neděle 6. listopadu 2011

Špaldová jablečná buchta s ořechy

Jak jsem slíbila, dnes žádný dýňový recept :-). A to ne, že bych už žádný neměla v rukávu, spíš jsem si říkala, že bych měla dát šanci i jiným podzimním plodům.

Jablečných receptů tu mám taky dost (štrůdl, jablečné muffiny, cuketovo-jablečné muffiny...), ale s receptem na tuto buchtu se s vámi prostě musím podělit! Je naprosto dokonalá, plná kousků jablek a vlašských ořechů, okořeněná skořicí a díky posypce z krystalového cukru i na povrchu křupavá. Prostě perfektní s čajem po odpolední vycházce v mrazivém podzimním počasí. 


Asi jste si už všimli, že ráda peču. Jenže s manželem bydlíme sami a tak se často stává, že půlku plechu čehokoli po pár dnech vyhazuji, protože buchta se po chvíli přejí, nikdo ji nejí a následně ztvrdne. Manžel rád buchty snídá, ale i tak buchta chutná maximálně dvě snídaně a poté to chce obměnu. Někdy buchty (nebo spíš muffiny) zmrazím na horší časy, jenže ne vždy si na to vzpomenu a navíc bychom pak taky neměli v mrazáku nic jiného než buchty. A tak kdykoli jdeme k někomu na návštěvu, beru to jako příležitost vyžít se v kuchyni! 


Není lehké zavděčit se všem a tak je důležité trochu zapřemýšlet, pro koho buchta bude. Tuto buchtu jsem nesla k rodičům, když jsem k nim šla minulý týden na večeři. Musela jsem tedy vzít v úvahu chutě všech strávníků, což dalo docela zabrat. Buchta musela být zdravá, nejlépe s ořechy, bez čokolády, bez rozinek a ne moc sladká. Vzhledem k tomu, že štrůdl je v naší rodině hodně oblíbený, rozhodla jsem se do buchty zakomponovat i jablka. Když jsou v sezóně...

Špaldová jablečná buchta s ořechy - recept je převzatý z 101 cookbooks a mírně mnou upravený (originál receptu zde):

Ingredience:
  • dvě středně velká jablka, bez jadřince, pokrájená na centimetrové kousky
  • 1/2 šálku vlašských ořechů, nasekaných 
  • 2 1/2 šálku špaldové mouky (špaldovou mouku můžete nahradit bílou hladkou nebo kombinací bílé a celozrnné v poměru 1:1)
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 šálku třtinového cukru (buchta je relativně málo sladká, takže pokud máte raději sladší buchty, doporučuji přidat o 1/4 až 1/2 šálku cukru navíc)
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1 šálek podmáslí (já jsem použila kefír neb jsem podmáslí neměla, ale na výsledku to poznat nebylo)
  • 60 g (1/4 šálku) rozpuštěného másla, mírně vychladlého
  • 3 lžíce hrubozrnného cukru

Postup:

1. Ve větší míse smícháme všechny suché přísady, tj. mouku, kypřící prášek, skořici, sůl, cukr



2. V odměrce nebo jiné nádobě smícháme podmáslí (kefír), vejce a máslo



3. Kefírovou směs přilijeme k suché směsi




a zlehka zamícháme - jen tak, aby se směsi spojily.


4. Nakonec přidáme nakrájená jablka a ořechy,



a opět zamícháme.


Vidíte jak je těsto plné jablek a ořechů?


5. Připravené těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a povrch uhladíme.


6. Povrch posypeme hrubozrnným krupicovým cukrem. Pokud takový cukr nemáme, můžeme použít kostkový cukr, který rozlámeme na menší kousky.


Cukr zblízka:


7. Buchtu můžeme nyní vložit do vyhřáté trouby (180°C) na cca 20-25 minut, dokud nezpevní (můžeme zkusit test špejlí).



8. Buchtu necháme chvíli vychladnout než začneme ochutnávat. 

Ochutnávání je zcela nezbytné, zvlášť, když je buchta určena pro někoho jiného než pro vás :-). Co kdyby nebyla dobrá...?



