá, jen na můj vkus trošku sušší, ale díky křupajícím ořechům si ji zařadím k mým oblíbeným :-) Jinak gratuluji k bříšku :-) ...ještě k mraženému ovoci, rozehřáté (především lesní plody) je výborné jako poleva na zmrzlinu ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Alizia: Škoda, že se ti zdá buchta sušší, mně právě přišla docela vláčná... Ale může to být třeba troubou nebo délkou pečení... Třeba bude chutnat víc příště!

    OdpovědětVymazat
  11. Moc děkuji za další výborný tip na buchtu. Dneska jsem ji dělala a je vynikající. Trochu jsem si suroviny přizpůsobila tomu, co jsem měla doma, ale podstatu jsem neměnila.
    A taky se přidávám ke gratulacím k bříšku a přeji hodně zdraví oběma. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. kivi: Moc děkuji za milý komentář. Jsem ráda, že se buchta povedla a hlavně že chutnala!

    OdpovědětVymazat
  13. Nějak se mi tu ztrácí komentáře, takže píšu znovu. Buchtu jsem upekla a byla jedním slovem skvělá! Místo podrcených lněných semínek jsem dala najemno mleté mandle a povrchjsem ještě posypala zkaramelizovanými kousky mandlí. Měla jedinou chybu ... byla tak dobrá, že se snědla dřív, než jsem ji stihla vyfotit:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Tuhle buchtu zkusím určitě taky.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak jsem vložila buchtu i na svůj blog, abych ji šířila dál, protože je opravdu vynikající. Nazvala jsem ji Brusinkovo-ořechová buchta ala drobečky :-) Vyfotila jsem výsledky svého snažení, ale originál je samozřejmě originál. :-)
    http://kivibloguje.blogspot.com/2012/02/brusinkovo-orechova-buchta-ala-drobecky.html

    OdpovědětVymazat
  16. Madlo: Nevím, co to s těmi komentáři je... Moc mě potěšilo, že se buchta podařila! Ingredience se opravdu dají zaměňovat, což je na této buchtě skvělé. Ty mandle na povrchu musely být úžasné!

    Kate Kate: Ať se podaří!

    kivi: koukám, že se buchta povedla! Díky za odkaz!

    OdpovědětVymazat
  17. Buchta je jedním slovem BOŽÍ:-) Trochu jsem se bála toho, že v ingrediencích nejsou vajíčka, takže jsem pečení pořád odkládala..ale, včera jsem se konečně odhodlala a dnes jsme měli s mužem skvělou snídani, my jsme totiž buchtoví (k snídani). Jen místo lněných semínek, která zrovna došla, jsem pomlela směs různých vloček. Zrovna dojídám k dopolední kávě poslední kousek (jsem na mateřské a mám hodné dítě, zatím ještě asi moc malé na zlobení, tak si ten luxus můžu dovolit) :-)
    Petra

    OdpovědětVymazat
  18. Naprosto vynikající buchta! Přidala jsem tam místo bílé mouky mleté ořechy, které mi zbyly od Vánoc, a perfektní. Akorát jsem už snědla půl plechu, takže mi moc dlouho nevydrží :-))
    Děkuju za recept.

    OdpovědětVymazat
  19. Naprosto vynikající buchta. Já jsem se dlouho odhodlávala, jestli si mám dělat o víkendu hrníčkovou bábovku, a nebo bude pro návštěvu lepší buchta. No teď na to rozhodování budu mít vlastně ještě času dost, protože návštěvy jsou zakázány a stejně bych mohla pozvat maximálně tak rodinu, který už za ta léta ví, že jsem výborná kuchařka.

    OdpovědětVymazat