A verdikt? Buchta je fakt vynikající, vláčná, typicky podzimní a hodí se jak na zdravou snídani (třeba s jogurtem) tak i na zdravou svačinu, když potřebujete "přežít" ještě těch pár hodin do večeře! Výborná je ale i jako zákusek ke kávě s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo zakysané smetany :-). Jako fakt!

Buchta měla u rodičů úspěch! Bohužel k ochutnávání nedošlo za mé přítomnosti (mamka měla přichystané palačinky s jahodami a šlehačkou jako zákusek :-) ) a tak jsem si musela vyžádat recenzi sama. Prý bodovala i u taťky, který obecně na sladké moc není. To mi udělalo velikou radost a probudilo ve mě další nápady, které na rodině vyzkouším :-). Co takhle dýňový koláč? To bude výzva! Nejsem si ale jistá, zda se tím nezavděčím jen sobě...

Otázka: Je těžké zavděčit se všem vaším strávníkům?

18 komentářů:

  1. Buchta měla opravdu obrovský úspěch a dokonce dostávala přednost i před oblíbenými perníčky.m

    OdpovědětVymazat
  2. mám dotaz.
    v článku "zdravá snídaně" jsem četla,že ráda snídáte burákový máslo s banánem a toastem.
    a mě by zajímalo, co si o arašídovým másle myslíte? (to zní ale hloupě..)
    jakože jestli je to vhodná snídaně, pokud chci jíst zdravě?
    dlouho přemýšlím,že si to máslo koupím v marks&spencer a ještě jsem se pořád nerozhodla. je to se mnou těžký.)

    děkuju za odpověď! )

    OdpovědětVymazat
  3. na dotaz: burákové máslo (a v podstatě jakékoli "máslo" z ořechů) si nemůžu vynachválit, neboť jsou významným zdrojem energie a obsahují mnoho vitaminů a minerálních látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Buráky obsahují velké množství mononenasycených mastných kyselin (snižují LDL (zlý) cholesterol, snižují riziko kardiovaskulárních chorob), jsou významným zdrojem bílkovin, vitaminu E (významný antioxidant), vitaminů skupiny B (např. 100g buráků obsahuje 85% denní dávky niacinu, který přispívá ke správnému vývoji mozku a ke správnému prokrvení mozku). Co se týče minerálních látek, buráky jsou dále bohatým zdrojem vápníku, manganu, potassia, železa, hořčíku a selenu.
    Na trhu však existuje spousta druhů burákových másel, které se liší podle složení. Ta nejlepší a pro zdraví nejvhodnější jsou ta, která obsahují pouze buráky a trochu soli. Nic víc není potřeba. Taková jsem našla pouze v prodejnách zdravé výživy. Mnohá buráková másla z běžných supermarketů obsahují přidané látky jako různá sladidla, oleje, konzervanty apod. Tyto látky vůbec nejsou potřeba a zbytečně tak zatěžují tělo. Pokud chcete a máte kvalitní a výkonný robot, můžete si vyzkoušet vyrobit burákové (či jiné ořechové) máslo doma. Stačí mixovat buráky (či jiné ořechy) tak dlouho, dokud se z nich nestane krém. Trvá to tak 5-10 minut, záleží na typu ořechu. Sama jsem to zkoušela s mandlemi (ty jsou nejtvrdší, proto na poprvé nedoporučuji) a zavařila jsem si robot :-(, takže opatrně!
    Bohužel neznám složení burákového másla z M&S tak nemůžu říct, zda je vhodné či nikoli. Každopádně je mít ještě na paměti, že buráková i jiná ořechová másla jsou velice energeticky výživná. Dvě lžíce (35g) má zhruba 200 kalorií a 17g tuku (sice zdravý tuk, ale přece je to tuk), takže vždy s mírou! Jo a ještě jedna poznámka: mám pocit, že burákové máslo lidi buď milují nebo nenávidí. Třeba mamka ho nepozře (prý se lepí na patro a nedá se polknout), ale já si bez něj nedokážu představit jeden den (jezdí se mnou i na dovolené). Hodně štěstí při výběru a snad zachutná :-)! P.

    OdpovědětVymazat
  4. jste skvělá,děkuju moc!

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělé, budu muset vyzkoušet, špaldovou mouku mám doma a určitě to bude výborný :)

    OdpovědětVymazat
  6. Buchta vypadá parádně! Tak vláčnou jsem asi ještě neviděla a navíc ještě zdravou! Jsi umělec :)

    Jinak k tvé otázce, mám štěstí, že u nás doma jíme snad všechno a hodně, akorát s hořkou čokoládou u našich ani u sestry nezaboduju (ale nevadí, zbyde víc pro mě) :D

    OdpovědětVymazat
  7. Meg: špaldovou mouku miluju, je úžasná a dodá buchtě oříškovou chuť!

    Catalino: Buchta je opravdu vláčná a křupavá :-). Jinak jsem s tebou s tou hořkou čokoládou! Jen u nás ji mají rádi všichni tak se musím dělit...

    OdpovědětVymazat
  8. Pavli, vypadá to krásně! Zrovna jsem to šupla do trouby a jsem zvědavá. Už se nemůžu dočkat až se to dopeče, tak tu vylizuju misku od těsta :-) To těsto je úžasný, akorát už v něm pracuje prdopeč, tak to trochu štipká do jazyka :-D Ale už to moc dobrý těsto je zárukou úspěchu a dobré buchty. Nemám ořechy :-(, tak jsem tam nasypala slunečnicový semínka a vršek jsem posypala plátkovýma mandlema :-) Měj se hezky. Jitka Nikolková :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Tuhle buchtu jsem musela vyzkoušet. "Malinko" jsem si ji upravila (jablíčka a ořechy jsem nahradila aktuálně dostupnými mraženými třešněmi a kokosem)a využila jsem kombinaci bílé a celozrnné mouky. Tak dobrou buchtu jsem už dlouuuuho neměla a myslím, že ji brzy budu dělat znovu...vidím to na kombinaci hrušky + kokos (strouhaný kokos můžu ke všemu:-D) Díky za recept. Lenka

    OdpovědětVymazat
  10. Jitko: doufám, že se buchta povedla a hlavně že chutnala! Ty mandle nahoře musely být po upečení úžasné!

    Lenko: s třešněmi a kokosem to musela být bomba! jsem moc ráda, že jsem mohla inspirovat! Díky!

    OdpovědětVymazat
  11. Taky moc ráda peču se špaldovou moukou, jablek máme monetálně doma přehršel, takže až u mě pomine přečokoládování z výroby domácích pralinek, tak se určitě vrhnu na tuhle báječně vláčnou buchtičku.
    Jinak k tvé otázce - u nás doma jsou naštěstí strávníci celkem ochotní konzumovat mé výtvory, jen červená řepa a dýně jim moc nejedou (což je škoda, protože ty mám zase ohromně ráda já). Dokonce musím říct, že jsem naučila mého muže jíst spoustu jídel, o kterých mi tvrdil, že je prostě nejí (a teď je miluje a vyhledává :-))

    OdpovědětVymazat
  12. Taky jsem manžela naučila spoustu jídel - hlavně zeleninu jako brokolice a fazolky. Je dost konzervativní takže to byl trochu problém, ale teď si vždy rád dá!

    OdpovědětVymazat
  13. Tak tahle buchta je opravdu moc dobrá :), supr recept.

    OdpovědětVymazat
  14. tak tahle buchta je skvělá! recept jsem sice trošku pozměnila, ale moc děkuju. místo části mouky jsem dala namleté ovesné vločky, kefír ani podmáslí doma nebylo tak sem použila bílý jogurt a zároveň se buchta stala mým prvním experimentem slazení se stévií, které jsem si pojistila rozinkama. a oříšky jsem nedávala protože jsem chtěla mít celou buchtu měkoučkou. na snídani s čajem byla dokonalá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se buchta povedla. Jak jsem tak koukala na ten recept nad komentáři tak jsem na buchtu dostala chuť a vzhledem k tomu, že mám dostatek jablek od rodičů i tchánů tak se do ni asi pustím :-).

      Vymazat
  15. Buchta je skvělá! Nahradila jsem kefír nízkotučným mlékem(neměla jsem) a máslo jsem nedávala vůbec, ani tři lžíce hrubozrnného cukru a myslím, že bez másla(tuku) se úplně obejde a je mnohem zdravější. Hezký den.

    OdpovědětVymazat